Asociația ce reunește marii consumatori de energie din țara noastră propune o serie de soluții care ar distribui mai echitabil povara crizei energiei.

Într-un comunicat de presă, Asociația Marilor Consumatori de Energie din România (ABIEC) propune un set de măsuri care să atenueze efectele crizei energetice asupra consumatorilor finali, fie ei casnici sau industriali. Principiul de bază al acestora este ca soluțiile adoptate ”să vizeze împărțirea echitabilă a poverii crizei, în sensul prezervării unei profitabilități rezonabile a tuturor actorilor implicați în piața energiei”.

Citește și: Surse: producătorii de energie ar putea fi supraimpozitați și mai mult. Ce se va întâmpla cu facturile

Ce propune, concret, Asociația Marilor Consumatori de Energie:

1. Plafonarea/Compensarea prețului energiei și al gazului natural pe tot lanțul de comercializare, de la producător până la consumatorul final– măsură aplicată deja de o serie de state europene. De exemplu, Guvernul slovac a ajuns la o înțelegere cu compania Slovenské elektrárny să vândă 6,15 TWh pentru anumite grupuri de consumatori la prețul de 61,2 Euro/MWh, preț care permite producătorului să își acopere costurile și să aibă o marjă rezonabilă de profit, eliminându-se însă profiturile speculative ale intermediarilor. Bulgaria rambursează industriei 128 Euro/MWh, iar Grecia are o măsura similara prin care subvenționează prețul pentru companii cu 65 Euro/MWh la energia electrică și cu 30 Euro/MWh la gazul natural. Spania și Portugalia au plafonat prețul gazului folosit pentru producerea de energie electrică la 40 Euro/MWh, ceea ce duce la scăderea costului de producție a electricității, măsura aprobata de Comisia Europeana pe 8 iunie 2022.

2. Contracte pe termen lung între producători și marii consumatori;

3. Reduceri ale taxelor pe energia electrică pentru utilizatorii mari consumatori de energie;

4. Urgentarea prelungirii schemei de compensare a emisiilor indirecte de CO2 pentru perioada 2021-2030 precum și finanțarea adecvată a acesteia.

ABIEC susține că industria a plătit deja ”un preț nejustificat de mare” al crizei energiei prin închideri totale sau parțiale de capacități la Azomures, ALRO, ALUM, Chimcomplex etc. Aceste închideri riscă să devină definitive, afirmă Asociația, și să se extindă și la alți actori din industrie, în cascadă, în timp ce industria din celelalte state membre ale UE a fost sprijinită prin diverse mijloace.

Citește și: Singura rafinărie de alumină din România, cu 800 de angajați, intră în ”hibernare” din cauza scumpirii energiei

Asociația Marilor Consumatori de Energie include cei mai mari consumatori de energie din România. Printre aceste companii se numără Alro Slatina, ArcelorMittal Hunedoara, Liberty Galati, TenarisSilcotub, Saint-Gobain România, Romcim și BA Glass România. Aceste companii au un consum de energie de aproximativ 10% din totalul produs în țara noastră.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri