Pandemia de coronavirus a afectat multe domenii și industrii, însă pentru altele a adus și diverse oportunități. Este și cazul companiei clujene Kadra, specializată în soluții de acces automatizat în clădiri și parcări care, deși afectată la nivel de business, preferă să se concentreze pe ceea ce crede a fi o oportunitate în noul context creat de Covid-19: ușile automate.

Kadra este o companie deținută de Andreea Strugaru, Monica Sagmar și Radu Opriș. Afacerea are peste 25 de ani de activitate pe piața locală și bifează venituri de 39 de milioane de euro. Sau cel puțin bifa, înainte de pandemia coronavirus, care a afectat activitatea și vânzările companiei.

Am sperat că nu ne va afecta și pe noi, din construcții, dar cred că starea de anxietate nu a ratat niciun domeniu. Echipele tehnice sunt încă în teren în măsura în care ne solicită clienții. Avem, din fericire, proiecte încă active, șantiere în care chiar dacă ritmul s-a redus puțin, montăm în continuare. Facem tot ce se poate pentru a nu sista activitatea. Pentru soluțiile de automatizări pentru căi de acces pe care le furnizăm (uși automate, automatizări pentru porți, bariere automate și sisteme de management al parcărilor, trape de fum, etc.) montajul se face, de regulă, outdoor sau în spații deschise, mari, prin urmare, montatorii noștri nu sunt expuși unui risc major”, spune Andreea Strugaru, Managing Partner Kadra.

Citește și: O companie românească scoate pe piață panouri separatoare antivirus pentru angajații din birouri

Având în vedere incertitudinea situației în care ne aflăm cu toții, lucrăm cu mai multe scenarii pe masă, însă în niciunul dintre ele nu am luat în calcul să ne oprim total. Faptul că mulți producători italieni și-au suspendat activitatea ne afectează, desigur, însă avem avantajul unor stocuri mari, astfel încât încă ne putem deservi clienții. Ce observăm, însă, este faptul că investitorii care se pregăteau pentru proiecte noi au cam pus pe pauză procesele de bugetare, contractare.

Divizia de service a Kadra și-a redus sustanțial activitatea din cauza faptului că centrele comerciale au suspendat deocamdată contractele de mentenanță. “Continuăm, însă, intervențiile de service și mentenanță la alte tipuri de clădiri, dotate cu automatizări pentru căi de acces: spitale, hale industriale etc”, explică Strugaru.

Citește și: CORONAVIRUS: Magazinele închise ar putea topi veniturile mall-urilor din București cu zeci de mil. euro în aprilie

Oportunitate în automatizare

Deși mare parte din magazine au apelat la astfel de soluții automatizate, Andreea Strugaru consideră că această perioadă este un moment bun pentru a vorbi despre ușile automate, singura variantă de trafic a persoanelor în condiții de igienă sporită.

“Avem în desfășurare campanii de promovare a ușilor automate, ca singure soluții de acces igienice în spațiile cu mult trafic de persoane (farmacii, magazine alimentare, spitale etc.). Credem că este un moment bun să vorbim despre beneficiile unor astfel de soluții ale căror avantaje pot fi vizibile mai ales acum, când înțelegem mai bine necesitatea unor variante de acces/trafic în condiții de igienă sporită. Ușile automate sunt soluții ce pot fi adaptate nevoilor farmaciilor și micilor magazine, nevoite să limiteze intrarea unui număr mare de clienți în spațiile comerciale”, spune Andreea Strugaru.

Ușile automate au beneficiul că ne scutesc să atingem clanțele cu mâna. Dacă ne gândim bine, clanța unei uși reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la sănătatea publică. O persoană infectată, care pune mâna pe uși (la intrările în magazine, la intrarile în farmacii, la intrările în spitale, în oricare alt loc public) riscă să-i contamineze pe toți cei care pun mâna pe ușile respective în urma lui. Tocmai de aceea, ușa automată este o soluție igienică de acces.

