Opt ţări europene, printre care şi România, au cerut Uniunii Europene să includă gazul natural în viitoarele proiecte finanţate, în condiţiile în care blocul comunitar pregăteşte un plan ecologic de redresare a economiei în urma pandemiei de coronavirus (COVID-19), au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Comisia Europeană ar urma să prezinte miercuri un pachet de măsuri pentru redresare economiei, destinat în special ţărilor cele mai afectate de pandemie, şi care va include noi investiţii, scheme financiare de susţinere a sectorului sanitar şi propuneri de noi venituri pentru bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027. Fondul de relansare care va fi propus de Executivul comunitar va mobiliza investiţii în linie cu obiectivele climatice cuprinse în Pactul Ecologic european (Green Deal), scrie Agerpres.

România, Bulgaria, Cehia, Grecia, Ungaria, Lituania, Polonia şi Slovacia au cerut Bruxelles-ului să nu excludă proiectele de gaze naturale din viitoarele finanţări. "Este de o importanţă crucială să menţinem sprijinul şi asistenţa financiară a UE pentru dezvoltarea infrastructurii de gaze", se arată într-un document consultat de Reuters.

Ce prevede proiectul

Proiectul planului de redresare ecologică a economiei, consultat de Reuters, prevede doar finanţare pentru proiectele de gaze naturale care folosesc captarea dioxidului de carbon sau reorientarea infrastructurii de gaze pentru a transporta combustibili cu emisii reduse de carbon, cum ar fi hidrogenul.

Alături de energia eoliană şi solară, gazul a ajutat Europa să-şi reducă emisiilor, prin scăderea folosirii cărbunelui. Dar gazele sunt incompatibile cu obiectivul "emisii zero" dacă centralele pentru prelucrarea gazelor naturale nu folosesc tehnologia scumpă de captare a dioxidului de carbon.

Fără gaze, atingerea obiectivelor climatice va dura mai mult şi va costa mai mult pentru ţările unde cărbunele este folosit intensiv, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri