Compania americană Microsoft a anunţat crearea unui nou centru de date în capitala Finlandei, a cărui căldură reziduală va fi utilizată pentru a încălzi locuinţele şi sediile firmelor din regiunea oraşului Helsinki.

Pentru acest proiect, descris de Microsoft drept cel mai mare centru de reciclare a căldurii reziduale din lume, firma americană va colabora cu compania de electricitate finlandeză Fortum, a cărei infrastructură actuală de încălzire urbană cuprinde o reţea de 900 de kilometri de ţevi subterane care transferă căldură într-un sfert de milion de locuinţe din regiunea oraşului Helsinki, informează AFP, citată de Agerpres.

"Amplasarea în această regiune a centrului de date a fost aleasă ţinând cont de reciclarea căldurii reziduale", au declarat reprezentanţii celor două companii într-un comunicat de presă comun, adăugând că proiectul va reduce emisiile anuale de CO2 cu aproximativ 400.000 de tone.

Potrivit CEO-ului companiei Fortum, Markus Rauramo, acest proiect reprezintă "o etapă importantă pentru o lume mai curată, care a devenit posibilă prin ambiţia noastră comună de a atenua schimbările climatice".

Potrivit Microsoft Finland, construirea acestui centru va începe "cât mai curând posibil", imediat după obţinerea autorizaţiilor necesare.

În ceea ce priveşte costul total al proiectului, acesta va reprezenta "cea mai mare investiţie făcută în domeniul TIC (tehnologii ale internetului şi comunicării) din Finlanda până în prezent", a declarat un purtător de cuvânt al acestei companii, Pekka Isosomppi.

Aproximativ 45% din locuinţele finlandeze sunt încălzite prin intermediul sistemelor de termoficare urbană, care transferă căldură pompând apă prin ţevi izolate.

Ponderea căldurii reziduale utilizate pentru alimentarea acestor sisteme este în creştere, iar companiile încearcă să găsească surse de energie mai durabile.

Căldura emanată de noul centru de date Microsoft va reprezenta aproximativ 40% din încălzirea urbană folosită în districtele Espoo, Kauniainen şi Kirkkonummi, au precizat reprezentanţii companiei Fortum.

Liderii politici finlandezi încearcă de mult timp să promoveze această ţară nordică drept un spaţiu privilegiat pentru centrele de date, invocând avantajele economice oferite de clima sa rece, preţurile relativ mici pentru energie şi conexiunile rapide, precum şi posibilităţile de durabilitate ale infrastructurii sale de încălzire urbană.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri