Provocările marilor companii de IT din România au fost să se adapteze la noua realitate de după izbucnirea pandemiei, să-și redefinească modelul de business, dar și să asigure cele mai bune condiții pentru angajații lor.

Măsurile luate de companiile IT au vizat toate aspectele legate de securizarea locurilor de muncă, de la menținerea pachetului salarial până la diversificarea condițiilor de lucru, cum ar fi Remote Work (munca de la distanță) sau Work From Home (munca de acasă). În același timp, piața locală de IT continuă să atragă angajați, pe fondul unui deficit cronic de programatori.

„Din discuțiile purtate cu angajatorii din IT sau telecom, am înțeles că aceștia vor avea în continuare nevoie de forță de muncă și își doresc să fie vizibili și să atragă candidați“, a precizat Dan Puică, CEO la BestJobs.

Cum și-au protejat companiile IT angajații

NTT DATA, lider de servicii IT și partener global în inovație, a publicat recent un raport intitulat „Reîntoarcerea la valorile noastre pe timp de criză”, care dezvăluie reacția companiei la pandemia Covid-19. Daniel Metz, CEO al NTT DATA Romania, detaliază măsurile luate în ultima perioadă de furnizorul și integratorul de soluții și sisteme IT complexe: „Majoritatea angajaților noștri lucrează de acasă. Acolo unde nu a fost posibil acest lucru, vorbim despre maximum 3-4% din personal, am luat toate măsurile necesare pentru protecția acestora la sediul companiei, inclusiv dezinfectarea regulată a spațiilor de muncă. Deocamdată, am reușit să păstrăm veniturile bănești ale angajaților la nivelul anterior crizei. Rămân optimist că vom reuși acest lucru și în viitor.”

Compania UiPath, înființată de IT-iști români care au transformat-o în lider mondial în automatizări software, s-a adaptat la rândul său la noua realitate. „La noi, un sfert dintre angajaţi lucrau şi înainte de la distanţă, aşa că ne-am adaptat foarte uşor la noul mod de lucru. Aşa lucrăm şi cu clienţii noştri. Am contribuit la susţinerea talentului local şi am angajat pe toate planurile. Există talent local în România, pe care nu îl exploatăm la adevărata valoare. În Cluj, de exemplu, există o echipă care se ocupă de dezvoltarea unui algoritm de machine learning, extrapolat la toate oportunităţile pe care le avem noi la nivel global. UiPath a investit într-o echipă locală de soft”, a declarat Răzvan Atim, General Manager pentru Europa de Est la UiPath.

Semne bune vin și din zona viitorilor angajați în industria IT, în continuă dezvoltare. „Este esenţial să facem paşi semnificativi pentru digitalizarea sistemului de educaţie. E nevoie de implementarea unui program pentru 6-12 luni, astfel încât să asigurăm accesul la hardware pentru fiecare elev, student, profesor. Ne uităm la România ca la o ţară în care vrem să investim în continuare. Putem dubla contribuţia IT&C în PIB-ul României în cinci ani”, a susținut Violeta Luca, General Manager la Microsoft Romania.

La nivel global, giganții înaltei tehnologii s-au desprins în câștigători ai crizei, valoarea la bursă a principalilor actori din Big Tech înregistrând acum, conform The New York Times, cifre impresionante, după ce acțiunile scăzuseră în primele săptămâni de pandemie: Microsoft - 1,32 mii de miliarde de dolari, Apple - 1,26 mii de miliarde de dolari. Alphabet - 900 de miliarde de dolari, Facebook 577 de miliarde de dolari.

Sursa foto: shutterstock.com/ fizkes

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri