Dupa ani de zile in care a desenat si alti ani in care a facut grafica pentru filme sau reclame, Daniel Radulescu a decis sa se apuce de sculptura. S-a inscris la facultate, a pus bazele unei firme si a inceput sa sculpteze in metal. Trei ani mai tarziu, sculptura a devenit o afacere, Daniel este antreprenor, iar lucrarile lui sunt cautate de colectionari si se vand chiar si cu 6.000 de euro.

Prima etapa: desenul si grafica

Daniel deseneaza de cand se stie. De la trei ani are, insa, si prima dovada palpabila, un desen cu niste oameni sta atarnat, inramat, la el in camera. La scoala lucra la benzi desenate, are si acum caiete pline de povesti cu personaje gandite de el. In liceul de arte din Brasov Hans Mattis Teutsch a studiat grafica traditionala, apoi, la 14 ani, a descoperit primul soft 3D, unde se juca cu lumini, umbre si obiecte.

La 18 ani a plecat singur la Bucuresti, unde a avut 8 joburi in doar 4 ani. Toate locurile de munca au fost in domeniul graficii 3D si 2D, de la jocuri video, la filme si publicitate.

Prima initiativa de antreprenoriat a fost alaturi de un prieten. In aceasta etapa a intalnit primii oameni de afaceri: „Daca le spuneai ca vrei sa faci un avion, ei ziceau, <<Da, poti sa o faci>>. Eu eram obisnuit cu replica <<Termina, mai, copile>>”.

Dupa ultimele locuri de munca, „unde nu a iesit nimic bun”, a decis sa renunte „la tot” si sa se reapuce sa deseneze. La inceput vindea o lucrare pe an, era un Mr. Nobody pe piata artei. A lucrat, in paralel, la proiecte de grafica 3D si desen, din care s-a sustinut mai multi ani.

Trecerea

In 2014, lucrurile au inceput sa se miste in zona de sculptura. Atunci a infiintat firma MCD Arte Company. Primul an de antreprenoriat a fost un „botez cu apa rece”, dupa cum spune Daniel, deoarece contabila nu a depus nici nu act la ANAF, iar in astfel de cazuri, statul nu uita nimic. Amenzile au fost atat de mari incat a vrut sa inchida firma, dar a ascultat sfatul unui prieten si a decis sa o pastreze.

In 2016, MCD Arte Company a raportat, la Ministerul Finantelor Publice, o cifra de afaceri de peste 60.000 de lei si un profit de circa 47.000 de lei, rezultate care au crescut comparativ cu anul anterior. “Important pentru mine a fost cresterea continua in ciuda faptului ca toate cheltuielile si investitiile s-au dublat si chiar triplat, de la an la an”, precizeaza Daniel.

Tot in 2014 s-a inscris si la facultate, la sectia de sculptura a Universitatii de Arte. La inceput lucra in atelierul facultatii, unde a capatat o pasiune pentru metal. Iarna, in atelier, era frig, dar Daniel spargea gheata de pe ciocan si se apuca sa lucreze, profitand de faptul ca era singur.

Opinii asupra sculpturilor cerea din toate partile. Pentru ca de cele mai multe ori il apuca noaptea si ramanea singur in facultate, se ducea la portar si il chema sa arunce o privire peste lucrarea lui, iar dialogul se desfasura astfel: “Fiti amabil, nu veniti sa va dati cu parerea?”, intreba Daniel. “Eh, ce stiu eu?”, spunea portarul, dar venea pana la urma, statea in atelier si analiza lucrarea, spunandu-i, la final, parerea.

A decis sa investeasca in tehnologia noua si sa isi caute un atelier in care sa lucreze neconditionat, fara sa i se impuna un program. In primul atelier pe care l-a inchiriat impreuna cu alti doi artisti a creat sculpturile care au fost expuse in cadrul primei expozitii personale din 2017. „Odata ce faci o expozitie personala si trebuie sa te ocupi singur de absolut tot, iti dai seama ca una de grup este o plimbare in parc, e prea lejer. Este nevoie de ceva care sa te scoata din zona de confort, atunci evoluezi”, spune Daniel.

Banii pe care i-a obtinut din primele expozitii i-a investit in unelte de atelier si protectie. Intrucat in 2016 a ales sa lucreze cu metalul, costurile unui echipament de protectie au crescut, ajungand la peste 10.000 de lei.

