Compania daneză de energie regenerabilă European Energy, care dezvoltă, finanțează, construiește și operează parcuri eoliene și solare, precum și instalații de hidrogen și capacități de stocare la nivel global, a deschis o filială în România, ca parte a planurilor de extindere a prezenței internaționale și a strategiei de a deveni un jucător important pe piața locală. Începând din septembrie, Ioannis Kalapodas a fost numit Head of Office al reprezentanței din București și va conduce activitățile European Energy în România.

Cu peste 10 ani de experiență pe piața internațională a energiei regenerabile, Ioannis Kalapodas a deținut anterior roluri de conducere în arii precum Business Development, Project Development, Engineering, Procurement and Construction, Project and Finance Management. Înainte de acest rol, a deținut funcții de conducere pe piața din România din 2012. În noul rol de Head of Office, Ioannis Kalapodas se va concentra pe strategia de expansiune a European Energy pe piața românească, urmărind să construiască prezența companiei prin dezvoltarea de noi proiecte și investiții.


„România se pregătește pentru o creștere semnificativă în zona regenerabilelor, ceea ce va conduce la o transformare majoră a sectorului energetic local și, de asemenea, la multe beneficii pentru consumatori și mediu. Tendințele din lume sunt foarte clare: tehnologia și prețul accelerează dezvoltarea energiei regenerabile în următorii ani și sunt bucuros să contribui la tranziția verde a României, o țară care este considerată printre prioritățile noastre la nivel global”, spune Ioannis Kalapodas, Head of Office al European Energy în România.

European Energy intră pe piața locală într-un moment în care România intenționează să adauge o capacitate nouă de 6,9 GW de energie din surse regenerabile până în 2030. Se estimează că mai mult de 3,7 GW din această capacitate vor fi proiecte solare. România are ca obiectiv atingerea unei cote de 30,7% din consumul de energie al țării provenite din surse regenerabile până în 2030.

„După câțiva ani de stagnare a investițiilor majore în sectorul energiei din surse regenerabile, cauzate de legislație, piața românească arată din ce în ce mai interesant și unul dintre motive este recenta ridicare a interdicției privind încheierea contractelor de achiziție a energiei electrice (Power Purchase Agreements). Acest lucru permite sectorului energetic să devină mai puțin volatil pentru potențialii investitori ”, spune Ioannis Kalapodas.

În prezent, România are o capacitate totală instalată de 3 GW în parcurile eoliene și de aproape 1,4 GW în centralele solare, conform datelor oficiale ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei. Așadar, capacitatea existentă de producție a energiei electrice din aceste surse regenerabile va crește de peste două ori până la finele lui 2030. Cererea mai mare de energie regenerabilă nu numai că va schimba consumul de energie electrică, ci va transforma și transportul greu și sectorul de încălzire a clădirilor, în deceniile următoare.

Despre European Energy
Fondată în 2004, European Energy a instalat și a investit în aproximativ 2 GW în parcuri eoliene și solare în 16 țări și are o capacitate de 1,1 GW de energie regenerabilă în construcție în opt țări din Europa, Brazilia, SUA și Australia.

Printre proiectele sale globale se numără Kassø - un parc fotovoltaic de 300 MW în construcție în Danemarca, ce se așteaptă să fie conectat în trimestrul doi din 2022, Troia - cel mai mare parc fotovoltaic din Italia, finalizat în vara anului 2020, cu o capacitate de 121,5 MW, Ømø Syd - un parc eolian de 320 MW în curs de dezvoltare în Danemarca sau Zinkgruvan - un parc eolian de 53 MW operațional în Suedia.

Compania intenționează să devină un jucător important la nivel mondial în sectorul regenerabil, cu proiecte în instalații de stocare și hidrogen. În asociere cu REintegrate, un startup danez din sfera Power-to-X, European Energy va construi o nouă instalație de e-metanol verde în Danemarca, care va aproviziona, printre alții, pe Mærsk A/S, cel mai mare transportator maritim de containere și operator de nave din lume.

Obligațiunile European Energy sunt listate la bursa Nasdaq Copenhaga. Compania are obligațiuni verzi care sunt listate la bursa durabilă a Nasdaq și a obținut recent o nouă obligațiune senior verde de 300 de milioane EUR.

Sursa foto: European Energy

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri