Comisia Europeană a prezentat sâmbătă Tabloul de bord al investiţiilor în cercetare şi dezvoltarea industrială din UE în 2020, menit să evalueze rezultatele industriilor inovative din UE faţă de principalele rivale globale şi să ofere o bază de date privind investiţiile în cercetare şi dezvoltare, pe care o pot folosi companiile, investitorii şi autorităţile pentru a compara performanţele individuale ale companiilor faţă de cei mai buni competitori globali în sectoarele lor, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

În UE şi pe plan global, companiile din sectorul sănătăţii şi din domeniul serviciilor TIC au continuat în 2020 să-şi majoreze investiţiile în cercetare şi dezvoltare (R&D). Totuşi, pentru prima dată în ultimii zece ani, companiile din UE şi-au redus investiţiile generale în cercetare şi dezvoltare, în principal în urma impactului pandemiei şi al scăderii investiţiilor în R&D în sectorul auto şi în industria aerospaţială şi a apărării, conform Agerpres.ro.

Raportul se referă la cele 2.500 de companii care au investit anul trecut cele mai mare sume în cercetare şi dezvoltare pe plan global. Aceste companii, cu sedii centrale în 39 de ţări şi peste 800.000 de subsidiare în întreaga lume, au investit fiecare peste 36,5 milioane de euro în cercetare şi dezvoltare anul trecut. Valoarea totală a investiţiilor celor 2.500 de companii s-a ridicat la 908,9 miliarde de euro, echivalentul a 90% din finanţarea acordată de întreprinderi la nivel mondial pentru cercetare şi dezvoltare.

În rândul celor 2.500 de companii, 401 sunt cu sediul în Uniunea Europeană (reprezentând 20% din total), 779 sunt din SUA (38%), 597 din China (16%), 293 din Japonia (12%) şi 430 din restul lumii (14%), inclusiv din Marea Britanie (105 companii), Taiwan (86), Coreea de Sud (60), Elveţia (57).

Anul trecut, companiile din SUA şi China şi-au majorat investiţiile în cercetare şi dezvoltare cu 9,1% şi, respectiv, 18,1%, în timp ce companiile cu sediul în UE şi-au redus investiţiile în cercetare şi dezvoltare cu 2,2%, faţă de o creştere de 6% în 2019.

Creşterea globală a investiţiilor în cercetare şi dezvoltare a fost condusă de sectorul serviciilor TIC (15,5%), sănătate (12,8%) şi producătorii de TIC (5,7%), în timp ce în domeniile afectate de pandemie au scăzut investiţiile în cercetare şi dezvoltare, de exemplu în industria aerospaţială şi a apărării (17%) şi în sectorul auto (4,3%). În sectorul produselor chimice au scăzut cu 3,4% investiţiile în cercetare şi dezvoltare, continuând tendinţa negativă din ultimii ani.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri