Pe lângă rolul său indispensabil vieții, apa este un element esențial în majoritatea proceselor de producție industrială, mai ales în sectorul alimentar și al băuturilor, cât și în cel chimic, farmaceutic sau al petrolului și gazelor.

O prioritate care trebuie să se afle pe agenda tuturor managerilor este tratarea corespunzătoare a apei uzate pentru a evita problemele de mediu. Este de datoria fiecărui jucător angrenat în ecosistemul de business să promoveze produse, servicii și comportamente care să asigure o gestionare sustenabilă a resurselor și un mediu sănătos generațiilor viitoare.

Ca urmare a diferitelor activități tehnologice, apa uzată industrială poate conține diferite substanțe (contaminanți) și poate fi un pericol real pentru mediul înconjurător. Odată ajunși în corpurile de apă și în pânza freatică, apar probleme pentru flora și fauna locală. De asemenea, poluarea afectează și comunitățile locale, iar problemele apărute nu pot fi ignorate.

Nu de puține ori, în presa locală și națională, au fost expuse cazuri generate de absența unor procese adecvate de tratare a apei, provenite de la fabrici, care a contaminat mediul înconjurător.

Din perspectiva de business, lipsa unui sistem adecvat de epurare poate duce și la încetiniri ale fluxului de lucru și poate avea un impact semnificativ asupra relației cu furnizorii, clienții, cât și cu investitorii. Contextul actual al schimbărilor accelerate de ordin climatic pune o presiune tot mai mare pe companii să prioritizeze tratarea apelor pentru a se menține în parametrii de sustenabilitate.

Pentru o responsabilitate deplină și o execuție impecabilă, este nevoie de un partener de încredere, specialist în domeniu, precum WABAG Water Services. Compania este specializată în proiectarea, construirea și operarea staţiilor de epurare a apelor uzate industriale, furnizând soluţii complete adaptate specificului fiecărei industrii.

Wabag Water Services

WABAG joacă rolul de integrator de servicii și tehnologie și se află în mijlocul unei echipe formate din beneficiar, proiectanți și tehnologiile interne WABAG, furnizorii externi de servicii și echipamente și autoritățile române. Drept urmare, provocările vin din alegerea soluției tehnologice potrivite din punct de vedere funcțional și bugetar, precum și implementarea acesteia ținând cont de cele de mai sus. De asemenea, trebuie avut în vedere realizarea unei instalații de tratare și epurare concepută special pentru nevoile fiecărui client, ținând cont de tipul de apă generat în fluxul de producție.

Paul Adam, Business Developer WABAG Water Services

Comisia Europeană s-a dovedit a fi un susținător activ și constant pentru companiile care vor să investească în acest sector de activitate. România are la dispoziție un buget total de 100 de miliarde de euro pentru programele de finanțare 2021-2027, dintre care 79,9 miliarde de euro fonduri europene nerambursabile, ce sunt repartizate în nouă programe operaționale, pe mai multe sectoare esențiale ale economiei. Printre aceste nouă programe se numără și Programul Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD), axat în special pe investiții în sectoare cheie. Acest program beneficiază de o alocare pe regiuni, de peste 13,62 miliarde de euro.

Ca răspuns imediat la poluarea apei și a solului, UE a adoptat o serie de directive și a cofinanțat construcția de sisteme de colectare și de stații de epurare a apelor uzate. Organizațiile din România pot depune aplicații pentru a obține fonduri europene cu scopul de a-și dezvolta infrastructura de apă și apă uzată. Programul Operațional Dezvoltare Durabilă (PODD) va avea o alocare de 4,62 miliarde euro (3,05 miliarde euro prin FEDR, Fondul european de dezvoltare Durabilă, 837 milioane euro prin fondul de coeziune și 692 milioane euro de la Bugetul de stat).

Principalele domenii finanțate prin PODD sunt eficiența energetică, apa și apa uzată, managementul deșeurilor, biodiversitatea, calitatea aerului, managementul riscurilor.

Lipsa unui sistem eficient de tratare și epurarea a apei uzate aduce grave prejudicii de imagine

Riscurile asociate tratării necorespunzătoare a apelor uzate industriale atrage sancțiuni usturătoare din partea organismelor de control. Acestea pot ridica probleme serioase de costuri și resurse. Mai mult, în unele cazuri, absența sau nefuncționarea în parametrii a instalației de tratare a apei uzate provenite din fluxurile de producție poate duce la sistarea activității sau anularea autorizației de mediu.

Dincolo de cadrul legislativ și al amenzilor primite pentru nerezolvarea la timp a acestor probleme, absența unei instalații de epurare poate ridica probleme majore pentru sănătatea publică. Procesul de epurare a apelor are ca scop principal îmbunătățirea calității apelor, pentru a putea fi eliminate ulterior, fără a genera daune sau a pune în pericol ecosistemul natural. De asemenea, de menționat sunt obligațiile legale de mediu, riscurile de imagine ale companiilor și politicile interne de mediu.

Paul Adam, Business Developer WABAG Water Services

Dacă tratarea apei industriale este ceva nou pentru compania ta sau ai în plan modernizarea sau extinderea instalațiilor de tratarea a apelor uzate, este de preferat să apelezi la un partener de încredere atunci când începi proiectul. WABAG Water Services furnizează soluții viabile, sustenabile și sigure pentru tratarea și epurarea apelor uzate. Soluțiile oferite includ și evaluări preliminare, opțiuni de proiectare și studii de fezabilitate pentru companiile care au nevoie să-și reducă consumul de apă, dar și să asigure tratarea celei uzate pentru a nu polua mediul înconjurător.

Totodată, nu este suficientă doar prezența unei instalații de epurare a apei uzate, ci este important de avut în vedere și optimizarea tehnologică a acestora. Apa este o resursă mult prea prețioasă pentru a fi gestionată cu echipamente care nu aduc îmbunătățiri substanțiale ale operațiunilor și care nu sunt conforme cu reglementările în vigoare.

WABAG Water Services pune la dispoziția companiilor care vor să facă o schimbare cele mai noi tehnologii de tratare și epurare a apelor uzate, fiind un partener de încredere pentru organizații din diferite domenii, de la industria alimentară, chimica, farmaceutica, pana la cea petrochimica. O echipă cu experiență precum cea a WABAG oferă soluții complete, de la proiectare, construcție, achiziție, furnizare, instalare și punere în funcțiune a tuturor proceselor și componentelor stației de epurare a apei uzate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri