In jur de 80 de lei pe luna sunt cheltuiti intr-o gospodarie din Romania pe medicamente, potrivit unui studiu realizat de Coface.

Sectorul de comert cu amanuntul al produselor farmaceutice, in magazine specializate a inregistrat o crestere de aproximativ 15% a veniturilor in 2018 fata de anul precedent, potrivit unui studiu realizat de Coface Romania, care a agregat datele a 4.425 de companii care au depus datele financiare pentru anul 2018 (la nivelul lunii septembrie 2019) si care au generat o cifra de afaceri consolidata de 19,07 miliarde RON.

Ponderea cotei de piata cumulate detinute de cei mai importanti 10 jucatori este de 31%, ceea ce releva un grad scazut de concentrare.

Companiile care activeaza in acest sector au inregistrat o lichiditate curenta de 1,05 pe parcursul anului 2018, capitalul de lucru avand un nivel redus, fiind relativ expus unor socuri negative si volatilitatii (scaderea veniturilor sau neincasarea creantelor), arata sursa citata.

Durata medie de colectare a creantelor a crescut de la 75 de zile, nivelul inregistrat in 2014, la 92 zile in 2018, in timp ce media inregistrata la nivel national in aceeasi perioada analizata a scazut de la 104 de zile la 90 zile, precizeaza studiul.

In 2018, Romania a avut cu 1,2% mai putini farmacisti

Analiza Coface prezinta fluctuatii in numarul specialistilor din Romania (farmacisti), care a scazut in 2018 cu 1,2%, aceasta tendinta fiind determinata cu precadere de evolutia din Regiunea Bucuresti – Ilfov, care a inregistrat o scadere de 15%, toate celelalte regiuni avand cresteri in linie cu evolutia numarului de farmacii (mai putin Regiunea Vest -0,6%).

“De asemenea, exista provocari la nivel de structura a finantarii activitatii (capital de lucru foarte mic, care poate cauza blocaje in derularea operatiunilor curente) si la nivel de recuperare de creante din cauza deteriorarii comportamentului de plata al CAS, durata medie a colectarii creantelor fiind peste media nationala in 2018” a declarat Nicoleta Marin, Senior Financial Analyst, Coface Romania.

Importurile de produse farmaceutice, de 4 ori mai mari decat exporturile

Potrivit INSSE, valoarea importurilor de produse farmaceutice este de aproape 4 ori mai mare decat cea a exporturilor, ambele fiind in usoara crestere in ultimii 2 ani. Principalul partener atat pentru exporturi, cat si pentru importuri a fost Uniunea Europeana, cu 73% din valoarea exporturilor.

De asemenea, media lunara alocata in 2018 pentru sanatate in cheltuieli totale per gospodarie, respectiv valoarea cheltuielilor cu medicamente a fost mai mare in mediul urban (80 RON) decat in cel rural (63 RON), in crestere cu 12%, respectiv 13% fata de 2017. Tendinta poate fi explicata prin diferenta de marime a veniturilor in cele doua medii, precum si prin accesul mai usor in mediul urban la unitatile farmaceutice.

Cresterea retelei de farmacii care a accentuat concurenta, incasarea tardiva a creantelor de la CAS ca urmare a extinderii punctelor de lucru, dar si cresterea dividendelor distribuite in perioada 2016-2017, alaturi de politica de reducere a preturilor la medicamentele decontate de stat alimenteaza presiuni suplimentare asupra farmaciilor.

“Vulnerabilitatea financiara a farmaciilor din Romania a fost accentuata de cateva trenduri observate in ultimii ani. In primul rand, cresterea retelei de farmacii (in special in randul marilor lanturi) a accentuat concurenta, ducand la generalizarea discounturilor oferite clientilor finali. Astfel, marja bruta la nivelul sectorului a scazut la doar 13% in anul 2018, comparativ cu nivelul de 18% inregistrat acum un deceniu. In al doilea rand, extinderea punctelor de lucru finantata prin creditul furnizor a cauzat diminuarea capitalului de lucru, acest companii fiind foarte vulnerabile la incasarea tardiva a creantelor de la CAS sau vanzarea lenta a stocurilor. Al treilea aspect esential se refera la cresterea dividendelor distribuite in perioada 2016-2017, nivelul cumulat al acestora ajungand la 1,1 mld RON, aproape jumatate din totalul ultimului deceniu. Politica de reducere a preturilor la medicamentele decontate de stat (aceasta culminand cu o lovitura majora in anul 2015), precum si decontarea din ce in ce mai lenta a facturilor CAS la finalul si inceputul fiecarui an (pe fondul tensiunilor acumulate in deficitul fiscal la nivel national), alimenteaza presiuni suplimentare asupra farmaciilor. Toate aceste riscuri sunt amplificate de suprareglementarea pietei, de taxarea excesiva (taxa clawback) si de tendinta de reducere a preturilor la medicamente. Riscul cel mai mare insa este la nivelul pacientului, pentru ca toate aceste elemente genereaza lipsa multor medicamente din piata,” a adaugat Iancu Guda, Services Director, Coface Romania.

Sursa foto: Shutterstock /Marian Weyo

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri