Un numar de 32 de companii romanesti sunt prezente in topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est, realizat de compania Deloitte Central Europe, cu sprijinul Deloitte Romania.
Topul este dominat de companiile din domeniul energiei si resurselor. Primul loc este ocupat de compania poloneza PKN Orlen, iar dintre companiile romanesti cel mai sus in top se afla Petrom S.A., pe locul 12. Alte 6 companii romanesti se afla in primele 100 companii central si est-europene: Mittal Steel Galati (63), Electrica (67), Dacia (69), Metro Romania (72), Rompetrol Rafinare (73), Petrotel Lukoil (100).

Ultimii trei ani au insemnat pentru Romania inceputul cresterii economice. Numarul investitorilor straini atrasi de piata romaneasca in curs de dezvoltare este in continua crestere iar mediul de afaceri devine din ce in ce mai atractiv. „Dupa aderarea la Uniunea Europeana, investitorii au inceput sa aleaga Romania pentru a-si dezvolta afacerile intrucat piata din Romania are un potential si o rata de absorbtie ridicate si este in curs de maturizare. Aceasta crestere economica trebuie sustinuta in perioada urmatoare prin investitii in cresterea productivitatii angajatilor si in refacerea vechilor linii de productie. De asemenea, sunt necesare asigurarea unui cadru legal stabil, atragerea unor noi fonduri de investitii si a unor branduri internationale care sa intre pe piata romaneasca si sa minimizeze deficitul comercial extern”, a declarat George Toma Mucibabici, Presedinte Deloitte Romania.

Pe langa Topul celor 500 de companii realizat pe baza unor criterii cum ar fi cifra de afaceri pe ultimii trei ani, numar de angajati, profit etc, Deloitte Central Europe in colaborare cu Deloitte Romania au realizat si clasamente pe industrii.

Sectorul bancar: 3 nume romanesti intre primele 50 europene

In sectorul bancar regasim trei banci romanesti intre primele 50 din regiune, dintre care BCR pe locul 10, BRD pe locul 18 si Raiffeisen Bank Romania pe locul 43. Sectorul bancar din Romania a inregistrat o crestere importanta in ultimii ani datorita privatizarii majoritatii bancilor. Astfel, Erste a preluat BCR, BRD a devenit Societe Generale, iar Raiffeisen Bank a achizitionat Banca Agricola cand aceasta se afla in pragul falimentului. La ora actuala, aceste trei banci, aflate in top 50 Europa Centrala si de Est detin impreuna peste jumatate din piata bancara.

„In urmatoarea perioada se asteapta o evolutie pozitiva a pietei bancare romanesti, cu intrarea unor noi jucatori si cu extinderea retelelor companiilor deja existente. Tinand cont de potentialul de dezvoltare al pietei romanesti in zona Europei centrale si de est, este foarte posibil ca cele trei banci romanesti sa avanseze in Top 50”, a declarat George Toma Mucibabici, Presedinte Deloitte Romania.

Sectorul de productie, dominat de companii din auto

In sectorul de productie, topul este dominat de industria auto. Foarte aproape de top 10 companii europene din acest sector s-au clasat Mittal Steel Galati si Dacia Group. “Exista mai multe aspecte care au o influenta pozitiva asupra sectorului manufacturing in Romania si este doar o chestiune de timp pana vom avea aceste doua companii romanesti in topul celor mai bune 10 din Europa din sectorul de productie. Printre acesti factori se numara conformitatea cu standardele ISO pentru furnizori si constructori de masini, tendinta de fabricare a componentelor pe plan local si de a elimina costurile ridicate si tendinta Renault de a aborda nu numai piata locala, ci si pietele vecine” a declarat Guy Verduystert, Director al Diviziei de Consultanta Financiara a Deloitte Romania.

Telecomul romanesc da pozitii de top

In sectorul telecomunicatiilor, primele locuri sunt ocupate de companii din Polonia, Ungaria si Cehia. Orange Romania si Vodafone Romania se situeaza pe locurile 9 si 10 in acest top, fiind astfel domeniul cu cea mai buna reprezentare romaneasca.

Avand cifre de afaceri de peste 1 miliard de euro la sfarsitul lui 2006, Orange Romania si Vodafone devin candidati importanti pentru primele locuri din topul companiilor de telecomunicatii din Europa Centrala si de Est. In aceasta regiune, Orange se situeaza pe locul 3 in functie de venitul net.

Top 500 este realizat pe baza unor criterii cum ar fi cifra de afaceri pe ultimii trei ani, numar de angajati, profit si alte criterii.

Deloitte furnizeaza servicii in patru domenii profesionale - audit, taxe, consultanta manageriala si consultanta financiara - si deserveste mai mult de 80 % dintre cele mai mari firme multinationale, precum si companii nationale mari, institutii publice pe plan international.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri