De foarte multe ori cred că ai auzit despre ISO 9001 sau ai citit despre acesta pe ambalajele diverselor produse pe care le-ai achiziționat. Cu toate că ISO 9001 este un concept foarte popular în societatea în care trăim, în acest moment suntem siguri că puține persoane știu cu adevărat ce este acesta, pentru ce se folosește și care sunt avantajele oferite de către ISO 9001. Pentru că la un moment dat s-ar putea să ai nevoie de ISO 9001, în continuarea acestui articol vom prezenta cele mai importante informații pe care trebuie să le cunoști despre ISO 9001.

Ce este ISO 9001 și care sunt motivele pentru care trebuie să ai un certificat ISO 9001 în cazul în care deții o firma ?

Prima informație pe care trebuie să o știi despre ISO 9001 este faptul că acesta este un certificat și că se adresează tuturor firmelor indiferent de mărimea acestora sau de domeniul de utilizare. Nu este un document pe care trebuie să îl deții obligatoriu ci este un certificat a cărui deținere este opțională. Și, atunci de ce trebuie că firma pe care o deții să dețină un astfel de certificat? Răspunsul este unul foarte simplu: pentru că deținerea unui certificat ISO 9001 certifica faptul că produsele sau serviciile oferite de către firma ta sunt de calitate superioară. De asemenea, deținerea unui astfel de certificat mai oferă și alte avantaje pe care le vom prezenta în continuarea acestui articol. Dar, până atunci trebuie să va spun ce este ISO 9001.

ISO, este prescurtarea de la Internațional Organization for Standardization. Pe românește, ISO este prescurtarea de la Organizația Internațională pentru Standardizare. Această organizatie a fost creată în Elveția, în anul 1947, cu scopul de a dezvoltă standarde comune internaționale pentru calitate, standarde care pot fi aplicate în toate domeniile de activitate. Pentru fiecare domeniu de activitate există unu certificat ISO care poate fi obținut în cazul în care firma care dorește să îl obțină îndeplinește standardele de calitate impuse de către organizația internațională pentru standardizare. ISO 9001 este cel mai important și mai popular certificat ISO eliberat de către această autoritate. Fără a detalia prea multe informații despre acest certificat, putem spune că ISO 9001 este un certificat care certifica faptul că firma care îl deține respectă toate standardele necesare pe care trebuie să le respecte o firma din punct de vedere a managementului calității.

Avantajele oferite de către deținerea unui certificat ISO reprezintă motivul principal pentru care orice firma ar trebui să dețină o astfel de certificare. Dintre avantajele oferite de către deținerea unei astfel de certificări cele mai importante sunt următoarele:

Citeste si:
Cinci calitati pe care trebuie sa le ai daca iti doresti sa avansezi
Cinci calitati pe care...

- Identificarea problemelor care afectează buna funcționare a firmei este fără nici o urmă de îndoială cel mai important avantaj oferit de către deținerea unei astfel de certificări. Pentru a putea obține o astfel de certificare este necesar că toate procesele din cadrul unei firme să funcționeze la standarde setate de către organizația internațională pentru standardizare. Obținerea acestui certificat presupune identificarea și rezolvarea tuturor problemelor care afectează procesele din cadrul unei firme și implicit bună funcționare a acesteia. Așadar, identificarea problemelor în cadrul proceselor care asigura bună funcționare a activității firmei este cel mai important avantaj oferit de către deținerea unui certificat ISO 9001.

- Creșterea rentabilității firmei. Identificarea și soluționarea problemelor care afectează bună funcționare a activității firmei face că această să funcționeze la parametri mult mai buni. O astfel de situație presupune creșterea gradului de rentabilizare a firmei, această situație fiind un alt avantaj oferit de către deținerea unui astfel de certificat.

- Îi face pe clienți și colaboratori să aibă o încredere mult mai mare în serviciile sau produsele oferite de către firma. Care este explicația pentru această situație? Simplu! O firma care deține un certificat ISO 9001 înseamnă că este o firma care oferă servicii și produse de cea mai bună calitate. Acest avantaj este foarte important mai ales în momentul în care te afli în competiție directă cu alte firme.

- Permite posibilitatea de a putea participa la licitații publice.
Una dintre condițiile esențiale pe care trebuie să le îndeplinească o firma care dorește să participe la o licitație publică este deținerea unui certificat ISO 9001. Respectând această condiție, instituția care organizează licitația publică se asigura că la licitație vor participa doar firme care pot oferi servicii sau produse de cea mai bună calitate.

Citeste si:
Colliers: Romania poate sa piarda principalul sau avantaj competitiv
Colliers: Erodarea...

- Permite posibilitatea de a putea colabora cu parteneri din străinătate.
Având în vedere că certificatul ISO 9001 este cel mai popular certificat utilizat la nivel european, este necesară deținerea acestuia în cazul în care doriți stabilirea unor parteneriate cu firme din străînătate.

- Reduce timpul necesar realizării produselor sau serviciilor pe care le oferă firma.
În felul acesta firma devine mult mai eficientă și performanță, situație pe care cu siguranță și-o dorește orice proprietar de firma.

Obține rapid un certificat ISO 9001 la cel mai mic preț posibil !

Având în vedere avantajele oferite de către deținerea unui certificat ISO 9001 este clar că trebuie că firma pe care o dețineți trebuie să dețină un astfel de certificat chiar dacă acesta nu este obligatoriu. Pentru a putea obține o astfel de certificare trebuie să apelati la o firma specializată în domeniul certificării. Pentru a putea obține rapid un certificat ISO 9001 la cel mai mic preț posibil trebuie să analizati foarte bine toate ofertele de pe piață și să o alegeti pe cea care reușește să răspundă cât mai bine nevoilor avute.

Citeste si:
(P) Totul despre casele pe structura usoara din otel
(P) Totul despre casele pe...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Lidl își extinde rețeaua și inaugurează primul magazin în Domnești
Setari Cookie-uri