Treptat, s-a desprins de proiectele de grafica. Acum le da mai departe si le administreaza, iar de doi ani se intretine doar din sculptura. Acum castiga mai bine din sculptura decat castiga din grafica, dar sunt luni in care nu incaseaza nici un ban si se intretine din veniturile acumulate in cadrul unei expozitii. „La mine e o ruleta ruseasca. De la ultima expozitie si pana acum nu am mai luat nici un proiect. Am vrut sa lucrez doar in atelier”, a explicat Daniel.

In cadrul expozitiei din 2017 a prezentat lucrarea "Conformism Social", miscarile personajelor fiind inspirate de cele ale protestatarilor din februarie 2017, cand oamenii marsaluiau pe strazile Capitalei si manifestau dezaprobarea fata de intentiile guvernului Grindeanu de gratiere si de modificare a Codului Penal. Daniel schita in timp ce privea pe geamul galerie cum trec revoltati miile de oamenii. Unii intrau sa se incalzeaza si sa bea un pahar de ceai, iar altii isi continuau drumul.

Proiecte

Daniel a avut mai multe proiecte pe partea de grafica cu diverse companii, precum Samsung, Ubisoft, BRD, dar si cu institutii publice. La Primaria Capitalei a realizat tot ce tine de grafica, un proiect in cadrul caruia si-a doborat recordul de 60 de ore fara somn, fara sa se ridice de la birou.

In urma cu doi ani a colaborat cu muzeul de istorie din Suceava, unde a coordonat, pentru prima data, un grup de artisti pentru realizarea a 40 de piese de muzeu.

Cat e sculptura?

Pretul unei sculpturi pleaca de la 500 de euro si ajunge la 5.000 - 8.000 de euro, cel putin momentan, “este foarte important pretul si trebuie justificat de la an la an, nu fac sculptura pentru bani, daca urmaream asta as fi refacut toate sculpturile care au fost dorite de mai multicolectionari, tin mult la unicitate si originalitate”, precizeaza Daniel. Cand il intrebi care e cea mai scumpa sculptura, Daniel raspunde: „Urmatoarea”. Poate ca lucrarea o sa stea in casa unui colectionar sau in biroul unui om de afaceri, avand in vedere ca ei reprezinta publicul lucrarilor sculptorului.

Daniel are in plan sa creasca pretul sculpturii, dar vrea sa o faca treptat, proportional cu valoarea ei reala si cererea de pe piata: “Eu vreau sa imi cresc preturile, dar vreau sa o fac cu cap. Nu vreau sa ma arunc. Sunt niste limite pe care trebuie sa mi le pun. Cred in pasi mici spre medii”.

Daniel a primit solicitari ca unele sculpturi sa fie refacute, dar el nu vrea: „Ma ucide sa fac ceva ce am mai facut. Daca lucrez la ceva, stau, ma gandesc, o pun deoparte, nu-mi place, ma mai uit la ea, imi dau seama noapte ca trebuie sa o fac altfel si lucrul asta ma tine in priza, sa fiu constant cu lucrarea. E enuziasmul care exista. In schimb, daca ma faci sa refac o lucrare, e ca si cum citesc o carte careia ii stiu finalul. Simt ca e o lucrarea facuta doar pentru bani, doar ca sa o vinzi. Mi se pare ca e un pas pe loc. Prefer sa risc cu o lucrare total noua”, explica Daniel.

Viitorul e planificat la scara mare

In prezent, Daniel are atelierul la Nod makerspace, intr-o comunitate de artisti, designeri si arhitecti, insa lucreaza singur in atelierul de metal, dar vrea sa isi mareasca echipa. Isi proiecteaza un atelier cu mai multi oameni, care sa lucreze in conditii de siguranta. Oameni pregatiti care vor putea duce proiecte mari.

Daniel vrea sa isi extinda atelierul impreuna cu un partener de afaceri. In doi ani vrea sa realizeze sculpturi mai mari, care sa te faca sa ridici capul, sa pasesti in spate ca sa vezi mai bine, care sa te impresionezi si prin dimensiune. Pentru acest plan si pentru cele care urmeaza are nevoie de un atelier mai mare. Pana atunci, continua sa investeasca in atelierul pe care il are.

“Investitia mea vreau sa fie in atelier si oameni, merita oricand si oricat sa invesetesc. Vizualizez atelierul pana la ultima caramida”, marturiseste Daniel.

Sursa foto: Cristian Vasile

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri