România are una dintre cele mai vechi infrastructuri de energie din Europa, iar emisii fugitive de metan au fost documentate la majoritatea infrastructurii de petrol şi gaze investigate la nivel naţional, susţin activiştii de mediu din cadrul Asociaţiei 2Celsius.

Pe acest fond, reprezentanţii organizaţiei, alături de alte şapte organizaţii neguvernamentale, solicită printr-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui României şi ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor semnarea Angajamentului global pentru reducerea emisiilor de metan, care va fi discutat la cea de-a 27-a Conferinţă a Părţilor (COP27) din Egipt, conform Agerpres.ro.

"Angajamentul global pentru reducerea emisiilor de metan reprezintă o iniţiativă prin care ţările din întreaga lume se obligă să contribuie la reducerea emisiilor globale de metan. Până în prezent, 122 ţări s-au alăturat acestui obiectiv ambiţios de a reduce emisiile de metan cu "cel puţin 30% faţă de nivelurile din 2020 până în 2030 şi să treacă spre utilizarea celor mai bune metodologii de monitorizare şi verificare a emisiilor de metan, cu un accent deosebit pe sursele cu emisii mari". România are una dintre cele mai vechi infrastructuri de energie din Europa, iar emisii fugitive de metan au fost documentate la majoritatea infrastructurii de petrol şi gaze investigate în România. Pe de altă parte, companiile care operează în România nu implementează programe de monitorizare sau prevenţie de tip Leak Detection and Repair (LDAR). Aceste aspecte urgentează nevoia adoptării unor măsuri relevante pentru gestionarea şi reducerea emisiilor de metan şi necesitatea unor eforturi coordonate la nivel regional şi global pentru a reduce impactul gazelor cu efect de seră asupra climei", se arată într-un comunicat de presă al 2Celsius, transmis AGERPRES.

Conform celor mai noi estimări şi analize ale Agenţiei Internaţionale de Energie, emisiile de metan din sectorul energetic sunt cu aproximativ 70% mai mari decât suma previziunilor prezentate de către guvernele naţionale.

"Reducerea emisiilor fugitive poate fi realizată cu investiţii fără costuri nete, având în vedere preţul ridicat al gazelor naturale. Totodată, România este a doua ţară producătoare de gaze fosile din Uniunea Europeană şi e necesar să aibă un rol proactiv în Europa, iar prin exploatarea gazului fosil au loc emisii de metan pe întregul lanţ de aprovizionare. Având în vedere această poziţie, ţara noastră ar trebui să îşi asigure un rol important în gestionarea emisiilor de metan, mai ales în perspectiva creşterii capacităţii de exploatare a gazelor din Marea Neagră sau al unui număr tot mai mare de sonde închise cu pierderi nemonitorizate. Metanul este un gaz cu efect de seră puternic cu un potenţial de încălzire globală de 84-86 de ori mai mare decât dioxidul de carbon pe o durată de 20 de ani, iar 60% dintre emisii se datorează acţiunilor umane", susţin specialiştii de mediu.

2Celsius este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2010 cu scopul de a influenţa politicile privind schimbările climatice la nivel naţional şi european. Asociaţia este membră a organizaţiilor internaţionale European Environmental Bureau, Climate Action Network Europe şi Federaţiei Europene pentru Transport şi Mediu (T&E).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri