În ciuda discuțiilor din ultimele zile privind modificarea plafonării prețurilor la gaze și energie electrică și găsirea unor noi surse de finanțare a acesteia, în ultima ședință de Guvern pare că nu s-a ajuns la niciun rezultat, date fiind declarațiile ministrului de resort, Virgil Popescu.

După ce liderul PSD Marcel Ciolacu a vorbit despre o reinventare a ”băieților deștepți din energie” și a cerut ca Virgil Popescu să vină cu propuneri de modificare a legislației până la 1 septembrie, ministrul liberal a participat la ședința de guvern din 24 august, lucru care s-a întâmplat destul de rar în ultima perioadă.

Schimbările, discutate mai întâi în coaliție, în secret

La declarațiile de la finalul reuniunii, Popescu nu a dat însă mai multe detalii privind schimbările care ar putea fi introduse în Ordonanța 27 din 18 martie 2022, care stabilește în acest moment regulile privind gazele și energia electrică. El a susținut că aceste modificări se discută la nivelul coaliției de guvernare și abia apoi sunt prezentate public - astfel că oficial, nu există momentan nicio schimbare.

Tot ce a putut spune ministrul a fost că ”ne gândim foarte mult la o impozitare a întregului lanț de producție, intermediere și furnizare”.

Supraimpozitare la supraimpozitare

Neoficial, surse apropiate acestor discuții au afirmat, pentru wall-street.ro, că se preconizează supraimpozitarea producătorilor de energie electrică. La ora actuală, aceștia plătesc un impozit suplimentar de 80% pentru energia tranzacționată la peste 450 lei/Mwh. Acest prag ar putea fi coborât de 300 de lei/Mwh, deoarece PSD consideră că a fost pus prea sus.

"Acum sunt supraimpozitaţi producătorii, dar este normal să fie impozitat tot lanţul. Nu văd de ce un intermediar ar trebui să câştige mai mult de câteva procente, că doar ia şi vinde, nu face altceva. Nu văd de ce să câştige dublu, triplu. Nu e normal ca unii să facă profituri foarte mari şi alţii să le plătească”, a fost tot ce a spus public Virgil Popescu.

Ce se va întâmpla cu plafonarea

Plafonarea prețurilor la curent și gaze la consumatorii casnici nu va fi eliminată și nici nu se vor introduce praguri în funcție de venituri, spun aceleași surse. Plafonarea a fost și este apărată în continuare de PNL. Ea ar putea suferi însă modificări la clienții non-casnici: de pildă, aceștia să plătească prețul plafonat doar pentru un anumit consum, iar dacă îl depășesc, să achite prețul de piață.

Oficial, ministrul a afirmat doar că ”Nu se va întâmpla nimic cu facturile românilor peste iarnă. În septembrie-octombrie vom lucra la ce se va întâmpla după 31 martie” – aceasta fiind ultima zi în care se aplică plafonarea.

Ministrul nu vrea reducerea TVA la gaze și energie electrică

Pe de altă parte, în vreme ce inițial se estima că va fi nevoie de 40 de miliarde de lei pentru a finanța plafonarea, Virgil Popescu a vorbit acum de 16 miliarde de lei, spunând că aceasta a fost estimarea ”recalibrată” a ANRE.

Virgil Popescu a dat de înțeles că nu se va apela la reducerea TVA, față de care are rezerve, deoarece se teme că aceasta se va regăsi mai degrabă în profitul companiilor decâtr într-o scădere a facturilor.

Citește și: Cât de scumpe vor fi gazele la iarnă în Europa pentru consumatorii casnici

Pe de altă parte, nu e clar cum ar putea aceste modificări să ajungă pe masa Guvernului la 1 septembrie, dat fiind că ele trebuie să stea 10 zile în transparență decizională – deci ar fi trebuit publicate încă din 22 august.

Franța nu mai poate susține o plafonare similară cu cea românească

Trebuie menționat că Franța, care dintre statele UE are cele mai asemănătoare politici cu plafonarea de la noi, a avertizat în aceeași zi că nu va putea menţine pe termen nelimitat ”scutul tarifar” pentru gaze. Purtătorul de cuvânt al executivului de la Paris a declarat presei că "ar putea avea loc creşteri de preţuri" pentru consumatorii casnici.

La fel ca România, Franța a introdus un ”scut tarifar”, înghețând prețul gazelor naturale. Povara bugetară este însă enormă: circa 22 de miliarde de euro doar pentru acest an.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Politic »


Comunicate de presă

Vrei ca informatia ta sa ajunga la publicul tau tinta? Publica un comunicat de presa →


Setari Cookie-uri