În ciuda faptului că au fost avertizați de economiști că e o măsură dezastruoasă, Parlamentarii PSD au votat pentru rectificarea bugetară și, implicit, pentru majorarea pensiilor. I-am sunat să îi întrebăm de ce. Au zis că cetățenii pot fi taxați mai mult, că economiștii nu sunt de încredere sau că PNL trebuie să găsească soluții să aplice măsura.

În 22 septembrie, Parlamentul a aprobat rectificarea bugetului de stat după ce aceasta a fost modificată de PSD. Rectificarea a fost votată de PSD, ALDE, Pro România și UDMR, chiar dacă Guvernul Orban și Florin Cîțu au criticat modificările, în special pe cea care privește mărirea punctului de pensie de la 1.265 la 1.775 de lei.

Într-o declarație de presă din 23 septembrie, Klaus Iohannis a explicat faptul că își dorește creșterea pensiilor propusă prin rectificarea bugetară votată în Parlament de PSD, dar spune că aceasta aduce după sine un scenariu de groază.

El susține că există responsabili din Comisia Europeană au anunțat că, în cazul în care această lege va intra în vigoare, România nu va mai avea acces la 3 miliarde de euro din fonduri europene.

E un scenariu de groază.
Klaus Iohannis

Măsura a fost contestată și de economiști de la Consiliul Fiscal, instituția guvernamentală care are rolul de a consilia autoritățile pentru asigurarea unei economii stabile, cât și într-un raport publicat pe site-ul BNR. În plus, agenția de rating Standard & Poor’s a anunțat explicit că printre condițiile pentru a nu califica România drept o țară care nu este recomandată investițiilor este să nu mărească pensiile cu mai mult de 10%.

Atunci când au votat, opiniile experților existau în spațiul public, dar Parlamentarii PSD, ALDE, Pro România și UDMR au ales să le ignore.
wall-street.ro a contactat nouă parlamentari PSD pentru a-i întreba care este motivul pentru care au aprobat rectificarea bugetului de stat în forma modificată de PSD, chiar dacă experții au susținut că măsura va duce România într-o spirală de criză.

Toți au susținut că bătrânii merită să fie ajutați, chiar dacă experții au explicat faptul că în realitate vor avea de suferit din cauza măsurii. De asemenea, au mai spus că e problema Guvernului să găsească soluții cum să aplice măsura sau că economiștii care au criticat rectificarea nu au adus dovezi solide. Acest lucru e contestat de faptul că opinia Consiliului Fiscal se regăsește chiar în documentația proiectului de lege, iar raportul grupului Euro e publicat pe site-ul BNR. Ambele documente sunt semnate și conțin calcule, dovezi și explicații pentru avertismentele oferite.

În plus, parlamentarii au mai sugerat că pot fi obținuți bani prin reintroducerea unor taxe pentru cetățeni și companii, deci, practic, pensiile mărite să fie plătite din buzunarele românilor.

Mai jos găsiți declarațiile lor.

Ecaterina Andronescu - Senator PSD de București

Eu nu sunt economist, sunt profesor la Politehnică, dar înțeleg economia. Dacă mărim pensiile, banii se vor duce înapoi în economia României. E un beneficiu.
Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu nu a fost singurul parlamentar care a menționat faptul că o parte din bani se pot întoarce la bugetul de stat datorită consumului. Adrian Codîrlașu, președintele CFA, asociația consultanților financiari certificați internațional, a spus că acest lucru este adevărat.

Totuși, el explică faptul că statul va primi înapoi doar o parte, și asta prin colectarea de TVA. Acest lucru se întâmplă pentru că bătrânii vor folosi banii în plus ca să cumpere mai mult și, implicit, să plătească TVA-ul produselor achiziționate. Mai mult, spune că nu se știe când se va întâmpla acest lucru și că stimularea consumului nu face rectificarea bugetară să fie sustenabilă.

„După părerea mea, criticile făcute de Consiliului Fiscal și de economiști nu sunt susținute de dovezi”, mai spune Ecaterian Andronescu, care adaugă "economiștii să-și asume public ce spun și să vină cu date concrete! Altfel, sunt doar niște opinii pe care nu le pot lua în seamă”.

Florian Bodog - Senator PSD de Bihor

L-am întrebat ce pe Florian Bodog ce părere are despre faptul că experții de la Consiliul Fiscal, consultanți fiscali și de analiști financiari au avertizat că măsurile luate au consecințe grave asupra economiei, consecințe despre care poți citi aici, dar el le-a diminuat.

Cele mai periculoase efecte asupra economiei țării le are acest Guvern, restul sunt povești.

De asemenea, senatorul a spus că agențiile de rating nu își vor modifica evaluările și că România nu va deveni o țară care să nu fie recomandată investitorilor. În plus, chiar dacă a votat în Parlament pentru rectificarea bugetară, a recunoscut că, în contextul actual, ea nu este una sustenabilă.

Măsura nu este sustenabilă pentru că avem un guvern de incompetenți.
Florian Bodog

Doina Silistru - senator PSD de Vaslui

„Sunt convinsă că legea poate să fie pusă în aplicare. Cred că, dacă ar vrea, Guvernul ar putea se găsească resursele necesare pentru mărirea pensiilor”.

„De foarte mulți ani, de când sunt în politică, întotdeauna există și persoane care vin și contraatacă. Cred că nu e prima oară când ies și fac declarații de genul ăsta.”

Eu cred că agenția Standard & Poor’s mai ține cont și de declarațiile pe care le-au făcut conducătorii la un moment dat.
Doina Silistru

Daniel Cătălin Zamfir - senator PSD de Brașov

„Am ținut cont de opiniile experților, dar noi am spus mereu că există bani pentru mărirea pensiilor",consideră politicianul

Ar trebui să se reintroducă taxele pe activele bancare și pe impozitele de profit ale companiilor de telefonie mobilă și a celor din domeniul energetic. Prin criza asta trebuie să treacă toată lumea.
Daniel Cătălin Zamfir

"Chiar dacă experții spun că această măsură este periculoasă, eu cred că se găsesc bani și că se găsesc soluții de echilibru. Banii pe care îi dai în plus pensionarilor se întorc în economie. Vor stimula consumul!”

Viorel Arcaș - Senator PSD de Sibiu PSD

E problema Guvernului să găsească soluții.

Lavinia Craioveanu - Senator PSD de Dolj

„Motivele invocate de Guvern, că nu sunt bani, sunt total false.”

Ar trebui să fie impozitate contractele part-time și, în felul ăsta, se vor obține bani pentru plata pensiilor.
Lavinia Craioveanu

„Pensionarii au pensii mici și toți banii, dar toți banii care se duc în veniturile lor, se vor duce mai târziu spre consum, astfel economia fiind stabilizată.”

I-am spus doamnei senator că economiștii au criticat această măsură, dar i-a contrazis.

„Și eu sunt tot economist. Există soluții. Una dintre măsurile ar fi revenirea la impozitarea contractelor part-time.

„Chiar dacă România o să aibă un deficit mare, asta nu înseamnă că trebuie să sufere bătrânii.”

„Cred că sunt soluții, dacă Guvernul nu e în stare să le găsească, să plece acasă.”

„BNR și Consiliul Fiscal fac niște calcule reci. Parlamentarii nu trebuie să se gândească numai la cifre.”

Ioan Deneș - Senator PSD de Bistrița-Năsăud

„Standard & Poor face doar niște recomandări. Parlamentul e o instituție suverană. El e cel care face legi în România. Specialiștii din cadrul Comisiei de Buget-Finanțe au avut în vedere aceste recomandări când au dat raport favorabil acestei modificări.”

Cornel Resmeriță - Senator PSD de Hunedoara

„Eu nu sunt responsabil cu banii, eu sunt Parlamentar și reprezint niște oameni. Economiștii să își facă treaba.”

Economiștii au mai avertizat și în alți ani și s-au dovedit că acuzațiile lor nu sunt fondate, că au existat, de fapt, bani.
Cornel Resmeriță

„Dacă actuala Guvernare nu reușește să gestioneze situația, să plece”

Ionuț Sibinescu - Senator PSD de Mehedinți

„Eu nu sunt de acord cu ce au spus economiștii. Nu am văzut niciun economist care să trimită un material justificat, explicit, Parlamentului. Ei doar au niște păreri care nu sunt justificate”

În plus, precum și alți colegi de-ai săi, a susținut că măsura încurajează consumul.

L-am contactat pe Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal și coordonatorului Raportului întocmit de Grupul Euro din cadrul BNR care avertiza că măsurile impuse de PSD în cadrul rectificării bugetare pentru a-l întreba cum comentează faptul că PSD susține că instituția pe care o reprezintă, Consiliul Fiscal, nu a adus dovezi care să susțină avertismentele făcute. El a refuzat să comenteze și a spus că nu vrea să fie introdus în viața politică.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andrei Petre
Andrei e un tânăr reporter care lucrează în presă de aproape patru ani. Crescut în presa independentă, a învățat bazele jurnalismului la Casa Jurnalistului , ca mai apoi să-și croiască un drum pe la publicațiile independente din România. Chiar dacă a spus că nu o să lucreze niciodată în presa "mainstream", a ajuns la Wall-Street.ro ca să se disciplineze și să își antreneze scriitura. Încearcă să înțeleagă modul în...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri