ReturRO vine cu lămuriri privind funcționarea Sistemului Garanție-Returnare, în urma unor neclarități ale comercianților și consumatorilor. Astfel, aceștia au arătat faptul că nu vor exista decât 10 centre regionale unde vor fi colectate ambalajele aduse de consumatori în magazin, nu 17, cât se anunțase inițial.

Prin urmare, au explicat aceștia, întregul sistem a fost regândit după confruntarea cu realitatea din teren, subliniind faptul că noul număr de centre regionale reprezintă o eficientizare a operațiunilor.

Dacă înainte de lansarea SGR erau în plan 17 centre regionale, 11 mici, de numărare a ambalajelor și 6 mari, de numărare și sortare, acum, cele 10 centre regionale RetuRO vor fi toate centre mari de numărare și sortare a ambalajelor.

"După ce consumatorul duce înapoi ambalajele, după ce le introduce în RVM-uri (Reverse Vending Machine, n.r.), acestea se compactează, iar cele de sticlă se sparg, pentru un transport eficient. De acolo sunt preluate de operatorii logistici și duse în centrele ReturRO, iar reciclarea începe după ce ambalajele pleacă de la ReturRO", au arătat reprezentanții companiei.

De asemenea, aceștia spun că lucrează cu puțini reciclatori, pe sticlă, spre exemplu, existând doar doi reciclatori importanți în România: Green Glass și Terra Blue, în vreme ce cu privire la PET-uri sunt trei mari reciclatori locali.

Cât privește colectarea, reprezentanții ReturRO spun că în primele două luni de funcționare a sistemului doar 1% a fost reprezentat de colectare manuală, restul fiind colectare realizată prin RVM-uri.

Totodată, aceștia arată că ReturRO asigură pick-up-ul 7 zile pe săptămână, dar în momentul de față sistemul IT nu transmite când se umplu RVM-urile plasate în magazine.

Această opțiune urmează să fie funcțională după punerea la punct a sistemului de raportare centralizat al RVM-urilor. În acest moment, comercianții pot solicita pick-up direct la RetuRO pentru ambalajele colectate, din contul existent în platformă. În cazul colectării manuale, se poate face solicitare de pick-up pentru minimum 3 saci de ambalaje SGR.

"Comercianții sunt cei care se ocupă de mentenanța RVM-urilor, ei trebuie sunați atunci când unul dintre aceste aparate nu merge", spun reprezentanții ReturRO.

Nu în ultimul rând, ReturRO are în acest moment contract cu aproximativ 30.000 de comercianți din cei 80.000 estimați și anunțați inițial, în vreme ce în jur de jumătate dintre produsele puse de producători pe piață sunt marcate cu simbolul care le face să poată fi reciclate în RVM-uri, conform estimărilor acestora.

În acest moment ReturRO are 117 angajați, cu tot cu cele trei centre operaționale, bugetul alocat privind tarifele de gestiune către comercianți fiind de 528 de milioane de lei, buget pentru anul în curs.

Sursa foto: Wall-street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri