Grupul ALRO a anunțat că, de la 1 august 2022, activitatea rafinăriei ALUM Tulcea ar putea fi suspendată pentru 17 luni, din cauza costurilor ridicate și penuriei de energie. Acest anunț are însă implicații mult mai semnificative decât simpla ”hibernare” a fabricii, avertizează specialiștii în energie. Practic, data la care se va redeschide fabrica ar putea indica și momentul stabilizării prețurilor energiei.

Potrivit comunicatului transmis Bursei de Valori București, adunarea generală a acționarilor ALRO va vota ”suspendarea temporară a operațiunilor de producție de alumină ale ALUM, începând cu data de 1 august 2022 pentru o perioada estimată de 17 luni, concomitent cu păstrarea specialiștilor cheie din toate departamentele fabricii pentru a fi pregătiți pentru reluarea producției atunci când evoluția prețurilor produselor energetice o va permite”. Motivul este creșterea prețurilor la energie, combinată cu disponibilitatea limitată a energiei. În jur de 500 din cei aproape 800 de angajați ai fabricii din Tulcea, pusă în funcțiune acum aproape jumătate de secol, vor fi disponibilizați.

Gazele pentru producerea unei tone de alumină în România costă mai mult ca importul unei tone de alumină

Astfel, spune directorul general ALRO, Gheorghe Dobra, s-a ajuns în situația în care costul gazelor naturale pentru producerea unei tone de alumină este semnificativ mai mare decât prețul unei tone de alumină importată din alte țări.

Conform comunicatului, ALRO și ALUM au dezvoltat scenarii de funcționare la un prag minim de rentabilitate sau de reducere a pierderilor financiare prin suspendarea anumitor activități de producție și trecerea unor echipamente în stand-by. În primă fază, ALRO a redus producția de aluminiu primar cu 60% prin închiderea a trei hale de electroliză. În același timp, ALUM și-a revizuit programul de producție în funcție de nivelul de alumină calcinată necesar pentru ALRO.

Prețurile energiei electrice și gazelor s-ar putea stabiliza abia în primăvara 2024

Dar, din cauza creșterii constante a prețurilor la energie, costul aluminei a atins un nivel nesustenabil, așa că s-a decis suspendarea producției până în primăvara 2024. Ceea ce indică orizontul de timp la care se gândesc marii consumatori – nu doar ALRO, dar și, de pildă, Azomureș - pentru o stabilizare a prețurilor energiei. Practic, momentul este la un an după expirarea schemei de plafonare a prețurilor maxime la gaze și energie electrică.

Ca termen de referință, Azomureș consuma anual în jur de 1 miliard de metri de gaze naturale, adică aproximativ 8% din consumul total al României. ALUM a avut, în 2021, un consum de gaze de numai 0,15 miliarde metri cubi iar ALRO, de 0,05 miliarde. Or, spun cei de la ALRO, în momentul de față plătesc de 10 ori mai mult pentru gaze ca la începutul anului 2021 și de peste 8 ori mai multe pentru energia electrică, iar pe piață există un deficit al ambelor produse energetice.

Foto: ALRO

Marii consumatori, primii tăiați de la gaze la iarnă în cazul unei crize de aprovizionare

În plus, în cazul unei ierni cu temperaturi scăzute, România ar putea raționaliza consumul de gaze. Există deja planul de urgență în acest sens, chiar dacă oficialii dau asigurări că nu se va ajunge aici. ”Doar că raționalizarea asta se va face pe seama marilor consumatori industriali”, atrage atenția Eugenia Gusilov, directorul și fondatorul Romania Energy Center (ROEC). Altfel spus, marile companii vor fi deconectate, accentul punându-se pe protejarea consumatorilor casnici.

”Asta spune că aceste companii intră într-un stadiu de hibernare, adică își încetinesc funcțiile ca să supraviețuiască. Și asta înainte de lista ministerului cu acei consumatori care vor fi deconectați într-o situație de criză. Dar există un cost pentru a reporni acești consumatori și un cost care se va vedea în bunuri care s-ar fi produs și nu se vor produce. Sunt efecte în lanț la nivelul economiei”, conchide Eugenia Gusilov.

Sursa foto: Flickr/Jeroen Komen

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri