Deloitte: Romania ocupa locul al treilea in regiune in randul tarilor cu cele mai dinamice companii din IT&C

Romania ocupa pozitia a treia in clasamentul Deloitte CE Technology Fast 50 2014, cu sase companii in competitia celor mai dinamice companii din domeniul tehnologic, pe baza cresterii veniturilor obtinute in perioada 2009 – 2013, fiind surclasata doar de Polonia si Ungaria, care detin un numar mai mare de firme in top.

Patru dintre cele sase companii romanesti prezente in top sunt nou intrate in clasament, iar cresterea medie inregistrata de firmele romanesti din top este de 589%. Potrivit datelor din top, cinci companii prezente in acest an sunt dezvoltatori de software, iar una este o firma de Internet, doua dintre ele avand sediul in Bucuresti, doua in Cluj-Napoca, una in Baia Mare si una in Sibiu.

Firma ITNT din Sibiu, locul 4 in top, cu o crestere de peste 1.400%. Cine sunt companiile romanesti din top

Cu un avans al veniturilor de 1.433%, compania ITNT din Sibiu, dezvoltatorul platformei Soft32.com, ocupa locul patru in clasamentul regional, cea mai buna pozitie ocupata de o entitate romaneasca prezenta in top. Aflata pentru al saptelea an consecutiv in clasament, Teamnet International Bucuresti este prezenta in doua categorii: locul trei la categoria Big 5, care include companiile dinamice, prea mari ca venituri, pentru a concura, pe picior de egalitate, cu firmele mai mici din categoria Fast 50, si pozitia 34 la categoria Fast 50, cu o crestere de 424%.

Softelligence Bucuresti s-a plasat pe locul 27 (cu o rata de crestere de 459%), urmata de Life is Hard SRL Cluj-Napoca (453%, locul 28). Fortech Cluj-Napoca (403%, locul 37) si Trencadis Baia Mare (362%, pozitia 42) completeaza lista celor sase companii romanesti din IT&C prezente in top. Cresterea medie in randul companiilor prezente in clasamentul Fast 50 a urcat la 698% de la 671%, in 2013, dar cu mult sub media de 1.026% inregistrata in 2012.

Citeste si:
Noi obligații pentru sectorul criptomonedelor din România
Noi obligații pentru sectorul...
Citeste si:
Cum te afecteaza coronavirusul, in functie de afectiunile de care...
Cum te afecteaza...

Zece tari din regiune prezente in top

Zece tari au contribuit la clasamentul Fast 50 din acest an, respectiv Polonia (17), Ungaria (10), Romania (6), Croatia (4), Cehia, Lituania si Slovacia (cate 3 fiecare), Serbia (2), Bulgaria si Estonia (cate una fiecare). Dintre cele 50 de companii, 26 sunt prezente pentru prima oara, zece au urcat in clasament, iar 14 au coborat.

Si in acest an topul este dominat de firmele de software (26), urmate de companiile de internet (12) si cele de telecomunicatii/networking (6). Raportul include totodata un sondaj efectuat in randul directorilor generali ai companiilor care si-au depus candidatura pentru un loc in clasamentul Deloitte, care arata ca inovatia (20%) este cea mai mare provocare de management cu care acestia se confrunta. Accesul la mana de lucru specializata (28%) si climatul economic general (20,6%) sunt cele mai mari amenintari pe care directorii acestor companii le identifica.

Citeste si:
Companiile romanesti din IT cu cea mai rapida crestere
Companiile romanesti din IT...

Mai mult de jumatate din directori (54,7%) anticipeaza o dezvoltare organica, iar 39,1% se asteapta la extindere internationala. In ce priveste veniturile companiilor, 33,8% din respondenti estimeaza o crestere care variaza intre 26 si 50%, in 2014, iar 52,3% au in plan cresterea cheltuielilor cu cercetarea si dezvoltarea in urmatorii doi ani.

Pentru a fi eligibile pentru clasamentul Fast 50, companiile trebuie sa aiba venituri anuale de cel putin 50.000 euro in fiecare an, intre 2009 si 2013, minim cinci ani de activitate, sediul intr-o tara din Europa Centrala, sa dezvolte sau sa produca tehnologii patentate sau sa faca investitii substantiale in cercetare si dezvoltare si sa aiba o structura de actionariat care exclude subsidiare detinute majoritar de entitati strategice.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea IT & C »Setari Cookie-uri