CONAF: Creșterea pensiilor cu 40% va fi „o povară bugetară greu de acoperit”

Parlamentul a votat marți majorarea pensiilor românilor cu 40%, amendament susținut de social-democrați la legea rectificării bugetare. În forul reunit al Parlamentului, legea a trecut cu 242 de voturi pentru și 147 împotriva. Liberalii din opoziție au anunțat că vor contesta legea la Curtea Constituțională.

În acest context, Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) spune că în măsura în care această lege va fi promulgată, va aduce dezechilibre profunde la bugetul de stat.

Creșterea pensiilor cu 40% este nesustenabilă în contextul pandemic dat, iar iresponsabilitatea parlamentarilor care au votat această majorare va conduce pe viitor la o povară bugetară greu de acoperit.

-Cristina Chiriac, Președintele CONAF-

Reprezentanții CONAF spun că este cunoscut faptul că bugetul de stat este deja afectat de situația creată de efectele pandemiei, iar dacă România dorește să continue drumul european spre dezvoltare, spre atragere de investiții şi să își întărească încrederea şi potențialul economic câștigate în faţa cetățenilor proprii, dar şi a partenerilor externi, trebuie să dea dovadă de prudență şi predictibilitate.

Citeste si:
Ore de antreprenoriat, introduse in scoala
Noutate: Ore de...

Antreprenorii susțin că se impune o analiză profundă a riscurilor la care este supus mediul economic şi pentru care este necesară creionarea unei strategii care să nu împovăreze şi să nu sufoce mediul de afaceri sau bugetul statului prin decizii de creșteri salariale, ale pensiilor, care nu vor putea fi în realitate susținute şi onorate fără a provoca o prăbușire economică fără precedent.

„Fie că vorbim de creșteri salariale sau de pensii, în timp de pandemie, o creștere este o măsura iresponsabilă. Conștientizăm nevoia ca pensiile din România să fie crescute și aceasta să se reflecte direct în sporirea nivelului de trai, însă momentul acesta nu este cel mai potrivit. Evoluția economiei la nivel mondial este una negativă, lucru reflectat în indicatorii macroeconomici ai României. Ca urmare, pentru a acoperi cheltuiala cu majorarea pensiilor, guvernul va trebui să se împrumute și mai mult la un nivel al dobânzilor pe plan internațional în creștere. Ar fi bine dacă am putea discuta de o răspundere a aleșilor din parlament, care promovează astfel de măsuri fără o analiză amănunțită a efectelor în lanț pe care le produc astfel de măsuri populiste”, a mai declarat Președintele CONAF.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri