Experți din domeniul economiei au explicat pentru Wall-Street că mărirea pensiilor cu 40% va duce la mărirea taxelor, dobânzilor și a inflației. Aceștia consideră că aplicarea legii în forma actuală ar transforma România într-o țară nerecomandată investițiilor.

În 22 septembrie, Parlamentul a aprobat rectificarea bugetului de stat după ce aceasta a fost modificată de PSD. Rectificarea a fost votată de PSD, ALDE, Pro România și UDMR, chiar dacă Guvernul Orban și Florin Cîțu au criticat modificările, în special pe cea care privește mărirea punctului de pensie de la 1.265 la 1.775 de lei.

Ceea ce a făcut PSD astăzi în Parlament este clar un act de agresiune la stabilitatea economică a României.

Florin Cîțu, ministrul Economiei

Citește și: Ludovic Orban: Vom folosi toate pârghiile pentru a împiedica intrarea în vigoare a legii de majorare a pensiilor

În forma inițială a Ordonanței, Guvernul susținea în continuare mărirea pensiilor, dar doar cu 14%, adică de la o valoare a punctului de pensie de 1.265 de lei la 1.442 de lei.

Chiar și în cazul măsurilor inițiale, Consiliul Fiscal, instituția guvernamentală care are rolul de a consilia autoritățile pentru asigurarea unei economii stabile, a anunțat că ele au un impact puternic negativ asupra economiei și că duc la o mărire a deficitului bugetar cu 1,6% în acest an.

Avertizările experților

Un raport întocmit de experți în domeniul economiei și publicat pe site-ul Băncii Națională a României analizează scenariul aprobat astăzi în Parlament, adică cel în care pensiile sunt mărite cu 40%. Ei explică faptul că acest lucru ar afecta grav românii și economia țării și avertizează faptul că vom ajunge la un deficit de 11% din PIB în 2021.

„Un risc sistemic mare este posibil prin agravarea stării bugetului public, a finanţelor publice, destabilizarea economiei dacă se majorează punctul de pensie cu 40%, ceea ce ar duce la o creştere a deficitului bugetar în 2021 la peste 11% din PIB. Am avea o reacţie a pieţelor financiare ce ar putea afecta grav economia, îngreunând revenirea în 2021. În loc de o corecţie macroeconomică ordonată, pe mai mulţi ani, am fi obligaţi la o corecţie dezordonată, foarte costisitoare economic şi social", se precizează în raport conform Agerpres.

Efectele măsurii

Mărirea pensiilor cu 40% ar avea un impact puternic în viața de zi cu zi, explică economiștii contactați de wall-street.ro. Ei spun că măsura ar duce România într-o spirală de criză care ar duce la mărirea taxelor, mărirea dobânzilor și creșterea enormă a inflației și că nu vor ajuta în niciun caz bătrânii.

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal și coordonatorul raportului publicat pe site-ul BNR, a declarat pentru Wall-Street faptul că măsura ar afecta puternic viața de zi cu zi a românilor. El a explicat faptul că mărirea pensiilor nu i-ar ajuta nici măcar pe beneficiari, ba chiar dimpotrivă.

Toată compasiunea pentru oamenii cu veniturile foarte mici, dar până la urmă tot pensionarii și cetățenii vor plăti. Vom avea inflație mai mare, am avea creșteri de taxe și impozite, ne-am băga singuri economia în necaz și mai mare.

Daniel Dăianu

Adrian Codirlașu, președintele CFA România, asociația analiștilor financiari certificați internațional, confirmă declarația lui Dăianu.

„Măsurile duc la nevoia de a ne împrumuta extrem de mult. Ne putem aștepta la o mare dificultate a Guvernului de a susține aceste cheltuieli care se vor transmite în ratele de dobândă sau în inflație. Vom plăti cu toții aceste cheltuieli extrem de mari. Nu mai râmân bani pentru nimic. Vom ajunge să împrumutăm doar pentru asistență socială și pensii”, explică Adrian Codirlașu.

Totuși, problema rămâne în continuare în faptul că României îi va fi mult mai greu să se împrumute. Dacă pensiile vor fi mărite cu 40%, Standard & Poor’s, una dintre cele mai importante agenții de rating din lume, va declara România o țară nerecomandată investițiilor.

Agenția de rating a anunțat explicit că printre condițiile pentru a nu califica România drept o țară care nu este recomandată investițiilor este să nu mărească pensiile cu mai mult de 10%.

Niciun investitor nu va mai crede în sustenabilitatea politicii fiscale din România.

Adrian Codîrlașu

Gabriel Biriș, co-managing partner al casei de avocatură Biriș Goran, spune că un rating negativ duce la o creștere masivă a dobânzilor la care se împrumută România, adică țara noastră va lua împrumuturi din ce în ce mai dezavantajoase, pentru care va înapoia mult mai mulți bani.

Biriș explică faptul că, doar din cauza măririi pensiilor, România va porni în 2021 cu un deficit prestabilit de aproximativ 2,2% din PIB. Totuși, nu PIB-ul este cel la care ar trebui să ne raportăm, și asta datorită faptului că veniturile României sunt de aproximativ 30% din PIB. Așadar, după calculele lui Biriș, o mărire a pensiilor cu 40%, va aduce în anul 2021 un deficit de 30% din venituri.

Practic, pentru fiecare 100 de lei cheltuiți, ne vom împrumuta 30 de lei.

Gabriel Biriș

Biriș mai menționează și că rectificarea bugetară cu măsurile propuse de PSD în combinație cu criza cauzată de pandemia de COVID-19 ar putea duce la o depreciere masivă a leului în fața monedei euro. „Nu cred că se va opri cu 6 în față”. El spune că aceste consecințe apar atunci „când populismul este mai important decât rațiunea”.

Care sunt șansele să fie adoptată măsura?

Ludovic Orban a anunțat că va folosi toate pârghiile pentru a împiedica intrarea în vigoare a legii care prevede majorarea pensiilor cu 40% şi a alocaţiilor, precizând că această măsură nu face altceva decât "să îndrepte România spre incapacitate de plată". Liberalii vor ataca legea la Curtea Constituțională(CCR). În cazul în care CCR va spune că legea este constituțională, ea va ajunge pe masa lui Klaus Iohannis pentru a fi promulgată.

Președintele României are opțiunea de a trimite legea înapoi spre dezbatere în Parlament sau să o atace din nou la CCR.

Daniel Dănoiu, președintele Consiliului Fiscal, spune totuși că sunt șanse mici ca această lege să treacă de Curtea Constituțională. În cazul în care ea va fi declarată neconstituțională, se va întoarce în Parlament pentru a fi modificată.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andrei Petre
Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri