Planificarea financiară inteligentă începe cu investițiile pe termen lung, acestea fiind importante, pentru că te ajută să-ți atingi obiectivele de viață, fie că visezi la o vacanță, la o casă mai confortabilă sau la un fond de pensii generos. În acest material, vei afla ce sunt investițiile pe termen lung și cum poți începe să economisești într-un mod inteligent.

Pentru a transforma aceste obiective în realitate, poți alege instrumente de investiții pasive precum Planurile de Investiții – iar platforme de încredere precum XTB îți oferă oportunitatea de a-ți asigura viitorul financiar.

Ce sunt, de fapt, investițiile pasive?

Păstrarea economiilor în bancă poate părea sigură dar, pe termen lung, nu protejează puterea de cumpărare, mai ales în contextul unei inflații în creștere cu care ne confruntăm în prezent. O alternativă ar putea fi depozitele bancare, ce pot oferi randamente importante, dar doar când ratele dobânzilor sunt favorabile. În aceste condiții, cum ai putea economisi pentru a-ți atinge visul?

Investițiile pasive printr-o platformă dedicată înseamnă, în termeni cât mai simpli, alocarea fondurilor în instrumente financiare care nu implică intervenții frecvente sau decizii din partea investitorului. Cu alte cuvinte, banii lucrează pentru tine.

Mulți investitori sunt conștienți de beneficiile pe termen lung ale investițiilor pasive, chiar dacă provocarea majoră este aceea de a crește profiturile menținând, totodată, riscurile la un nivel scăzut.

Cum poți investi în mod pasiv și care sunt beneficiile?

ETF-urile, de exemplu, oferă investitorilor posibilitatea de a acumula un portofoliu diversificat. Deși nicio investiție nu poate garanta randamentele, piața bursieră s-a dovedit, de-a lungul anilor, a fi un motor pentru creșterea averii.

Cu Planurile de Investiții disponibile la companii de investiții precum XTB, accesezi în mod facil avantajele ETF-urilor, care oferă expunere la clase largi de active, inclusiv indici bursieri (americani), mărfuri, resurse energetice, obligațiuni, piețe emergente și investiții imobiliare. Toate acestea sunt posibile cu o investiție minimă redusă.

XTB oferă acces la peste 400 de ETF-uri, cu o investiție minimă de numai 15 euro sau 75 RON, iar crearea fiecărui Plan implică achiziționarea a până la 9 fonduri ETF. Parcurgerea acestor pași va fi una firească, pentru că interfața aplicației XTB este ușor de utilizat, fiind intuitivă chiar și pentru investitorii începători.

Care sunt avantajele și dezavantajele investițiilor pasive?

Planurile de Investiții oferă numeroase avantaje pentru investitorii care preferă un stil de investiții pasiv. Concret, este vorba despre un instrument ideal pentru cei care doresc să își protejeze și să își crească averea în timp, fără a se implica activ în gestionarea investițiilor. Cu o investiție minimă redusă, comisioane mici și lichiditate ridicată, Planurile de Investiții sunt accesibile și se pot dovedi eficiente.
Unul dintre cele mai mari avantaje este riscul limitat și diversificarea automată a portofoliului, care oferă o siguranță sporită investitorilor. Volatilitatea scăzută a fluctuațiilor investițiilor asigură o mai mare stabilitate pe termen lung. În plus, la XTB nu există comisioane pentru un rulaj lunar de până la 100.000 de Euro, ceea ce face ca aceste Planuri să fie și mai atractive.

Flexibilitatea este un alt punct forte, fiecare investitor având posibilitatea de a achiziționa unități fracționate și de a alege exact cât dorește să investească.

Totuși, există și câteva posibile dezavantaje. Planurile de Investiții pot să nu satisfacă cerințele pe termen scurt, dacă investitorii preferă un stil de investiții agresiv. De asemenea, trebuie menționat că un risc mai mic este adesea asociat cu randamente mai mici.

ETF-urile selectate de investitori pot avea performanțe mai slabe față de companiile de top sau față de indici atunci când piețele sunt în creștere. Diversificarea reduce riscul, însă nu garantează randamentele și poate duce, în situația supradiversificării, la pierderi.

Cu toate astea, Planurile de Investiții îți permit să-ți investești economiile în mod pasiv și automatizat, în ETF-urile dorite. Strategia pe termen lung este esențială pentru succesul financiar, iar construcția portofoliului joacă un rol crucial. Este important să decizi cu atenție ponderea fiecărui ETF ales în cadrul Planului de Investiții. Prin aplicația XTB, poți selecta și achiziționa ETF-urile dorite, personalizând, astfel, Planul de Investiții pentru a se potrivi perfect nevoilor și obiectivelor tale financiare.

Avertisment cu privire la riscuri:
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 76% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri