9 Februarie 2024

Ce vor șefii tăi de la Inteligența Artificială și cum îți va schimba locul de muncă



Aşteptările cu privire la inteligenţa artificială generativă (Gen AI) rămân ridicate în rândul liderilor la nivel global, majoritatea acestora (8 din 10) fiind de părere că tehnologia le va transforma organizaţia în următorii trei ani, potrivit unui studiu Deloitte.

Mai mult de jumătate dintre respondenți susțin că se vor concentra în special pe beneficiile tactice oferite de tehnologie, cum ar fi îmbunătățirea eficienței și a productivității (56%) și reducerea costurilor (35%). Pe de altă parte, zonele considerate strategice, printre care încurajarea inovației (29%) și descoperirea de noi idei și informații (19%), nu sunt tratate ca priorități.

În ceea ce privește provocările, respondenții menționează lipsa angajaților cu abilități de natură tehnică drept cea mai mare barieră în procesul de adoptare a Gen AI. Doar 22% dintre lideri consideră că organizațiile sunt bine sau foarte bine pregătite pentru a rezolva aspectele problematice legate de capitalul uman pe care le generează adoptarea Gen AI. În plus, puțini respondenți se concentrează pe educare și recalificare, 47% dintre organizații susținând că își învață suficient angajații cu privire la funcțiile, beneficiile și valoarea generate de Gen AI. Cu toate acestea, este de așteptat ca prima generație de experți în Gen AI să se concentreze pe educarea și recalificarea angajaților și pe atragerea de capital uman cu abilități tehnice pentru gestionarea inițiativelor legate de Gen AI. De exemplu, 74% dintre respondenții care au expertiză vastă în Gen AI menționează că își instruiesc angajații, față de 27% dintre respondenții care dețin „o oarecare” expertiză.

„Dezvoltarea abilităților necesare va deveni o prioritate pentru organizațiile care doresc să înceapă transformarea cu ajutorul soluțiilor AI și, după cum subliniază raportul, este important ca liderii să aibă atitudinea unui începător în acest domeniu. Cu alte cuvinte, să creeze o cultură a învățării constante, dat fiind că noi modele, funcții și moduri de utilizare a tehnologiei apar într-un ritm alert, să își propună să crească gradul de cunoaștere a Gen AI în întreaga organizație și să abordeze de o manieră interdisciplinară implementarea proiectelor Gen AI”, a declarat Andrei Ionescu, Consulting Market Leader, Deloitte România.

Guvernanța și managementul riscului sunt, de asemenea, bariere în procesul de adoptare a Gen AI, arată studiul, doar un sfert dintre participanți (25%) considerând că organizațiile sunt bine sau foarte bine pregătite să abordeze aceste provocări. Cele mai mari preocupări ale respondenților legate de guvernanță sunt lipsa încrederii în rezultate (36%), riscurile privind proprietatea intelectuală (35%), utilizarea necorespunzătoare a datelor clienților sau consumatorilor (34%), capacitatea de a respecta reglementările (33%) și lipsa transparenței (31%). În ceea ce privește cele mai frecvente riscuri, organizațiile citează rezultatele și informațiile eronate („hallucinations”), aspectele juridice precum plagiatul, încălcarea drepturilor de autor și răspunderea pentru erori, confidențialitatea și proprietatea asupra datelor.



Citeste si