Jucariile din plastic fabricate in China contin ftalati, avertizeaza APC. Din anul 2007, Uniunea Europeana a interzis utilizarea la fabricarea jucariilor a urmatorilor tipuri de ftalati: ftalat de bis 2-etilhexil (DEHP), ftalat de butil si de benzil (BBP), ftalat de dibutil (DBP) si ftalat de dizobutil (DIBP).

Ftalatii au efect perturbator asupra sistemului endocrin, subliniaza APC.

ANPC a transmis doar 9 notificari, in cursul anului 2018, pe platforma Sistemului Rapid de Alerta al UE pentru Produse Non-alimentare Periculoase, de 11 ori mai putine ca Bulgaria si de 19 ori mai putine decat Ungaria!

Asociatia Pro Consumatori (fosta Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania - APC Romania, infiintata in anul 1990), organizatie certificata de Guvernul Romaniei in anul 2005 ca fiind de utilitate publica, membra a Organizatiei Europene a Consumatorilor, a analizat rapoartele saptamanale publicate de la inceputul anului pe platforma Sistemului rapid de alerta al UE pentru produse non-alimentare periculoase. Actiunea face parte din cadrul Campaniei nationale de informare si educare a consumatorilor „Tu stii ce jucarie cumperi copilului tau?”

Jucariile se numara printre cele mai cautate produse in perioada aceasta, iar oferta este impresionanta. De aceea, Asociatia Pro Consumatori va ofera cateva sfaturi de care trebuie sa tineti cont in momentul in care achizitionati jucarii pentru copiii dumneavoastra, astfel incat sanatatea lor sa nu fie pusa in pericol. Jucariile aduc o contributie esentiala la dezvoltarea copilului dumneavoastra.

Retail jobs

Ca totul sa fie in regula si copiii sa se poata bucura de darurile Mosului, iata ce trebuie sa stiti atunci cand alegeti/cumparati o jucarie:

Asigurati-va ca ati citit toate etichetele de pe jucarii. Fiti constienti de varsta copilului si de recomandarile de siguranta facute de catre producator! Nu cumparati jucarii care nu au marcajul CE pe produsul propriu-zis sau pe ambalaj. Cu toate ca marcajul CE nu este un mod de diferentiere a produselor de catre consumatori, el este un angajament din partea producatorului ca produsul respecta cerintele aplicabile in materie de securitate impuse la nivel de UE, ele fiind cele mai stricte din lume. Marcajul CE arata ca in procesul de fabricatie au fost respectate standardele europene armonizate.

Cerintele esentiale de securitate vizeaza:

  • proprietatile fizice si mecanice (eliminarea pericolului ranirii, inghitirii, inhalarii etc.);
  • inflamabilitatea (materialele nu trebuie sa fie inflamabile sau sa arda incet etc.);
  • proprietatile chimice (sa nu contina substante chimice periculoase etc.);
  • proprietatile electrice;
  • igiena;
  • radioactivitatea.

In plus fata de aceste cerinte, Comisia Europeana a decis, de-a lungul anilor interzicerea utilizarii in procesul de fabricatie a unor substante periculoase pentru sanatate (ftalati, DMF).

Citeste si:
ANPC, din nou în vizită la Dragonul Roșu: 45 de amenzi aplicate de...
ANPC, din nou în vizită la...

Alegeti jucariile adecvate varstei copilului si abilitatilor lui. Jucariile care nu sunt destinate unui copil de o anumita categorie de varsta pot prezenta riscuri pentru siguranta sa. Asigurati-va ca ati citit si urmat recomandarile privind varsta - in special simbolul 0 - 3 (a se vedea mai jos), sau formularea "nu sunt potrivite pentru copiii sub 36 de luni" insotita de o indicatie de pericol. Acest simbol si formularea reprezinta un avertisment si nu o recomandare.

Nu cumparati jucarii cu piese mici pentru copiii sub varsta de 3 ani, acestia avand tendinta de a baga in gura jucariile, iar piesele de mici dimensiuni prezinta un risc de sufocare. Asigurati-va ca ochii, nasul (la jucariile din plus) si alte piese de mici dimensiuni sunt bine securizate.

Urmati cu atentie instructiunile de folosire.

Intotdeauna cumparati jucarii de la comerciantii cu amanuntul cunoscuti si/sau de la puncte de vanzare online de incredere. Comerciantii cu amanuntul cunoscuti au grija de produsele pe care le vand si de obicei accepta sa primeasca inapoi produsele necorespunzatoare. Atentie, exista si comercianti care nu tin seama de cerintele de siguranta ale produselor pe care le vand si pot sa ofere spre vanzare jucarii contrafacute. O atentie deosebita trebuie acordata jucariilor achizitionate online, jucariilor primite de copii sub forma de cadouri si jucariilor cumparate la mana a doua.

Citeste si:
Ceaiuri cu conținut ridicat de THC, retrase de Lidl: APC sesizează...
Ceaiuri cu conținut ridicat...

Supravegheati copiii cand se joaca - asigurati-va ca toate jucariile sunt adecvate pentru categoria de varsta si abilitatile copilului.

Examinarea periodica a jucariilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate si pot cauza un prejudiciu sau un risc pentru sanatatea si siguranta copilului. Aruncati jucariile stricate.

Asigurati-va ca jucariile destinate copiilor mai mari, sunt tinute departe de copiii sub varsta de 36 de luni.

Scoateti si aruncati toate ambalajele, inclusiv pungile de plastic, carton, hartie si bucati de plastic (dar se pastreaza intotdeauna instructiunile!). Copiii mai mici nu trebuie lasati sa se joace cu materialele din plastic de la ambalaje, putand exista riscul de sufocare. Aveti grija, de asemenea, sa reciclati bateriile in conditii de siguranta.

Invatati-va copiii sa aranjeze frumos jucariile, pentru a evita accidentele. Nu lasati jucariile pe scari sau pe podea in zonele aglomerate ale casei.

Intotdeauna anuntati producatorul si autoritatile publice competente, daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra gasiti o problema de siguranta, la jucarie.

Aceste sfaturi se aplica tot anul si nu numai in preajma Craciunului!

Nu ezitati sa consultati site-ul (RAPEX) http://ec.europa.eu/consumers/safety/rapex/. Acest site ofera detalii cu privire la produsele periculoase retrase de pe piata, din tara dumneavoastra, inclusiv jucarii. Intrucat jucariile difera atat din punct de vedere al materialului din care sunt lucrate, cat si din cel al folosirii lor, asigurati-va ca cerintele de siguranta pentru fiecare categorie in parte sunt respectate:

Astfel, pentru tobogane, leagane, inele suspendate, trapeze, corzi si alte jucarii similare fixate pe o traversa trebuie sa primiti de la vanzator instructiunile de utilizare prin care sa vi se atraga atentia asupra necesitatii verificarii periodice a elementelor de sustinere. De asemenea, este nevoie ca acestea sa fie insotite de instructiunile de montare, pentru a evita asamblarea incorecta si accidentele care ar putea aparea.

Jucariile functionale, adica cele care reproduc la scara redusa produse, aparate sau instalatii destinate adultilor, trebuie sa poarte avertismentul “Atentie! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”. In plus, acestea vor fi obligatoriu insotite de instructiunile de utilizare si de masurile de precautie necesare pentru evitarea unor pericole.

In cazul jucariilor care contin substante sau preparate chimice periculoase trebuie respectate conditiile prevazute in reglementarile speciale care vizeaza ambalarea si etichetarea substantelor sau preparatelor chimice periculoase. Mai mult, este obligatorie inscrierea unui avertisment asupra pericolelor care pot aparea din utilizarea acestora. Instructiunile de folosire trebuie sa contina informatii de prim ajutor in eventualitatea unor accidente.

Jucariile chimice vor purta urmatorul avertisment: “Atentie! A se utiliza numai de catre copii peste (x) ani. A se utiliza numai sub supravegherea unei persoane adulte.” In categoria jucariilor chimice sunt incadrate: truse pentru experimente chimice, seturi pentru mulaj pe baza de ipsos, seturi pentru developare fotografii etc.

Patinele si skateboardurile destinate utilizarii de catre copii trebuie sa fie insotite de avertismentul: “Atentie! A se purta echipament de protectie.” In plus, vor exista recomandari cu privire la echipamentul de protectie.

Jucariile destinate utilizarii in apa de mica adancime vor fi obligatoriu inscriptionate cu urmatorul avertisment: “Atentie! A se utiliza numai in apa de adancime mica si sub supravegherea unei persoane adulte.”

„Achizitionarea de jucarii sigure pentru copii este extrem de importanta, mai ales in cazul in care copiii au varste diferite. Asigurati-va ca jucariile nu au sfori sau alte materiale cu ajutorul carora copilul se poate strangula si sufoca. Jucariile nu trebuie sa aiba colturi ascutite sau taioase. Jucariile care au piese mai mici de 7cm x 7cm sunt un real pericol pentru copiii mai mici de patru ani, deoarece pot fi inghitite. Jucariile care opereaza cu baterii trebuie sa fie tinute in locuri sigure si oferite spre joaca copiilor doar sub supravegherea adultilor. Nu folositi baterii diferite fata de cele mentionate in prospectul jucariei si cititi cu mare atentie instructiunile de folosire inainte de a oferi copilului jucaria.” a precizat dl. conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri