Romania se situeaza pe locul sase in topul destinatiilor de pe piata centrelor de date din Europa, in timp ce tarile nordice si Olanda ocupa primele locuri, potrivit noului index Savills - Data Centre Investment Index, care a analizat 20 de tari. Potrivit companiei de consultanta imobiliara, numarul de centre de date se inmulteste pentru a se adapta la cererea crescanda de stocare a datelor. Prin urmare, necesitatea de a avea constructii locale de dimensiuni mai mici pentru a respecta legile privind datele si confidentialitatea este preconizata sa genereze o crestere a activitatii investitionale in intreaga Europa.

Majoritatea centrelor de date din lume se afla in prezent in SUA, dar si in Marea Britanie, Germania, Franta si Olanda. Cu toate acestea, aceasta distributie geografica s-ar putea schimba in curand. Centrele de date nu mai trebuie sa fie amplasate aproape de clientii lor, dar pot fi localizate in tari in care energia curata este abundenta si ieftina, atata timp cat conectivitatea este sigura si rapida. Datele, la urma urmei, sunt cele mai mobile produse de pe pamant, iar companiile de servicii de date pot alege unde sa-si plaseze operatiunile, pentru a-si reduce costurile de operare.

Avand in vedere faptul ca centrele de date necesita energie si apa, pentru a mentine serverele reci (3-4% din energia globala este folosita de centrele de date), exista o mare ingrijorare in ceea ce priveste amprenta lor de carbon, similara industriei aeronautice. Prin urmare, exista preocuparea de a utiliza tehnologii ecologice in centrele de date de mari dimensiuni, construite in principal de companii gigant, furnizoare de servicii de internet si tehnologii tip cloud precum Google, Facebook, Apple, Amazon si Rackspace.

In consecinta, a aparut o noua clasa de active la inceputul secolului 21 si o noua piata de investitii, cu randamente atractive (intre 5% si 7% in Europa, rentabilitatea medie in 2017 a fost de 28,43%) in comparatie cu alte tipuri de active. Aceasta piata necesita un grad ridicat de specializare, care explica grupul limitat de investitori, dar din perspectiva chiriasului, sectorul infloreste iar cererea de stocare a datelor este preconizata sa inregistreze o crestere dramatica in urmatorii cinci ani.

In 2017, s-au investit 450 milioane euro in centrele de date din Europa, Marea Britanie reprezentand 41% din toate tranzactiile derulate intre 2007 si 2017, conform Savills, insa activitatea investitionala incepe sa se intensifice si in Europa continentala, pe masura ce investitorii devin mai familiarizati cu sectorul. Potrivit Savills, datorita popularitatii din ce in ce mai mari a infrastructurilor bazate pe cloud, nevoia de centre hyperscale, de peste 50.000 metri patrati, de stocare a datelor din Europa a crescut exponential in ultimii cinci ani, iar Cisco estimeaza ca traficul de date din centrele cu arhitecturi tip hyperscale va creste de cinci ori in urmatorii cinci ani.

Crosspoint: Cresterea investitiilor in centrele de date in Romania, doar o chestiune de timp

Savills a identificat cele mai bune locatii pentru investitii in centre de date in Europa, analizate prin prisma a 12 indicatori esentiali pentru dezvoltarea centrelor de date. In mod surprinzator, Romania se situeaza pe locul 6 din cele 20 de tari supuse analizei, imediat dupa tarile nordice (Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca). Acestea au ocupat patru din primele cinci locuri, avand in vedere capacitatea lor de a furniza costuri reduse la energie, vremea rece caracteristica si acces nerestrictionat la apa, in timp ce Olanda completeaza top cinci.

"Romania a inregistrat o dezvoltare accelerata din perspectiva industriei IT & C, sustinuta de intrarea pe piata a unor companii renumite (Amazon, Fitbit) si de extinderea jucatorilor mari existenti (Microsoft, HP). Din acest punct de vedere, cresterea investitiilor in centrele de date va fi doar o chestiune de timp si se vor indrepta probabil spre Bucuresti si hub-uri de IT precum Cluj, Timisoara si Iasi", apreciaza Codrin Matei (foto), managing partner, head of capital markets la Crosspoint.

Indicele de investitii in centrele de date al Savills (Data Centre Investment Index) supune analizei 20 de tari prin prisma a 12 indicatori esentiali pentru dezvoltarea centrelor de date: temperatura medie anuala; temperatura medie in lunile de varf ale anului; disponibilitatea apei proaspete pe cap de locuitor; pierderea medie anuala legata de dezastrele naturale; instabilitate politica; securitate cibernetica; productia de energie electrica pe cap de locuitor; pretul energiei electrice; disponibilitatea energiei verzi pe cap de locuitor; viteza medie a internetului si rata de adoptare a conexiunii la internet de mare viteza prin fibra optica FTTH / B (fibre to home / fibre to building). Indicatorii au fost clasificati si calculati in 20 de tari din Europa: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Spania, Suedia si Ungaria.

Companiile chiriase de centre de date incheie contracte de inchiriere pe o perioada de cel putin 10 ani si exista un numar din ce in ce mai mare de oferte de vanzare si leaseback. Astfel, "sectorul ofera investitorilor o propunere tentanta iar centrele de date au devenit o categorie de produse de investitii acceptate de investitori institutionali precum AXA si CBRE Global Investors, iar disponibilitatea capitalului pe piata a redus semnificativ randamentele in ultimii doi ani la 5-7%. Ne asteptam ca aceste randamente sa scada in continuare in urmatoarele luni si ani", mai spune Codrin Matei.

REIT-urile care investesc in centre de date sunt cei mai activi jucatori, in special US Equinox REIT, Asian Keppel DC REIT si US Digital Realty, potrivit Savills, dar pe masura ce piata creste, se deschide treptat si pentru investitorii mai putin specializati (managerii de investitii si REIT-uri generale).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri