Încrederea românilor în antreprenori a crescut cu 50% în zece ani, arată Barometrul Romanian Business Leaders (RBL), care evidenţiază atât domeniile în care s-au înregistrat progrese, cât şi cele în care există în continuare decalaje considerabile faţă de Uniunea Europeană şi care necesită intervenţii ferme.

Cu ocazia celei de-a 9-a ediţii a Summitului Romanian Business Leaders, care marchează totodată 10 ani de la înfiinţare, Fundaţia a lansat un nou proiect - Barometrul RBL, care arată, între altele, că încrederea românilor în antreprenori a crescut cu 50% în 10 ani, potrivit Agerpres.

Astfel, raportul face o trecere în revistă a evoluţiilor din 14 domenii de activitate, pe care antreprenorii îşi propun să le urmărească anual, cu extinderea graduală a indicatorilor monitorizaţi. Selecţia actuală a indicatorilor s-a efectuat în baza importanţei acestora pentru sănătatea şi performanţa economică a României.

Barometrul RBL evidenţiază atât domeniile în care s-au înregistrat progrese, cât şi cele în care există în continuare decalaje considerabile faţă de Uniunea Europeană şi care necesită intervenţii ferme.

Printre domeniile în care s-au înregistrat progrese se numără: sectorul energetic - România se află pe locul 7 în Uniunea Europeană la ponderea energiei electrice obţinute din surse regenerabile, depăşind cu 9% media UE şi mediul antreprenorial - în primul semestru al anului 2021 s-au înregistrat cu 50% mai multe înmatriculări de persoane fizice autorizate şi juridice, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Totodată, s-au înregistrat progrese în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene a înregistrat o creştere de 10 procente comparativ cu 31 iulie 2020.

"Între cele cu trend descendent se regăsesc: sistemul de sănătate, în care cheltuielile pe cap de locuitor sunt la 50% din media Uniunii Europene; economia nefiscalizată, reflectată de un decalaj de TVA cu 25% mai mare decât media UE; rată de reciclare a deşeurilor municipale aflată în stagnare încă din 2013 la 14%, cu 33% mai puţin decât media europeană", susţin autorii raportului.

Potrivit sursei citate, Barometrul RBL conţine şi un studiu cantitativ în care au fost adresate, din nou, o serie de întrebări lansate şi acum 10 ani. Una dintre cele mai importante concluzii este aceea că opinia românilor faţă de antreprenoriat s-a schimbat semnificativ în bine în acest interval.

Totodată, viziunea respondenţilor asupra încrederii în forţele proprii pentru a schimba ceva în România a crescut de la 1 din 7 români la 1 din 3. În sfera profesională, românii acordă cea mai mare încredere micilor întreprinzători din oraşele de apartenenţă.

Summitul RBL din 8-9 septembrie a reunit peste 250 de antreprenori şi executivi de top din România. Din 2012, Summitul este evenimentul central al comunităţii RBL şi reuneşte anual sute de lideri din business care investesc timp, bani şi energie în programe care îmbunătăţesc educaţia, antreprenoriatul şi buna guvernare în România.

Romanian Business Leaders (RBL) adună de 10 ani liderii de business pentru a construi o Românie în care generaţiile viitoare să îşi dorească să trăiască. Organizaţie apolitică, neguvernamentală şi non-profit care oferă o platformă de acţiune şi implicare socială pentru 1.000+ antreprenori şi executivi de top din mediul de business privat.

Prin activităţile derulate acestea au implicat, până în prezent, peste 100.000 de români - antreprenori aspiranţi, liceeni, antreprenori la început de drum sau cu experienţă, români din Diaspora sau din mediul rural, traineri, vorbitori şi lideri din educaţie.

RBL este membru fondator al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), o iniţiativă privată care oferă o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul şi alte instituţii publice pe teme care au impact asupra climatului economic şi de afaceri din România.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri