Comisarul european pentru politica regionala Corina Cretu a aprobat marti, 2 aprilie, finantarea a patru proiecte majore in Romania, care vizeaza linia de metrou 2, Berceni - Pipera, litoralul Marii Negre, aprovizionarea cu apa si extinderea sistemului de canalizare. Suma de 1 miliard de euro este alocata pentru autostrada de centura a Capitalei, potrivit unui comunicat emis marti de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

Proiectele sunt parte a Programului Operational „Infrastructura Mare” si urmeaza sa imbunatateasca transportul public din Bucuresti, sa protejeze litoralul Marii Negre si sa asigure o mai buna aprovizionarea cu apa si un sistem extins de canalizare in judetul Timis, transmite Reprezentanta Comisiei Europene.

In Capitala

Proiectul „Retea de infrastructura rutiera integrata pentru zona orbitala din Bucuresti” ofere solutia in ceea ce priveste capacitatea limitata a actualului inel de autostrada din jurul Bucurestiului prin modernizarea catorva portiuni cu cate doua benzi pe sens a acestei sosele, precum si construirea legaturilor Domnesti-DJ602, Oltenita-DN4, Berceni-DJ401 si Mogosoaia-DN1A. Proiectul prevede, de asemenea, construirea a 51 de km a noii Autostrazi de Centura Sud a Bucurestiului. Proiectul va fluidiza traficul din capitala Romaniei, urmand a fi finantat cu peste 1 miliard de euro de catre UE, iar costul eligibil total al proiectului major este de 1,2 miliarde de euro.

Retail jobs

Proiectul „Imbunatatirea serviciilor de transport pe linia de metrou 2, Berceni-Pipera” prevede interventii tehnice si lucrari pe linia de metrou M2, achizitia de garnituri de metrou si reconstruirea substructurii sinelor, precum si a infrastructurii electrice si sanitare de-a lungul liniei subterane de 19 km a metroului. Astfel, navetistii si calatorii vor beneficia de calatorii mai sigure si mai rapide. Proiectul va fi finantat cu aproape 100 de milioane de euro prin politica de coeziune, iar costul eligibil total este de aproape 115 milioane de euro.

Protejarea mediului si asigurarea calitatii apei

Proiectul „Protectia si Reabilitarea zonei costiere - Faza a II-a” prevede interventii la plaje, lucrari de consolidare si construirea unor ziduri de sustinere, lucrari de dragaj si acoperirea cu nisip suplimentar a plajelor. Obiectivul principal al proiectului este adaptarea la schimbarile climatice, prevenirea si controlul riscului de eroziune costiera de-a lungul litoralului romanesc al Marii Negre, in special in zona judetului Constanta. Proiectul va fi finantat cu peste 600 de milioane de euro de catre UE.

Citeste si:
Reconstrucția Ucrainei ar putea costa 1000 de miliarde de dolari
Reconstrucția Ucrainei ar...

„Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Timis” vizeaza dezvoltarea unor sisteme durabile de alimentare cu apa si de epurare a apelor uzate in judetul Timis. Peste 380.000 de persoane vor avea acces la apa potabila de mai buna calitate. Proiectul primeste finantare europeana de peste 135 de milioane de euro, iar costul eligibil total pentru acest proiect major este de aproape 160 de milioane de euro.

Cele 4 proiecte aprobate marti pentru Romania fac parte dintr-un pachet de 25 de proiecte mari de infrastructura care urmeaza sa fie implementate in 10 state membre: Bulgaria, Cehia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia si Romania.

Pentru perioada 2014 – 2020, Romania beneficiaza de o alocare de peste 22 de miliarde de euro in cadrul politicii de coeziune.

Citeste si:
IKEA vrea să investească 3 miliarde de euro în dezvoltarea...
IKEA vrea să investească 3...

Proiectele majore sunt cele de infrastructura mare, finantate prin politica de coeziune si a caror valoare depaseste 50 de milioane de euro. Avand in vedere complexitatea lor, aceste proiecte necesita aprobarea Comisiei Europene, la finalul unei evaluari facute, de asemenea, de expertii Comisiei.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri