Incertitudinea economică generată de crizele recente, pandemia de COVID și invazia Ucrainei de către Rusia au îndreptat și mai mult atenția românilor către nevoile de bază sau arzătoare.

Siguranța banilor, găsirea unor soluții mai bune de economisire și obținerea de câștig suplimentar pentru a echilibra costurile inflației sunt pe lista de priorități a fiecăruia dintre noi. Astfel, investițiile la bursă încep să capete o și mai mare importanță în ordinea priorităților noastre, în ciuda faptului că pentru unii dintre noi poate părea un subiect oarecum intimidant la prima vedere.

Dacă luăm în calcul să devenim investitori în acțiuni la bursă, e bine să ținem cont de câteva aspecte importante care ne pot ajuta la început de drum:

1. Înțelege cum funcționează investițiile în acțiuni
Pentru a elimina frica de necunoscut, dedică timp de research online și printre cunoscuții despre care știi că investesc deja la bursă. Cunoașterea poate face ca parcursul investițional să fie unul mai ușor și chiar de succes.

2. Alege brokerul potrivit
Brokerul îți oferă posibilitatea să investești în acțiuni, prin intermediul unei platforme de tranzacționare. E bine însă să fim atenți la detalii precum: nivelul de autorizare și reglementare, garanțiile de încredere oferite, limba în care se oferă asistență clienților și, nu în ultimul rând, taxele și comisioanele percepute. În acest sens, află mai multe despre XTB România, cu reputația de a fi unul dintre cei mai profesioniști brokeri pe burse internaționale, listat, la rândul său, pe Bursa de la Varșovia.

3. Începe prin a investi în acțiunile companiilor ale căror produse deja le folosești
Toți ne dorim să facem alegeri profitabile din prima. O bună strategie de început ar putea fi cea în care mizezi pe performanța crescută a acelor companii pe care le-ai urmărit, fără să-ți dai seama, prin prisma produselor de calitate folosite. Spre exemplu, dacă folosești iPhone și ești mulțumit, ai putea alege să investești în Apple.

4. Nu investi mai mulți bani decât îți permiți să pierzi
Dacă te-ai hotărât să investești, asumă-ți eventualele pierderi. Lucrurile poate nu decurg conform planurilor. Piața de acțiuni, asemeni tuturor instrumentelor financiare, crește sau scade în funcție de diversele evenimente prin care trece o companie, un segment de piață sau economia ca întreg. Mai mult, vedem cum alte lucruri afectează bursele, precum războiul din Ucraina sau inflația crescută. În acest sens, poate e bine să descoperi cât de mare este riscul pe care ți-l poți asuma și să acționezi în consecință.

5. Întotdeauna „pune ouăle în mai multe coșuri” – diversifică investițiile
Portofoliul tău de investiții cuprinde acele acțiuni pe care ai mizat că vor evolua într-un sens sau altul. Gândește-te că ai putea să-ți pierzi toți banii într-o clipă dacă strategia ta nu s-ar baza pe o diversificare corectă. Aceasta din urmă presupune să investești în acțiuni din mai multe domenii care ar reacționa diferit față de același eveniment, te expune la mai multe oportunități de câștig și minimizează riscul de pierdere în cazul întregului portofoliu deținut.

6. Nu te lăsa influențat de impulsul de moment
Sesizează diferența între o scădere și o prăbușire a prețului unei acțiuni. Nu lăsa panica și pesimismul să-ți influențeze planurile. Teama de a pierde bani este prezentă atât în mintea unui investitor începător, cât și în a celui experimentat. Iar dacă ți-ai făcut un research riguros înainte de a investi într-o companie, vei reuși mai bine să-ți controlezi emoțiile când observi că acțiunile tale intră pe roșu.

7. Investește sume mici la început
Teama de a pierde bani este imensă pentru oricare om. Mai ales atunci când știi cât de greu ai făcut acei bani sau cât timp ți-a luat să îi economisești ca acum să-i poți investi în acțiuni. Un sfat bun este acela să începi prin a investi sume mici de bani, să îți dai timp să înveți din greșeli. La XTB, spre exemplu, suma minimă de a investi în acțiunile unei companii este de 100 de dolari.

Poate că te gândești că domeniul investițiilor este unul mult mai complex decât atât, însă informațiile de mai sus reprezintă baza pe care poți construi. Și tocmai de aceea este bine să începi să tranzacționezi cu un broker care îți pune la dispoziție toate resursele de învățare de care ai putea avea nevoie pentru a putea investi cu încredere.

Avertisment cu privire la riscuri:
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 79% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Sursa foto: dreamstime.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri