Directorii financiari din Europa Centrală au atins un nivel record de pesimism, iar încrederea lor în evoluția economiei și a întregului mediu de afaceri continuă să scadă pe fondul incertitudinii create de pandemia de COVID-19, potrivit celui mai recent studiu Deloitte CE CFO Survey, realizat pe baza opiniilor exprimate de peste 300 de directori financiari din șase țări – Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România.

Aproape trei sferturi dintre participanți (72%) au declarat că sunt mai puțin optimiști cu privire la perspectivele financiare ale companiei lor decât înainte de pandemie, polonezii fiind cei mai pesimiști (79%), urmați de români (75%). Totodată, studiul relevă schimbări semnificative față de ediția anterioară cu privire la percepția nivelului de incertitudine economică și financiară cu care se confruntă companiile reprezentate. Procentul celor care percep un nivel ridicat de incertitudine a crescut la 70%, de la 36%, anterior pandemiei.

În acest context, majoritatea directorilor financiari, indiferent de domeniul în care activează, consideră că, în 2020 și la începutul lui 2021, condițiile economice vor fi defavorabile asumării unor riscuri suplimentare privind deciziile financiare. Participanții din România și-au exprimat aversiune față de risc în cea mai mare proporție (96%), fiind urmați la mică distanță de estonieni (94%) și polonezi (92%).

Cum văd directorii financiari evoluția inflației

Referitor la inflație, cei mai mulți directori financiari întrevăd o creștere a indicelui prețurilor de consum în țările în care activează. Cele mai ridicate rate ale inflației sunt estimate pentru Polonia (5,2%) și România (4,7%).

Potrivit studiului, cea mai mare amenințare la adresa activității companiei în următorul an este, în opinia directorilor financiari, reducerea cererii, atât pe piața internă, cât și pe cea externă. În consecință, 62% dintre participanți se așteaptă la o scădere a veniturilor pentru compania pe care o reprezintă.

„Contextul actual a determinat companiile și, implicit, directorii financiari să își regândească prioritățile. Cei mai mulți se concentrează acum pe optimizarea costurilor, în timp ce deciziile de angajare a unor noi specialiști și dezvoltarea capitalului uman, prioritare în urmă cu doar câteva luni, sunt amânate, ca, de altfel, și creșterea investițiilor, extinderea prin achiziții, lansarea de produse și servicii noi sau extinderea pe alte piețe. Adaptarea la noua situație pare a fi, în prezent, singura urgență”, a explicat Zeno Căprariu, Partener Audit, Deloitte România, coordonatorul CFO Program în România.

Întrebați care este modalitatea de finanțare pe care o consideră potrivită în actualul context, directorii financiari au menționat finanțarea internă (51%) și împrumutul bancar (42%) ca fiind cele mai atractive surse de finanțare.

Aflat la cea de-a 12-a ediție, Deloitte CE CFO Survey indică percepția directorilor financiari din regiune cu privire la performanța viitoare a companiei pe care o reprezintă în economia globală post-criză. Studiul integral este disponibil aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri