Rectificarea bugetară anunțată de Guvern acoperă prea puțin din sumele necesare plafonării facturilor, astfel că furnizorii de energie vor trebuie să scoată acești bani din buzunar. În acest condiții, tot sectorul energiei din România este într-o situație de risc major, se arată într-un comunicat ACUE.

Actuala rectificare bugetară nu include sumele necesare pentru acoperirea plafoanelor de preț asumate de statul român pentru perioada aprilie – decembrie 2022 și expune la un risc major capacitatea de a mai funcționa a întregului sector energetic, potrivit Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

De ce sume este nevoie pentru a acoperi plafonarea facturilor

Mai precis, pentru acoperirea plafonării ar fi nevoie de aproape 40 de miliarde de lei, conform estimărilor – 31 pentru consumatorii non-casnici și 8,4 pentru cei casnici. Or, prin rectificare s-au prevăzut doar 2,5 miliarde lei pentru cei non-casnici (la Ministerul Energiei) și 7,3 pentru cei casnici (la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale). Adică, în total, mai puțin de un sfert din sumele necesare. Proiectul rectificării bugetare poate fi consultat AICI.

Decizia de a „sub-bugeta” o schemă de sprijin asumată de statul român prin OUG 27/2022, de care beneficiază aproximativ 90% din consumatori, reprezintă un risc major suplimentar care afectează grav reziliența întregului sector energetic, conform ACUE. Autoritățile au vizibilitate completă asupra pieței de energie și nu trebuie să aștepte, așa cum au afirmat, decontările pentru luna aprilie 2022 pentru a estima corect necesarul de finanțare.

Furnizorii plătesc din buzunar sprijinul promis de stat consumatorilor

„Banii nu sunt pentru furnizori, ci pentru consumatorii de energie. Furnizorii acordă în avans, din fonduri proprii, acest sprijin pentru clienți. Astfel că, în mod direct și imediat, această decizie riscă să genereze un blocaj la nivelul activității de furnizare, dar impactul ulterior se va resimți la nivelul întregului sector energetic și, în ultimă instanță, la clienții finali”, afirmă Daniela Dărăban, Directorul Executiv al ACUE.

Proiectul rectificării este în dezbatere publică, iar ACUE cere o bugetare realistă, dar și recuperarea decalajelor din decontarea măsurilor de sprijin asumate de statul român. Decalajele sunt acum de 5 luni – adică atât au de așteptat furnizorii ca să recupereze banii pe care i-au scos practic din buzunare pentru a acoperi diferențele între prețul real al energiei și cel plafonat.

Citește și: Analiză PwC: ce ar putea face România pentru a atenua șocul creșterii prețurilor la energie

Pe de altă parte, din creșterile de preț înregistrate în zona de producție de energie, statul român a încasat venituri semnificative - peste 11 miliarde lei doar din taxarea veniturilor suplimentare.

Plafonarea este nesustenabilă

Schemele de protecție adoptate de statul român sunt greu implementabile și nesustenabile, susține Asociația. Neacoperirea la timp și la valoarea reală a sumelor angajate prin OUG 27/2022 vulnerabilizează capacitatea furnizorilor de a mai susține achiziția de energie, înmagazinarea pentru sezonul rece și fluxul financiar pe lanț, cu impact asupra stabilității alimentării cu energie, pentru industrii și pentru fiecare cetățean.

Rolul furnizorilor, acela de a colecta prin prețul final de pe factură, toate costurile asociate sectorului energetic (producție, transport, distribuție, taxe, TVA, accize etc.) este grav afectat de sub-dimensionarea volumelor de plată și de întârzierea decontărilor, mai afirmă ACUE.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri