17 Octombrie 2021

Șeful E.ON: România nu a rezolvat încă problema importurilor de gaze pentru această iarnă



România se pregăteşte să intre în această iarnă cu o mare problemă: nu ştie încă de unde va importa gaze pentru zilele geroase, cu consum foarte mare, susţine Volker Raffel, CEO al E.ON România, într-un interviu acordat AGERPRES.

România are producţie proprie de gaze şi depozite, însă la iarnă, în perioadele geroase, va fi nevoie şi de importuri. Până acum, acest deficit se importa de la Gazprom, însă pentru iarna care se apropie Guvernul şi Transgaz nu au rezolvat încă această problemă, spune Raffel.

El a arătat că E.ON a stocat în depozite suficiente gaze pentru a-şi alimenta consumatorii, dar nu poate spune dacă lucrurile stau la fel la nivelul întregii pieţe.

Soluţia ar putea veni de la UE, care se gândeşte la implementarea unei strategii unice pentru aprovizionarea cu gaze a tuturor statelor membre şi a unei voci comune care să negocieze importurile în spaţiul comunitar. În acest moment, UE negociază cu Gazprom importuri suplimentare, iar preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunţat că este gata să ajute, însă discuţiile sunt abia la început.

Volker Raffel a mai vorbit, în interviu, despre măsurile pe care ar trebui să le ia Guvernul pentru a ajuta consumatorii de electricitate şi gaze, dar şi ce ar trebui să facă oamenii ca să plătească facturi mai mici.

Florin Cîțu a menționat recent că analizează soluțiile prin care prețurile mari la energie ar putea fi domolite, Guvernul luând în calcul o reducere a TVA-ului la energie de la 19% la 15%, pentru IMM-uri, pe o perioadă de 6 luni.

El adaugă faptul că o astfel de măsură necesită fonduri ridicate, însă e posibilă pentru că avem creștere economică ce aduce mai multe resurse la buget, iar implementarea ei nu afectează planul de reducere a deficitului bugetar.

”În special în această iarnă cred că impactul energiei este atât de mare, încât o reducere a taxelor poate fi ceva folositor. De asemenea, ceva ce se discută în Germania şi la nivel european, să plătească din bugetul statului certificatele verzi pentru o perioadă, în locul consumatorilor finali. Deci sunt mai multe posibilităţi de a face ceva. Haideţi să vedem cum se va desfăşura dezbaterea politică, pentru că acestea sunt decizii politice, iar noi, ca şi companie, nu putem decide cu privire la ele. Dar trebuie să fie discuţii democratice şi, dacă preţurile vor continua să crească, cred că va fi nevoie de măsuri folositoare.”, adaugă Volker Raffel.



Citeste si