Pandemia de coronavirus a creat contextul unei creșteri a automatizării în întreaga lume, inclusiv în România, unde potențialul de dezvoltare a proiectelor cu roboți industriali este foarte mare, țara noastră având în prezent 25 roboți industriali la 10.000 de lucrători, sub nivelul din Polonia sau Ungaria. Compania industrială din România IMSAT mizează anul acesta pe o creștere a sistemelor automatizate și robotizate, mai ales în industrii precum alimentară, farmaceutică și industria ușoară.

Principalele argumente pentru automatizare pornesc de la nevoia companiilor de a-și proteja angajații, ca aceștia să fie mai puțin vulnerabili. “Unul din obiectivele principale de anul acesta este consolidarea poziției pentru integrarea sistemelor automatizate și robotizate. Avem competențele pentru a proiecta, fabrica, integra și programa sisteme automatizate și de celule robotizate ca urmare a nevoilor clienților și a studiilor de fezabilitate”, a declarat pentru wall-street.ro, Ligia Ionescu, director general IMSAT Groupe SNEF.

Potrivit acesteia, atuul companiei pe care o conduce este parteneriatul cu Kawasaki Robotics, IMSAT preluând competențele acestui producător pentru piața românească, respectiv integrarea de roboți Kawasaki, servicii de mentenanță, piese de schimb și training.

Retail jobs

“Estimăm o cerere în creștere în următoarea perioadă, pentru investițiile în automatizare atât la nivel privat cât și în mediul public. În acest sens, mă aștept să vedem o creștere a sistemelor automatizate și robotizate, mai ales în industriile încă rămase în urmă ca nivel de penetrare a roboților: industria alimentară, farmaceutică, industria ușoară”, a explicat Ionescu.

Potrivit acesteia, potențialul de dezvoltare a proiectelor cu roboți industriali este foarte mare în România, care are în prezent 25 roboți industriali la 10.000 de lucrători, sub nivelul din Polonia sau Ungaria. Media globală este de 113 roboți industriali la 10.000 de angajați, potrivit Federației Internaționale pentru Robotică.

“Astfel, pentru a deveni mai competitivi la nivel european, producătorii industriali din România au nevoie de investiții și proiecte noi în automatizare și robotizare”, a subliniat Ionescu.

Citeste si:
S-a semnat contractul pentru ultimul tronson al autostrăzii Lugoj-Deva
Capăt de drum pentru...

Robotizarea centrelor logistice

În segmentul spațiilor logistice, domeniul pieței imobiliare cel mai puțin afectat de pandemia de coronavirus, IMSAT este implicată de peste zece ani prin servicii de proiectare și integrare a soluțiilor multi-tehnice.

“Anul trecut am observat o creștere a numărului de proiecte destinat centrelor logistice, dar mai ales o creștere a suprafeței dezvoltate într-un singur proiect. Considerăm că este un segment de piață cu mare potențial pentru următoarea perioadă, deja suntem în discuții și cu câțiva clienți noi și estimăm o creștere a gradului de complexitate dat de provocările de mediu și de nevoia de eficiență energetică. De asemenea, interesul dezvoltatorilor pentru implementarea soluțiilor de automatizări și introducerea roboților în depozite devine un subiect de discuții din ce în ce mai des abordat”, a declarat Ionescu.

Citeste si:
Ciucă, despre criza Blue Air: Nu putem lăsa românii să aștepte pe...
Ciucă, despre criza de la...

Compania își menține interesul și pe domeniul infrastructurii de transport, unde potrivit lui Ionescu, IMSAT a semnat în a doua jumătate a anului trecut, două noi contracte, unul privind modernizarea căii ferate București-Giurgiu și unul pentru reabilitarea liniei de tramvai de pe Bulevardul Cetății din orașul Timișoara.“Suntem în plin proces de ofertare pentru alte proiecte din zona de infrastructură”, a subliniat Ionescu.

Construcția de noi spitale

Aceasta a adăugat că, un alt obiectiv principal al companiei, îl reprezintă zona de spitale și unități medicale, compania pe care o conduce fiind implicată activ în domeniul proiectării și execuției de instalații destinate spitalelor și clinicilor.

“România are nevoie de o serie de bune practici în construcția de spitale”, a declarat reprezentanta companiei IMSAT. Compania este implicată cu servicii și expertiză în realizarea proiectelor Asociației Dăruiește Viața: Spitalul de oncologie pediatrică Marie Curie și Spitalul Modular pentru pacienții cu Covid 19 din incinta Spitalului Elias. Potrivit lui Ionescu sistemul sanitar din România ar trebui să reprezinte prioritatea numărul unu pentru noul guvern.

Citeste si:
#BuildingLinksForCommunity - descoperi clădirile care unesc comunități
#BuildingLinksForCommunity -...

“Sănătatea publică este un domeniu prioritar, cu cea mai mare nevoie de reformare și trebuie să înceapă cu investiții noi în sistemul medical românesc, în primul rând, cu investiții în construcția de spitale. De asemenea, avem nevoie ca țară de măsuri concrete pentru relansarea economiei, bazate pe un plan care să stimuleze atragerea de investiții străine. Reducerea birocrației, digitalizarea, educația, în special învățământul vocațional, sau dezvoltarea infrastructurii, sunt lucruri necesare care trebuie să preocupe noul guvern”, a subliniat Ionescu.

Potențiale achiziții și proiecte noi

Potrivit acesteia, IMSAT deține un mix echilibrat între proiectele externe în raport cu proiectele din România, iar marea majoritate a proiectelor externe sunt localizate în țări din Europa de Vest precum Franța, Germania și Belgia. “Ca pondere în cifra de afaceri, operațiunile din România reprezintă cea mai mare piață a noastră, unde suntem implicați cu proiecte din toate segmentele în care activăm: industrie, energie, infrastructură clădirilor sau a transporturilor”, a afirmat Ionescu.

Citeste si:
Românii vulnerabili ar putea primi 1.400 de lei pentru facturile la...
Românii vulnerabili ar putea...

Pentru acest an, compania intenționează consolidarea pe piața internă, prin dezvoltare organică. “Ne propunem, de asemenea, să analizăm oportunități de achiziții. Nu ne-am setat ca obiectiv deschiderea de filiale pe noi piețe externe, dar am început să urmărim proiecte în țări noi pentru IMSAT, precum Slovacia, Cehia, Bulgaria sau Grecia”, a concluzionat Ionescu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri F