Primul proiect de parc solar de 20 MW este gata pentru a fi construit, construcția acestuia fiind programată să înceapă în 2023. Compania a primit, de asemenea, aprobarea de conectare la rețea pentru un alt proiect de 125 MW, care este în curs de desfășurare.

”Noul birou European Energy din București ne va sprijini ambiția de a dezvolta, construi și opera un portofoliu de proiecte de energie regenerabilă la o scară largă. România are o poziție foarte fermă în a contribui la reducerea emisiilor de CO2 în Europa, prin dezvoltarea mai multor oportunități de investiții pentru producția de energie verde în România”, a declarat Ioannis Kalapodas, Head of Office European Energy România.

Compania vrea să alimenteze tehnologiile Power-to-X

European Energy are 10 proiecte locale în curs de dezvoltare în România: nouă în energie fotovoltaică și unul în eolian. Planul companiei este de a folosi energia regenerabilă pentru a alimenta tehnologiile Power-to-X, cum ar fi hidrogenul verde și e-metanolul.

În următorii ani, compania își propune să devină unul dintre jucătorii importanți pe piața din România în ceea ce privește energia regenerabilă, dar și să fie printre companiile care vor juca un rol important pe piața locală eoliană Offshore și Power-to-X. European Energy a făcut deja pași în lumea tehnologiei Power-to-X, începând să dezvolte proiecte Power-to-X în Danemarca, folosind electricitatea din centralele solare și eoliene, ca sursă de energie fără CO2.

România, o piață cu creștere rapidă a energiei eoliene

România este văzută ca o piață cu creștere rapidă a energiei eoliene în regiunea Europei de Sud-Est și ar putea adăuga încă peste 2 GW în parcuri eoliene până în 2030. În prezent, țara are aproximativ 3 GW în parcuri eoliene și aproape 1,5 GW în parcuri solare, conform datelor Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile (IRENA) de la finalul anului 2021. Și, potrivit, Planului Național Integrat pentru Energie și Climă, până în 2030, în România ar putea fi construite peste 3,5 GW de noi capacități solare. Este posibil ca obiective și mai ambițioase să fie stabilite în noua Strategie Energetică a României, aflată în prezent în dezvoltare, care va fi prezentată la începutul anului 2023.

”Intrăm acum într-o eră în care electricitatea verde este cheia pentru deblocarea provocărilor legate de emisiile de CO2 din transportul greu, industria chimică și sectoarele de încălzire. În această nouă eră, European Energy are soluții ecologice care ne asigură că putem atinge cu adevărat obiectivul global al unei lumi fără amprentă de carbon, deoarece am făcut deja pași esențiali în lumea Power-to-X și a încălzirii ecologice. Acesta va fi un pas uriaș pentru planeta noastră”, a declarat Knud Erik Andersen, Chief Executive Officer European Energy.

Acord cu Maersk, cea mai mare companie de transport maritim din lume

European Energy a semnat un acord cu cea mai mare companie de transport maritim din lume A.P. Moller Maersk, în august 2021, pentru a livra 10.000 de tone de e-metanol pentru prima navă Maersk, având astfel capacitatea de a opera cu e-metanol verde. Din martie 2022, European Energy a devenit un partener strategic și unul dintre furnizorii săi cheie de e-metanol, ceea ce va asigura pentru flota de transport maritim Maersk tranziția ecologică de la combustibilul tradițional. European Energy s-a angajat să livreze anual pentru Maersk între 200.000 - 300.000 de tone de e-metanol până în 2025.

Un alt pas spre producerea de combustibil verde pe care îl face European Energy a fost recenta achiziție a Ammongas, care a asigurat accesul la competențe puternice în captarea și procesarea de CO2. Achiziția permite, de asemenea, sinergii clare cu business-ul cu combustibil verde al European Energy, aflat în creștere rapidă. În plus, va plasa European Energy într-o poziție puternică în CO2-ul din deșeuri biologice, care este o piatră de bază importantă pentru producerea de combustibil verde prin Power-to-X. În același timp, European Energy va fi lider în captarea carbonului.

În timp ce energia regenerabilă devine din ce în ce mai comună în mixul de consum energetic, aceste parteneriate reprezintă primii pași spre utilizarea energiei regenerabile 100% în transportul industrial.

Sursa foto: European Energy