Pandemia de coronavirus continuă să afecteze semnificativ mediul de afaceri în condiţiile în care, dincolo de pierderile din 2020, 7 din 10 antreprenori se tem că al treilea val al pandemiei, care a cuprins deja ţările occidentale, le-ar putea bloca din nou activitatea, arată rezultatele unui barometru de opinie realizat de o companie de consultanţă.

Potrivit barometrului, 57% dintre antreprenori cred că efectele pandemiei se vor vedea cel puţin până la începutul lui 2022. Numai 22% cred că economia va reveni pe linia de plutire în partea a doua a acestui an, în timp ce 19% spun că nu ştiu cum va evolua situaţia, conform Agerpres.ro.

"Până să vorbim de revenirea economică, 62% dintre cei intervievaţi se tem că situaţia se va înrăutăţi din punct de vedere epidemiologic şi numai 15% văd perspectivele într-o notă optimistă. Principala temere este legată de impunerea unor noi restricţii care ar afecta mediul de afaceri, menţionată de 72% dintre respondenţi. Pe lista provocărilor se mai află, în prim-plan, creşterea preţurilor, amintită de 43% dintre cei chestionaţi, accentuarea blocajului financiar (29%), scăderea vânzărilor (21%) şi plata obligaţiilor (taxe, impozite, rate bancare, leasinguri etc.), amintită de 19%", arată barometrul realizat de Frames, la comanda Asociaţiei Patronale Protejăm România.

Oamenii de afaceri privesc cu îngrijorare modul în care românii au început să trateze pericolul Covid. Astfel, 58% dintre respondenţi afirmă că, pe fondul vaccinării, văd o relaxare în rândul românilor, fapt care riscă să conducă la o creştere a numărului de infectări.

"Campania de vaccinare a adus un plus de încredere privind perspectivele depăşirii pandemiei însă, din păcate, a influenţat şi comportamentul preventiv al oamenilor. În multe instituţii/firme, măsurile de protecţie s-au relaxat prematur. Purtarea măştii, utilizarea dezinfectanţilor şi distanţarea socială trebuie să continue, indiferent de dinamica vaccinării'', arată concluziile barometrului.

Întrebaţi ce măsuri au luat pentru a se proteja împotriva pericolului Covid, cei mai mulţi dintre respondenţi au menţionat purtarea măştii de protecţie (92%), folosirea dezinfectanţilor (67%), reorganizarea spaţiilor de lucru (52%) şi folosirea unor instrumente de monitorizare a temperaturii (32%).

Pe de altă parte, barometrul arată că 73% dintre antreprenorii chestionaţi spun că nu au nicio garanţie că măsurile de protecţie sanitară pe care le-au implementat sunt cele cu adevărat eficiente.

Barometrul "Mediul de afaceri, în contextul COVID - Ediţia a II-a'' a fost realizat de compania de consultanţă Frames, la comanda Asociaţiei patronale Protejăm România, în perioada 14-20 ianuarie 2021, prin chestionare online, telefonic şi email, pe un eşantion reprezentativ de 230 de firme din diverse domenii de activitate, de la comerţ la servicii financiare, HORECA, agricultură, energie, confecţii, IT etc. La barometru au răspuns, în total, 1117 de persoane.

Profilul respondenţilor a fost reprezentat de antreprenori, manageri de companii, middle şi top management, 58% bărbaţi şi 42% femei, cu o vârstă medie de 45 de ani.

Asociaţia patronală Protejăm România reprezintă o iniţiativă a companiilor din sectorul produselor de siguranţă sanitară (dezinfectanţi, mănuşi, măşti, materiale specifice etc.). Scopul patronatului este de a pune bazele unui industrii integrate de soluţii de siguranţă sanitară, care să asigure necesarul de produse pentru piaţa autohtonă şi exporturi, şi de a promova legislaţia necesară pentru asigurarea unui mediu de business sigur în România.

Sursa foto: Pexels.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri