Probabil ai ajuns sa citesti acest articol pentru ca ai decis ca vrei sa scapi de costurile foarte mari ale facturilor pe care le ai de cativa ani incoace. Nu esti primul care se confrunta cu problema asta, toata lumea cauta solutii pentru a diminua cheltuielile, dar tu, spre deosebire de restul, poti fi unul dintre cei putini care chiar reusesc sa treaca dincolo de etapa cautarilor si sa implementeze cateva solutii care dau rezultate.

Poti reduce costurile facturilor prin cateva metode foarte simple si la indemana oricui.

1. Incalzire in pardoseala, nu calorifere

Daca vrei sa reduci costurile facturii la incalzire, de exemplu, ar trebui sa ai in vedere inlocuirea caloriferelor cu o varianta mult mai eficienta. O idee ar putea fi incalzirea prin pardoseala. Aceasta poate fi traditionala sau electrica. Daca in cazul incalzirii traditionale transferul termic se face prin circulatia apei printr-un sistem de tevi perfect integrate, in cazul incalzirii electrice sunt utilizate rezistente integrate intr-un suport special, in forma de bucle. Caldura degajata prin ele poate fi controlata constant prin intermediul unui termostat si, in plus, eliminarea caloriferelor sau a radiatoarelor te poate ajuta sa plusezi si la aspectul estetic al casei. In general, costurile investitiei initiale se amortizeaza intr-un timp relativ scurt.

2. Esti eco-friendly? Foloseste panouri solare. Nu esti eco-friendly? Foloseste tot panouri solare

In ultimii ani s-a tot vorbit despre energia solara si eoliana, despre energiile alternative, in general, rezultate din procese naturale care sunt regenerabile. Departe de a fi un simplu trend, aceste solutii „environment friendly” sunt si mult mai ieftine. Cel mai bun exemplu ar fi panourile solare, care sunt din ce in ce mai utilizate si in tara noastra. Pe langa faptul ca reduc semnificativ costul facturii, sunt si finantate de statul roman, care acorda pana la 20.000 de lei pentru montarea acestor panouri, adica finanteaza pana la 90% din valoare. In suma sunt incluse toate etapele, de la avize si pana la instalare. Ce s-ar putea sa ti se mai para interesant: studiile au aratat ca, in ciuda preconceptiilor generale, un sistem de panouri solare functioneaza si mai eficient in sezonul rece, iar asta se vede foarte clar si in factura la incalzire si energie electrica.

3. Izoleaza si iar izoleaza

Probabil ai auzit deja asta de o mie de ori, dar motivul pentru care se intampla asta e unul simplu: chiar nu e o poveste! Izolatia e una dintre cele mai simple metode de a reduce costul facturii. Caldura care se acumuleaza in casa in timpul anului datorita izolatiei termice te ajuta sa economisesti bani in sezonul rece. Ce trebuie sa mai stii? De exemplu, ca poti solicita un certificat energetic (pretul pentru un asemenea act e foarte mic), astfel incat sa iti poti da seama cat ai putea economisi, mai exact, cu o izolatie eficienta. Foarte multe persoane aleg, pe langa izolarea exterioara, si una interioara. Asta ar trebui sa faci si tu, in caz ca decizi sa urmezi acest pas. Aceasta inseamna ca iarna in casa ta va fi foarte cald, iar vara foarte racoare.

4. Ia in considere cumpararea unui umidificator, dar si inlocuirea becurilor clasice cu cele LED

Un fapt mai putin stiut, spun specialistii, e ca nu doar temperatura din casa e cea care contribuie la confortul termic din casa ta, ci si umiditatea. Cele doua sunt foarte strans legate. Prin urmare, daca simti ca in casa ta e mereu racoare, e posibil ca problema sa fie aerul prea uscat. Un aer putin mai umed va capta si pastra mai bine caldura, chiar si atunci cand vei seta termostatul la o temperatura mai joasa. Pe langa asta, ar trebui sa mai investesti si in niste becuri LED. Odata cu venirea iernii, zilele devin mai scurte, deci si timpul in care vei fi nevoit sa tii lumina aprinsa e unul mai indelungat. Consecinta fireasca? Ai ghicit: cresc costurile la factura de energie electrica. Chiar daca becurile LED sunt o varianta ceva mai piperata din punct de vedere financiar, trebuie sa iei in considerare ca, in acelasi timp, ele consuma mult mai putin decat batranele becuri incandescente.

Acestea sunt doar cateva dintre solutiile pe care le poti aplica pentru a reduce costurile facturii. Pana la urma, de ce sa platesti mai mult pentru facturi, cand ai putea folosi banii economisiti astfel pentru calatorii, cursuri de dezvoltare personala, educatia copiilor tai sau pentru orice alte lucruri pe care ti le-ai dorit de o gramada de timp si pe care ai putea avea, in sfarsit, ocazia sa le tranformi in realitate?

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri