Corneliu Bodea, CEO al companiei de energie si dezvoltare sustenabila Adrem, a reusit sa dezvolte acest business de la zero, impreuna cu fratele sau, fiind unul dintre cei mai cunoscuti si respectati oameni de business din Romania. Am stat de vorba cu Corneliu despre piata energiei (sustenabile sau nu), impactul OUG 114 asupra business-urilor, dar si despre mostenirea unor decizii mai putin inspirate din deceniile trecute.

WALL-STREET.ro: Ce ati schimba, daca ati putea, la piata energiei din Romania din punct de vedere al investitiilor / importului si exportului, dar si legislatiei?

Corneliu Bodea: Predictibilitatea legislatiei si a reglementarilor precum si stabilirea unor obiective de investitii realizabile si absolut necesare infrastructurii energetice a tarii, ar reprezenta primele aspecte pe care le-as schimba/ajusta.

Un alt aspect extrem de important asupra caruia este necesara implicarea statului il reprezinta structura de productie de energie pe care o mostenim in urma unor decizii gresite ale anilor '95-'00. Ma refer la faptul ca producatorii nostri de energie electrica sunt structurati pe tehnologii de productie si de aceea nu creeaza o piata concurentiala corecta, cu impact direct in investitii si eficienta. Este necesara implicarea si strategia statului, deoarece acesta este proprietarul majoritatii actiunilor la producatorii romani de energie (cu mici exceptii ) si de aceea o politica corecta care sa repuna in discutie structura producatorilor este utila.

Importul si exportul de energie sunt influentate de aceeasi structura deficitara a producatorilor si asistam la o crestere nejustificata a volumului de import. Un lucru trebuie sa devina extrem de clar si anume faptul ca Romania se afla intr-o competitie din multe puncte de vedere, inclusiv cel energetic, cu tarile din regiune si nu numai. Cresterea nivelului de interconectare in retelele de gaz si de electricitate expune tara noastra la piata europeana si globala si de aceea producatorii sunt nevoiti sa produca la preturi competitive pentru a putea vinde la intern, dar si pentru a exporta. Investitiile in sisteme de productie, transport si distributie de energie au specific un timp mare de recuperare a investitiilor (15-30 de ani) si de aceea au nevoie de un cadru predictibil si de o viziune clara asupra perioadei, a nevoilor si a obiectivelor.

Observam pe plan global, si mai ales european, o schimbare de paradigma in ceea ce priveste sistemele energetice si ma refer aici la abordarea bazata pe consumator si nevoile sale. Daca in trecut filozofia de dezvoltare a sistemelor pleca de la generarea de energie, astazi consumatorul sau chiar prosumatorul este in centrul sistemului. Aceasta schimbare de paradigma genereaza provocari si creeaza necesitatea ca sistemele energetice sa fie mai flexibile, mai rapide si de aceea o proportie mare din investitii vor fi directionate spre digitalizarea acestora. Aceasta face posibila inclusiv preluarea unei cantitati din ce in ce mai mare de energie regeneraliba in retele.

Piata de energie din Romania trece printr-o perioada de transformare, iar in urmatorul deceniu consider ca prosumatorul va deveni centrul de interes al sistemului energetic, iar acest lucru deja incepe sa se observe. Natural si in acelasi timp, va exista o atentie tot mai mare acordata cresterii eficientei energetice, zona in care deja jucatorii din industria energetica dar si consumatorii finali devin din ce in ce mai activi, mai educati si mai exigenti. Exemplul cel mai bun este programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica dedicat consumatorilor persoane fizice, dezvoltat de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM). Romanii vor putea sa isi acopere necesarul de consum propriu si sa livreze surplusul in reteaua nationala, totul cu suportul AFM care ofera subventii pentru a ajuta si a motiva romanii sa devina activi si eficienti energetic. Si Adrem, compania pe care o conduc si care ofera servicii energetice integrate pietei locale, dezvolta produse si servicii dedicate consumatorilor finali urmand trendul mentionat, inclusiv instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice.

Eu personal pot spune ca ma implic in evolutia pietei de energie de peste 20 de ani, o data prin Adrem si apoi din pozitia de Presedinte al Centrului Roman al Energiei. CRE este o organizatie neguvernamentala care reuneste ca membri majoritatea jucatorilor mari din industria energetica si are ca obiectiv principal reprezentarea industriei energetice romanesti la nivel european. Organizatia poate fi definita si ca o platforma de cooperare Romania – Bruxelles si facilitare in procesul de decizie al institutiilor europene: participarea companiilor romanesti in parteneriate europene si in programele de finantare ale institutiilor europene.

Chiar de curand am organizat la Bruxelles editia a 8-a a conferinta Romanian Energy Day ce a creat un cadru de expunere a intereselor companiilor romanesti de profil catre mediul decizional european. In cadrul evenimentului am adus in discutie cele mai importante progrese europene care vor configura viitorul energiei in urmatorii 10 ani, Romania avand un rol important in aceasta structura.

Tara noastra este unul dintre membrii UE cu cele mai bogate resurse energetice, aflandu-se intr-o pozitie privilegiata privind independenta de surse externe de energie. Si avand in vedere zacamintele majore descoperite in platforma Marii Negre, cred ca Romania isi va intari pozitia de pol energetic relevant in regiune si in Europa, fiind acum in primele 12 tari membre ENTSO-E exportatoare nete de electricitate.

Mai mult, detinem toate sursele consacrate de energie din surse regenerabile, cum sunt hidro mare, eolian, solar, bio-energia si energia geotermala. Si aici suntem in top 10 tari din UE la proportia surselor regenerabile de energie in consumul total de electricitate.

Astfel, avand in vedere potentialul pe care il avem in acest domeniu, este loc de mai multe proiecte de investii strategice pentru o dezvoltare durabila pe termen lung, pentru cresterea exporturilor si consolidarea independentei energetice a Romaniei. Legislatia este una dintre variabilele care afecteaza industria energetica pe termen lung si privind partea plina a paharului, care trebuie sa participe la crearea unui mediu predictibil si stabil.

W-S.ro: Ce impact a avut actuala guvernare asupra pietei energiei, din punctul dumneavoastra de vedere?

CB: Piata energiei a fost puternic afectata de OUG 114 /2018 care impune preturi reglementate la energie si gaze si adauga noi taxe pentru companii. Multe firme au fost puse in situatia sa-si regandeasca modelul de business, obiectivele si comunicarea, astfel incat sa ajunga la targetul initial, un proces drastic si dus la extrem, de altfel.

Aceasta a fost si una dintre provocarile pe care le-am avut la Adrem. La inceputul anului, a trebuit sa revizuim strategia pentru fiecare firma din grup (Adrem Invest, Adrem Engineering si Adrem Link), sa regandim strategic obiectul de activitate al fiecareia, lucru care a implicat transformari organizationale. Pentru a face tranzitia usoara pentru angajatii nostri, fara a afecta activitatea operationala, am implementat un plan de comunicare in care m-am implicat personal. Am vizitat majoritatea sediilor pe care Adrem le are in toata tara si am discutat cu peste 1.000 de colegi despre evolutia pietei de energie, despre cum trebuie sa ne adaptam noi ca organizatie si ca indivizi in acest context.

Referitor la guvernare, va dau exemplul Strategiei Energetice Nationale, proiect in care am fost si eu implicat si care s-a derulat pe parcursul a trei guverne. Nici astazi nu este in functiune si aplicata asa ca mai trebuie sa asteptam. Pentru a oferi incredere romanilor si pentru a dezvolta proiecte sustenabile care sa fie si aplicabile intr-un timp rezonabil, guvernele ar trebui sa creeze in primul rand un proiect de tara care sa ne aduca progres. In acelasi timp, guvernele ar trebui sa asculte in permanenta investitorii, economia per ansamblu si astfel, consider ca actiunile lor vor oferi romanilor incredere si siguranta ca in fruntea tarii se afla o echipa de lideri.

In concluzie, daca este sa masuram rezultatele asa cum le vedem astazi, consider ca ultima guvernare nu si-a atins obiectivele, iar piata energiei a avut si are de suferit.

W-S.ro: Ce afaceri va inregistra Adrem anul acesta? Ce evolutie fata de 2018 si care sunt factorii care vor influenta aceasta CA?

CB: In 2018 am inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 40 milioane de euro, iar anul acesta estimam o crestere de circa 10%.

In cursul acestui an si al celui care urmeaza suntem implicati in proiecte majore, in special in infrastructura de transport gaz si de distributie de energie pentru solutii complexe de automatizare. Totodata, am semnat contracte de perioade de 4 si 8 ani pentru furnizarea de servicii precum mentenanta si administrate grupuri de masura cu principalii distribuitori de energie - CEZ, E.ON, Enel si Electrica.

Plecand de la strategia de diversificare care vizeaza dezvoltarea de servicii si produse pentru consumatorii de energie, suntem din ce in ce mai concentrati pe proiectele B2C unde asteptam incepand cu 2020 o crestere solida.

W-S.ro: Care sunt cele mai importante 2-3 lucruri pe care le-ati invatat, ca antreprenor, in toti acesti ani?

CB: Implicarea si munca sunt esentiale pentru atingerea obiectivelor. Seriozitatea, autenticitatea si corectitudinea sunt cheia pentru a atrage si sustine cea mai importanta resursa: oamenii, dar si de a dezvolta parteneriate solide si pentru a ramane recunoscut. Rezilienta este calitatea care il face pe un antreprenor in Romania sa poata merge in fiecare dimineata la birou si sa ia in piept morile de vant.

In cei 27 de ani de antreprenoriat, am invatat multe lucruri care m-au ajutat sa depasesc cu bine perioadele de criza, mi-au dezvoltat abilitatile de a reactiona si actiona rapid, de a gasi solutii optime si de a adapta modelul de business intr-un mediu impredictibil.

W-S.ro: Ce greseli ati facut de-a lungul carierei si ce ati invatat din ele, din perspectiva antreprenoriatului?

CB: Dezvoltarea si mai ales dezvoltarea prin investitii majore este un capitol distinct al antreprenoriatului si am invatat asta din greseli. Sa conduci o companie este una, sa o dezvolti si sa investesti e alta. Este probabil principala greseala pe care multi antreprenori o fac si anume aceea de a considera ca deciziile privind dezvoltarea si investitiile se iau cu aceleasi modus operandi si bagaj de informatii cu care se iau deciziile de administrare. Gresit! Am invatat, merg mai departe putin mai destept. De altfel, motto-ul meu este: „Imbatranesc, dar invat cate ceva in fiecare zi!” - Solon cca 600 i.e.n.

W-S.ro: Ce pondere din afacerile Adrem vin din contracte cu statul?

CB: Adrem este una dintre cele mai mari companii din Romania care ofera solutii si servicii energetice integrate pentru companiile din aceasta industrie. Astfel, in portofoliul nostru de clienti se afla jucatori strategici din industrie, atat companii private, cat si companii cu capital minoritar sau majoritar de stat precum CEZ Romania, E.ON Romania, Enel, Electrica, Radet, Transgaz si altii cu care avem colaborari punctuale sau pe termen lung, in functie de nevoi. Ponderea cea mai mare o au companiile cu capital privat sau majoritar privat in portofoliul nostru. Adrem nu lucreaza cu statul in sensul organizatiilor finantate de la bugetul de stat.

W-S.ro: In ce ar trebui sa investeasca un oras pentru a deveni smart inclusiv la nivel de energie? Ce masuri ati lua d-voastra? (energie, regenerabila, mai multa vegetatie...?)

CB: Un oras inteligent este un centru urban care asigura locuitorilor sai un nivel ridicat de trai printr-o gestiune optima a resurselor sale. Pentru a ajunge la acest nivel, ar trebui dezvoltata o campanie de educare in primul rand, cu scopul de a informa si a invata consumatorii cum sa economiseasca si sa consume eficient energia pentru a evita risipa si a utiliza atat cat au nevoie.

Cea mai mare provocare in dezvoltarea oraselor inteligente o reprezinta managementul energiei din cauza complexitatii sistemelor energetice si al rolului esential pe care acestea il detin. Astfel, un prim pas in acest demers ar fi legat de management, conturat pe doua directii. Prima este crearea unei platforme inteligente ce contorizeaza si automatizeaza intregul consum urban de energie, iar a doua este modulul de interfata care ajuta municipalitatile sa comunice mai usor cu autoritatile reglementatoare in domeniul energiei, dar si cu locuitorii orasului. Astfel, cu un management energetic foarte bine pus la punct, eficienta energetica ar creste in sensul reducerii pierderilor si consumurilor, reducandu-si costurile cu 20-30% fata de consumul actual.

Pe langa acesta, se poate apela la diverse instrumente precum panouri fotovoltaice si stocarea energiei, solutii de iluminat stradal inteligent, cresterea numarului de masini electrice si a statiilor de incarcare pentru acestea. Astfel, in acest ciclu, cosumatorii s-ar transforma in prosumatorii despre care vorbeam mai devreme, un concept care ia amploare in momentul de fata, persoanele fizice si juridice care nu doar consuma energie din reteaua electrică, ci si produc si livreaza energie din surse regenerabile.

La Adrem dezvoltam deja proiecte de eficienta energetica dedicate centrelor urbane avand ca finalitate transformarea acestora in orase inteligente si sper ca in viitorul apropiat sa asistam la dezvoltarea mai multor orase de acest gen.

W-S.ro: In ce veti investi mai puternic in urmatorul an? Care sunt cele mai profitabile segmente de activitate?

CB: In continuare dorim sa investim foarte mult in resursa umana. Exista o nevoie acuta pe piata de energie de specialisti in domeniu, de la electricieni pana la ingineri de profil. De aceea, avem in curs mai multe parteneriate cu ONG-uri din diverse domenii cu ajutorul carora implementam programe de dezvoltare pentru tinerii la inceput de drum, studenti si antreprenori. Acestia pot beneficia de consultanta, internship-uri si traininguri de dezvoltare atat in cadrul companiei noastre, cat si in timpul intalnirilor pe care le organizam cu asociatiile respective.

Legat de cele mai profitabile segmente de activitate, ne propunem sa investim in cea mai noua companie a noastra, Adrem Link, si in produsele si solutiile dedicate consumatorilor finali, fie ca vorbim de clienti industriali, municipalitati sau de persoane fizice.

W-S.ro: Ce provocari va trebui sa depasiti in viitorul apropiat si mediu ? Cum veti aborda aceste provocari?

CB: Cea mai mare provocare pe care o avem in acest moment este dezvoltarea fortei umane.

Desi, astazi Adrem beneficiaza probabil de cea mai mare forta in domeniul serviciilor energetice din Romania, aproape 1.500 de angajati in toata tara, ne confruntam cu o scadere a numarului de specialisti in domeniu, iar acest lucru il simtim pe an ce trece. La nivel de tara, asistam, din pacate, la un fenomen grav de depopulare si acesta afecteaza cu preponderenta personalul tehnic calificat. Emigrarea masiva a populatiei spre tari care ofera o perspectiva mai stabila si salarii mai mari, combinat cu lipsa invatamantului tehnic si profesional, creeaza un risc cu privire atat la capacitatea de a transforma in realitate investitiile necesare (12-14 mld. euro in urmatorii 10-12 ani), cat si de a intretine instalatiile existente.

Astfel, strategia si focusul nostru in perioada urmatoare se vor concentra major pe resursa umana pentru ca ulterior, ne vom atinge natural si obiectivele de dezvoltare a portofoliului de clienti din zona de B2C.

Mai am un plan pe care il urmez deja de cativa ani, activitatea care imi aduce una dintre cele mai mari satisfactii: sa-mi utilizez experienta de aproape de 30 de ani de antreprenoriat pentru a indruma antrepronorii la inceput de drum. Imi doresc sa particip la cat mai multe intalniri cu ei, sa impartasesc din experienta mea, greselile facute si lectiile invatate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri