26 Martie 2022

CFR Călători primește un ajutor de stat de 43 de milioane de euro



Guvernul a aprobat, în cadrul unei şedinţe, un proiect de ordonanţă de urgenţă privind instituirea cadrului legal pentru acordarea unui ajutor de stat pentru compensarea pierderilor suferite ca urmare a pandemiei COVID-19 de către Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători "CFR Călători" SA.

Potrivit unui comunicat de presă al Executivului, ajutorul de stat care va fi acordat este de 210,346 milioane lei (reprezentând echivalentul a 43,63 milioane euro) şi va fi utilizat pentru compensarea pierderilor rezultate din activitatea de exploatare, estimat pentru perioada 16 martie 2020 - 31 decembrie 2020, astfel cum a fost autorizat prin Decizia C(2022) 759 final. Plata ajutorului de stat se va efectua până la 30 iunie 2022.

"Suma necesară plăţii ajutorului de stat individual este prevăzută în bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, aprobat prin Legea 317/2021. Măsura, autorizată de Comisia Europeană, de acordarea unui ajutor de stat Societăţii Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători 'CFR Călători' S.A. pentru acoperirea pierderilor generate de măsurile impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, pentru perioada 16.03.2020-31.12.2020, va asigura funcţionarea Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători 'CFR Călători' - SA, cu menţinerea standardelor de securitate şi siguranţă în vigoare, în condiţiile unui program de operare afectat de pandemie", se arată în comunicat, preluat de Agerpres.ro.

Biletele de tren CFR s-ar putea scumpi cu 20% de la 1 iulie. Ar fi prima creștere de preț din 2013

Proiectul de buget pentru compania CFR Călători prevede o creştere a preţului la bilete cu 20%, de la 1 iulie, însă acest lucru trebuie aprobat de Guvern, a declarat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu.

"Apropo de creşterea preţului la bilete, ştiţi că nu a mai crescut din 2013. În bugetul CFR Călători, de la 1 iulie, este prevăzută o creştere cu 20%. Ăsta este modul în care cei de la CFR Călători şi-au previzionat bugetul pentru anul 2022. Repet: nu a existat niciun fel de creştere din 2013 la preţul biletelor. Să vedem dacă Guvernul, în înţelepciunea sa, va aproba acest buget", a spus Grindeanu.

În ceea ce priveşte bugetele companiilor aflate în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, ministrul a precizat că au fost aprobate patru în şedinţa de Guvern din 23 martie şi urmează încă două în următoarea şedinţă.



Citeste si