Societatea de Întreținere și Reparații Locomotive și Utilaje, cunoscută drept CFR IRLU SA, companie aflată în insolvență în portofoliul CITR, reintră în circuitul economic după parcurgerea cu succes a unei soluții mixte de reorganizare în procedura insolvenței (Legea nr. 85/2014) și accesarea, în completare, a prevederilor OG nr. 6/2019 pentru restructurarea obligațiilor bugetare.

„Încă de la adoptarea OG nr. 6/2019 am identificat o mare oportunitate de restructurare în accesarea coroborată a prevederilor acesteia cu procedurile de redresare disponibile în piață. Prevedeam în primă instanță beneficii majore pentru businessuri și pentru mediul economic prin aplicarea coroborată a OG 6/2019 cu concordatul preventiv – o procedură preinsolvență – timp în care a apărut și posibilitatea de aplicare a restructurării datoriilor bugetare în insolvență, cu condiția ca ieșirea din procedură să se realizeze în prealabil. De-a lungul timpului am demonstrat că multidisciplinaritatea echipei și buna coordonare în respectarea termenelor legale poate conduce la salvarea unora dintre cele mai mari și reputate businessuri din România. Considerăm ca această practică ar trebui aplicată tuturor companiilor aflate în insolvență care îndeplinesc condițiile legale de ieșire din procedură și care ar putea beneficia cu șanse reale de prevederile OG6/2019, prin restructurarea datoriilor bugetare în afara planului de reorganizare”, a declarat Aurel Podariu(foto), Senior Partner CITR.



Una dintre condițiile pentru ca CFR IRLU să beneficieze de prevederile OG nr. 6/2019 presupunea ca societatea să reușească ieșirea din procedura insolvenței până la data emiterii deciziei de aprobare a cererii de restructurare a obligațiilor bugetare, lucru realizat luna aceasta cu contribuția specialiștilor CITR.

În acest mod s-a reușit salvarea de la faliment a unei companii cu aproximativ 1.200 de angajați și care, conform previziunilor, poate să achite în cei șapte ani de restructurare datoriile rămase la bugetul de stat. Mai mult, prin ieșirea din insolvență, CFR IRLU va putea contribui lunar cu peste 3 milioane de lei la bugetul de stat, rezultați din taxe și impozite.

Închiderea procedurii survine ca urmare a întreprinderii tuturor demersurilor legale, respectiv achitarea de către companie a tuturor creanțelor curente în procedura de reorganizare judiciară, precum și întocmirea și depunerea solicitării de restructurare, împreună cu Planul de restructurare și testul creditorului privat prudent, la organele competente ale ANAF, pentru a accesa facilitățile fiscale prevăzute de Ordonanța nr. 6/2019. Restul obligațiilor rămase de plată vor fi achitate în afara planului de reorganizare, printr-un program de plăți recunoscut și aprobat cu toți stakeholderii implicați.

Prin planul de restructurare întocmit conform OG nr. 6/2019, măsurile avute în vedere de CFR IRLU pentru următoarea perioadă privesc o restructurare financiară care se va materializa, pentru început, prin renegocierea contractului de Full Service, prin selectarea unei variante optime de renegociere și calcul al tarifelor actuale în ceea ce privește lucrările de revizii, reparații și lucrările suplimentare efectuate pentru clienții săi.

CFR IRLU este compania specializată în lucrări de revizii, reparaţii şi modernizări locomotive, atât pentru operatori feroviari locali, cât şi din străinătate, și este principala responsabilă cu mentenanța locomotivelor CFR Marfă.

Sursa foto: Africa Studio/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri