Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Guvernului, BNR şi ASF suspendarea plăţii finanţărilor (credite, leasing) şi asigurărilor RCA contractate de firmele de transport rutier din România, pentru o perioadă de 3 luni.

"Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită Prim-Ministrului României, domnul Ludovic Orban, Guvernatorului BNR, domnul Mugur Isărescu, Ministrului Finanţelor Publice, domnul Florin Cîţu, Ministrului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, domnul Lucian Bode, Ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, domnul Virgil Popescu şi Prim-Vicepreşedintelui ASF, doamna Doina Dascălu, suspendarea plăţii finanţărilor (credite, leasing) şi asigurărilor auto obligatorii - RCA contractate de firmele de transport rutier din România, pentru o perioadă de 3 luni, în condiţiile în care aproape 80% din companiile de transport rutier sunt în pragul insolvenţei şi sunt nevoite sa oprească vehiculele în parcări", spune compania.

Organizaţia menţionează că în Europa industria de automotive s-a oprit, iar în România mai multe fabrici precum Dacia, Ford sau Pirelli şi-au suspendat activitatea, iar firmele de transport rutier de mărfuri care lucrează cu aceşti clienţi au scădere de 100% a afacerilor. Restul firmelor care realizează transport rutier internaţional înregistrează o scădere de 80%.

În cazul transportului rutier naţional de persoane - linii regulate - numărul de pasageri a scăzut cu 60-70%, iar pentru transportul de persoane ocazional scăderea este aproximativ 100%. În cazul transportului rutier de persoane internaţional declinul este de aproximativ 100%.

Aceste firme nu pot folosi activele finanţate în aceasta perioadă, astfel că toate plăţile cu creditele, leasing, asigurări ar trebui suspendate şi nu amânate. Firmele de transport rutier nu-şi vor putea recupera niciodată neîncasările provocate de criza noului coronavirus şi solicită băncilor, firmelor de leasing şi firmelor de asigurări susţinere şi găsirea împreună de soluţii viabile rapide în aceasta perioadă dificilă.

UNTRR precizează că dacă se face doar o amânare la plată, finanţatorii (bănci, companii de leasing) şi asigurătorii vor solicita banii pentru această perioadă la o dată ulterioară, iar firmele de transport rutier nu vor putea rezista în faţa acestei presiuni financiare, deoarece nu au derulat nicio activitate cu activele finanţate. Astfel, UNTRR solicită suspendarea acestor plăţi pentru industria de transport rutier.

"Reamintim Guvernului, BNR şi ASF importanţa sectorului de transport rutier: 41.000 de firme cu o cifră de afaceri cumulată de 12,3 miliarde de euro, 212.000 de angajaţi, principalul contributor la exportul de servicii al României, cu un total de 6,12 miliarde de euro (+10% faţă de 2018). Transportul rutier generează un sfert din exportul total de servicii al României, de 26,3 miliarde de euro", se spune în comunicat.

Potrivit unui studiu UNTRR, dacă Guvernul va adopta o terapie de şoc, PIB-ul României va scăderea semnificativ în trimestrul 2 din 2020, dar revenirea o să fie mai rapidă. În acest scenariu, UNTRR estimează o scădere economică de 5,6% în 2020 şi o creştere economică de 5,7% în 2021.

În cazul unei terapii progresive, PIB-ul va scăderea semnificativ în următoarele 3 trimestre din 2020, iar revenirea va fi mai lentă. UNTRR estimează în 2020 o scădere economica de 6,8% şi o creştere economică de doar 2,6% anul viitor.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 16.000 de firme înscrise - operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

Sursa foto: kyrien / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri