30 Mai 2022

Descoperire de acum peste 4.000 de ani, în timpul lucrărilor de modernizare a rețelei E-Distribuție Dobrogea



În cursul lucrărilor de modernizare a liniei electrice de medie tensiune din județul Tulcea, E-Distribuție Dobrogea s-a implicat în cercetarea unui sit arheologic din epoca bronzului, aparținând, cel mai probabil unei populații proto-indo-europene.

E-Distribuţie Dobrogea, operatorul de distribuție a energiei electrice parte a grupului Enel, a investit 1,7 milioane de lei în modernizarea liniei electrice de medie tensiune care alimentează localitățile Agighiol, Colina, Iazurile și Valea Nucarilor, județul Tulcea. Lucrarea de modernizare a crescut gradul de siguranță în alimentarea cu energie electrică a aproximativ 5.000 de locuitori, prin reducerea numărului și duratei întreruperilor, și prin creșterea capacității de racordare a noilor consumatori.

Pe traseul lucrării de modernizare, compania s-a implicat în cercetarea arheologică a unei structuri funerare de tip tumul, datând din epoca bronzului (circa 3200 – 2000 î Hr.)
În acest tumul au fost descoperite mai multe morminte. Conform comunicatului oficial, E-Distribuție a pus la dispoziția arheologilor utilaje și personal calificat care sa îi ajute în cercetarea sitului.

Cercetarea arheologică a cuprins o suprafață de circa 2.000 mp, iar vestigiile au fost depozitate la Muzeul de Istorie și Arheologie din Tulcea. Osemintele vor fi analizate la Institutul de Antropologie ”Francisc I. Rainer” din București, iar aceste informații, coroborate cu documentația de pe teren, vor oferi date importante referitoare la populațiile din epoca bronzului de la Dunărea de Jos.

Potrivit arheologilor, ar fi vorba despre morminte aparținând culturii Iamnaia. Aceasta este identificată în general de specialiști cu populația preistorică a regiunii care ar fi vorbit primele limbi indo-europene, stând la originea majorității limbilor vorbite azi în Europa, inclusiv a limbii române.



Citeste si