În era modernă a finanțelor, construirea unui viitor financiar solid nu mai este un lux, ci o necesitate. Datorită progreselor din domeniul financiar, avem acum la dispoziție modalități inovatoare de a ne crește capitalul prin investiții.

ETF-urile (Exchange -Traded Funds) reprezintă o alegere ideală pentru investitorii mai puțin specializați sau cei la început de drum. Investițiile în ETF-uri asigură un portofoliu divers chiar de la început și tind să fie mai puțin volatile decât alte instrumente.

Ce este un ETF

Un ETF reprezintă o colecție diversificată de active, ca un fond de investiții, care însă se tranzacționează pe bursă într-un mod similar acțiunilor.
Acesta poate urmări performanța unor acțiuni, obligațiuni, indici sau mărfuri.
La fel ca acțiunile individuale, ETF-urile sunt tranzacționate pe tot parcursul zilei, la prețuri care se modifică în funcție de cerere și ofertă.

Modalități de a investi în ETF-uri

XTB, companie globală de investiții, pune la dispoziție investitorilor români un produs financiar dedicat fondurilor tranzacționate la bursă (ETF): Planurile de Investiții.

Spre deosebire de ETF-urile clasice, care presupun un anumit nivel de expertiză din partea investitorului pentru a face alegerile corecte, Planurile de Investiții oferă un parcurs structurat. Astfel, procesul de selecție devine simplificat cu ajutorul unor criterii diverse disponibile în platformă. Printre acestea se numără ratingul Morningstar, categoria de ETF, tipurile de active, extinderea geografică și multe altele. În timp ce elaborează și modifică planurile, clienții pot urmări performanța ETF-urilor din ultimii 5 ani, obținând date valoroase despre investițiile lor.

Produsul XTB oferă o cale practică de a construi un portofoliu variat, adaptat nevoilor personale. Astfel, cu o investiție minimă de 75 de lei, se poate crea un plan cu până la nouă ETF-uri.
Numărul maxim de planuri posibile pentru fiecare investitor este de zece per cont, iar în total un client XTB poate avea 4 conturi de investiții. Utilizatorii pot selecta dintr-o varietate de peste 350 de fonduri tranzacționate la bursă, din sectoare și țări diverse.

Investiția minimă per Plan de Investiții de 15 euro, 75 de lei sau 15 dolari. După ce stabilesc suma pe care doresc să o aloce pentru a-și construi Planul de Investiții, clienții vor putea stabili ce procent din această sumă să fie alocat fiecărui ETF din plan, fără să fie nevoiți să acorde atenție fiecărui instrument în parte.
Un atu distinctiv al Planurilor de Investiții este capacitatea de a folosi fracții de ETF-uri. Astfel, repartizarea resurselor în cadrul unui plan se realizează automat, având la bază profilul de risc al utilizatorului și perioada de investiție dorită.
Aceasta înlătură necesitatea de a se angaja în calcule elaborate legate de valoarea de investiție sau de numărul de ETF-uri. Simplu spus, utilizatorul stabilește doar procentul de distribuție, iar matematica este gestionată automat de aplicație.
Planurile de investiții XTB oferă comision de 0%* pentru investițiile de până la 100.000 de euro (rulaj care se resetează lunar), și administrarea gratuită a planurilor. Acest lucru înseamnă că investiția crește fără a fi afectată de costuri inutile. Absența constrângerilor temporale permite clienților să își adapteze orizontul de investiții la obiectivele lor. Impozitarea este similară cu achiziționarea de ETF-uri și acțiuni.

ETF-urile, din ce în ce mai populare printre români

Un număr semnificativ de clienți români ai XTB își încep parcursul în investiții prin achiziția de ETF-uri. Trendul este unul ascendent: în 2021, procentul era de 30%, s-a majorat la 57% până la finalul lui 2022 și a atins 58% în august 2023.
"Toate datele noastre dovedesc în mod clar că ETF-urile sunt populare în România. Întrucât Planurile de Investiții fac investițiile pasive și mai simple, și mai intuitive, acestea pot fi un impuls suplimentar pentru această clasă de active. Ne-am asumat să perfecționăm și să extindem acest produs", transmite Irina Cristescu, director general al XTB România.

Într-un sondaj realizat de XTB România, investitorii în ETF-uri au evidențiat faptul că aceste instrumente oferă mai multe avantaje semnificative pe termen lung și foarte lung: costuri foarte mici, lichiditate foarte mare și diversificare.
Un atu este și siguranța dată de administratorii fondurilor tranzacționate la bursă, cu un istoric dovedit. În același timp, au fost menționate și ușurința de a reproduce un indice bursier (prin ETF-urile bazate pe indici bursieri), dar și natura pasivă a investiției, care permite investitorilor ocupați să își lase portofoliul să lucreze singur.

Despre XTB:
Grupul XTB este un furnizor internațional de produse, servicii și soluții tehnologice de tranzacționare și investiții. Entitățile Grupului XTB sunt supravegheate de cele mai mari autorități de reglementare din lume, inclusiv FCA, CySEC și KNF. De peste 18 ani, XTB Group a oferit investitorilor de retail acces imediat la sute de piețe din întreaga lume. XTB este o companie fintech bazată pe încredere, tehnologie și suport. Din 2004, Grupul XTB și-a extins activitatea, care acoperă acum 13 piețe majore din Europa, America Latină și Asia, câștigând încrederea a peste 847.000 de clienți. Folosind propriile platforme premiate xStation și xStation Mobile, entitățile XTB Group oferă acces la peste 6.000 de instrumente financiare, inclusiv acțiuni reale, ETF-uri și CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acțiuni, ETF-uri și criptomonede. Prin X-Open Hub, XTB oferă tehnologie de vârf instituțiilor financiare din întreaga lume. Mai multe pe: www.xtb.com.

Instrumentele financiare oferite sunt riscante. Investește responsabil. *Pentru un rulaj lunar până în 100 000 EUR. Tranzacțiile efectuate după depășirea acestui prag vor avea un comision de 0.2% (minim 10 EUR). Se poate aplica un cost de conversie valutară de 0.5%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri