Tot mai mulți specialiști din domeniul finanțelor recomandă oamenilor să nu lase banii să „stea” și astfel să devină neproductivi sau, mai păgubos, să se devalorizeze. Pentru a fi protejate de efectele inflației, economiile trebuie investite. Este însă această activitate rezervată doar persoanelor care dispun de sume mari pentru investiții? Realitatea pieței demonstrează că tot ce trebuie pentru a investi inteligent este educație financiară. Există astăzi platforme de crowdfunding prin intermediul cărora oricine poate deveni investitor cu doar 100 de euro în portofel. Să nu ținem banii „la saltea” este opinia experților financiari care recomandă investițiile ca pe o metodă eficientă de a aduce un bun randament economiilor.

De ce nu e bine să ținem banii „la saltea”

Un procent însemnat din populație încă apelează la metoda păstrării economiilor „la saltea”, considerând că astfel sunt mai bine protejate. Specialiștii consideră însă că aceasta este una dintre alegerile cele mai păguboase. Economiile ținute în casă nu numai că nu produc niciun randament, ci își diminuează valoarea, din cauza inflației. Lipsa încrederii în instituțiile bancare, dar mai ales educația financiară precară, inexistentă în școli favorizează astfel de decizii financiare. Depozitele bancare și imobiliarele sunt alte metode favorizate de protejare a economiilor, deși și acestea au un randament extrem de scăzut. Potrivit specialiștilor în domeniu, economiile sunt cu adevărat protejate doar atunci când sunt puse „să lucreze” și să producă alți bani.

Investițiile bine plasate sunt o metodă prin care se pot securiza economiile, dar totodată pot fi și o sursă de câștig pentru viitor. Experții în domeniul financiar recomandă investițiile recurente, chiar dacă nu se referă la sume mari de bani, cu atât mai mult cu cât există astăzi modalități de a deveni investitori cu doar 100 de euro. O platformă de investiții precum Rōnin oferă posibilitatea oricărei persoane care crede într-o idee de afacere să o sprijine financiar. Acest lucru este accesibil tuturor celor care își doresc să investească într-un start-up sau alte tipuri de companii, pentru că pe platforma de crowdfunding pragul unic minim de investiție este de 100 de euro. E noutatea pe care Rōnin o aduce în domeniu și care are beneficii pentru antreprenori, investitori și pentru societatea românească, în general.

În ce poți investi sume mici lunar?

Creșterea inflației și nivelul foarte scăzut al dobânzilor bancare au determinat din ce în ce mai multe persoane să se gândească la alternative pentru protejarea economiilor de efectele devalorizării banilor. Iar investirea unor sume mici – cel puțin pentru început – este recomandarea specialiștilor pentru protejarea economiilor de efectele inflației. Pentru investitorii aflați la început de drum se recomandă să investească lunar și să își diversifice portofoliul. Teoria conform căreia este bine „să nu se țină toate ouăle într-un singur coș” este, în opinia fondatorilor Rōnin, Bogdan Almași, Felix Crișan și Ovidiu Ghiman, cea mai bună strategie de gestionare a investițiilor personale, pentru că diversificarea portofoliului de investiții reduce expunerea la risc.

Se poate investi lunar în titluri de stat, obligațiuni, acțiuni, în fonduri de investiții sau în afacerile în care credem, pe platformele de finanțare participativă. Sfatul specialiștilor este ca investițiile să se realizeze în zona în care fiecare are o oarecare expertiză. Așadar, dacă un model de business sau un produs inspiră încredere, indiferent că este din zona tech, sport, retail sau food, poate fi susținut de oricine prin investirea sumei minime de 100 euro pe platforma Rōnin. Cei care nu doresc să-și asume riscul de a deveni antreprenori pot totuși să aleagă varianta mai puțin riscantă de a investi recurent sume mici în idei de afaceri în care cred.

Ce oportunități de investiții oferă platforma de finanțare participativă Rōnin

Fondatorii Rōnin consideră că singura șansă de dezvoltare pentru economia națională este finanțarea direct de către români a afacerilor prin intermediul crowdfunding-ului. Business-urile inovatoare, cele care răspund într-un mod specific și original unei nevoi reale a comunității pot să asigure un viitor mai bun, cu condiția ca dezvoltarea să le fie sprijinită de cei care cred în ele. O comunitate efervescentă creată în jurul unui business va crește potențialul de scalare, cu beneficii importante pentru toți cei din ecosistem, de la fondatori și investitori până la clienți.

Platforma Rōnin conferă un nou înțeles conceptului de crowdfunding prin reducerea valorii tichetului de investiții la 100 de euro și democratizarea accesului la această piață. Creată de antreprenori cu experiență pentru antreprenori, platforma Rōnin este un marketplace pentru investiții bazat pe o tehnologie future-proof. O altă particularitate a acestei platforme de equity crowdfunding este că permite investiții în companii inovatoare din toate segmentele economice, nu doar din zona tehnologiei. Rōnin deschide investitorilor oportunități la care nu au avut acces până acum, inclusiv la cele de lichidizare a investițiilor, prin mecanisme de tip piață secundară.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Money »Setari Cookie-uri