29 Aprilie 2020

COVID-19 | Uniunea Europeană a aprobat acordarea împrumutului de 5 miliarde de euro pentru Grupul auto Renault



Comisia Europeană a aprobat miercuri un împrumut de cinci miliarde de euro garantat de statul francez pentru grupul auto Renault, un ajutor destinat să limiteze impactul economic al pandemiei de coronavirus.

În data de 24 aprilie, ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a anunţat că autorităţile de la Paris analizează un astfel de ajutor, scrie Agerpres.

"Aceste garanţii de împrumut vor ajuta grupul Renault să obţină lichiditatea de care are urgentă nevoie. Renault este un important producător auto european, cu peste 73.000 de angajaţi în Europa. Am cooperat îndeaproape cu Franţa pentru a ne asigura că acest sprijin poate fi introdus cât mai rapid posibil, în linie cu normele UE", a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.

În perioade normale, normele europene referitoare la ajutoarele de stat sunt foarte stricte, iar Comisia Europeană nu aprobă astfel de ajutoare decât în anumite condiţii. Obiectivul executivului comunitar este să evite subvenţionarea de către statele membre a companiilor care nu sunt viabile în defavoarea altora mai competitive.

Însă după izbucnirea pandemiei de coronavirus, şi a măsurilor de carantină introduse pentru a opri propagarea virusului, sectoare întregi ale economiei au fost paralizate în Uniunea Europeană. În aceste condiţii, Comisia Europeană a decis să fie mai flexibilă cu privire la acordarea de ajutoare de stat pentru ca să nu pună în pericol supravieţuirea companiilor şi a locurilor de muncă asociate.

Constructor de automobile din 1898, Groupe Renault este prezent în 134 de ţări şi a vândut 3,8 milioane de vehicule în 2019. Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Air France, împrumut de 7 miliarde de euro

Operatorul aerian Air France a primit împrumuturi garantate de statul francez în valoare de şapte miliarde de euro (7,6 miliarde de dolari), pentru a evita o criză de numerar în contextul actual al crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), a anunţat ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire.

Air France este o companie aeriană globală franceză. Air France-KLM este unul dintre grupurile lider de piață pe zborurile lung-curier cu plecare din Europa. Acesta oferă clienților săi acces la o rețea care acoperă 314 destinații în 116 țări datorită companiilor Air France, KLM Royal Dutch Airlines și Transavia. Cu o flotă de 548 de aeronave și 101,4 milioane de pasageri transportați în 2018, Air France-KLM operează până la 2.300 de zboruri zilnice, în principal prin hub-urile din Paris-Charles de Gaulle și Amsterdam-Schiphol.



Citeste si