“De asemenea, acum mai mult ca oricând putem înțelege rolul unor senzori contactless pentru intrarea în garaje publice, în spații de lucru, în birouri etc. Automatizările pentru căile de acces, fie că sunt pentru trafic auto (bariere automate, porți automate, uși industriale) sau trafic de persoane (uși automate) au avantajul de a putea fi acționate fără contact fizic (cu clanțe, cu mânere, cu butoane). În afară de faptul că sunt soluții igienice, au și functionalități pentru siguranța persoanelor: evacuare în caz de urgență, controlul accesului etc. Cred că aceasta este o perioadă foarte potrivită pentru a le aduce la cunoștință beneficiarilor de astfel de spații că exista soluții care i-ar putea ajuta atât pe ei, cât și pe clienții lor în această perioadă. Automatizările pentru căile de acces sunt investiții cu beneficii pe termen lung, dar și cu beneficii specifice pentru această fază acută în care ne aflăm”, spune Andreea Strugaru.

Vânzări în scădere, întrebări în creștere

Managerul Kadra spune că, odată cu pandemia de coronavirus, vânzările au scăzut, dar a crescut interesul oamenilor pentru soluții de automatizare. “Cred că suntem cu toții distrași de grozăvia timpurilor pe care le trăim și starea este una de expectativă, în care oamenii sunt, mai degrabă, prudenți”, explică Andreea Strugaru.

Sunt multe domenii în care este absolut necesară modernizarea spațiilor cu astfel de soluții de acces. Mai devreme sau mai târziu, România va ajunge la nivelul la care sunt astăzi alte state europene.

Măsurile luate de Kadra, companie care deține o echipă de 95 de angajați, au vizat protecția personalului: o parte lucrează de la domiciliu, ședintele s-au mutat în online, s-a interzis accesul persoanelor din afara companiei în spațiile de lucru, iar echipele de montaj au fost echipate cu măști, mănuși, ochelari de protecție, salopete și recipiente cu dezinfectanți.

“Din păcate, am fost nevoiți să trimitem o parte din echipă în șomaj. Am încercat să nu apelăm la această modalitate, însă avem echipe care, în cele din urmă, au intrat în șomaj tehnic din cauza lipsei de activitate. Sperăm să revenim cât mai repede cu puțință cu întregul colectiv în activitate”, spune Strugaru.

Citește și: COVID-19 | În vreme de carantină, românilor le place să construiască. Cresc solicitările pentru materialele de construcție

Impactul în piață

Managerul Kadra speră că scăderea pieței în care activează să fie conjuncturală, iar revenirea rapidă. “Se vorbește intens despre criză economică și nicio criză anterioară nu a ocolit acest domeniu, însă de această dată, vreau să cred că atunci când ne vom reactiva, vom lua lucrurile de unde le-am lăsat. În România este nevoie de clădiri de toate felurile (spitale, spații industriale, școli etc.), este nevoie de infrastructură, nu poate nimeni să spună că nu sunt necesare lucrări de construcții. Așadar, dacă statul va întelege să pornească în forță investițiile de care țara are atât de multă nevoie – dacă ne gândim doar la sistemul medical și la infrastructură, spre exemplu – va fi mult de muncă”, spune Andreea Strugaru.

Eu îmi doresc din partea statului să pornească în forță investițiile după ce va trece perioada de urgență. De asemenea, cred, și am crezut întotdeauna, că este nevoie de o reașezare a personalului din sistemul public pe criterii de competență și aplicarea unui sistem de remunerare croit pe un sistem de meritocrație. În sistemul privat se lucrează cu criterii de performanță și lucrurile funcționează. Nu văd de ce nu am aplica același sistem și în cel public.

“Estimez că investitorii privați vor încetini puțin ritmul dezvoltărilor, dar sunt sigură că în aceste momente se vor naște diverse alte oportunități. Nu cred că trebuie să așteptăm să întrăm pe făgașul normal, ci mai degrabă să ne adaptăm la schimbări rapide, să învățăm să luăm decizii în timp record, să ieșim din zona de confort și să acționăm în direcția în care o va lua piața. În orice criză se nasc și oportunități, sper doar să le vedem, să fim flexibili și să le valorificăm”, încheie Andreea Strugaru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri