12 Iulie 2005

Pretul 'corect', important pentru demararea investitiei

Dupa ce au fost alese companiile care sa formeze portofoliul, intrebarea care urmeaza este „la ce pret merita sa cumparam?“. In acest sens nu este importanta numai evolutia de ansamblu a pietei, intrucat este posibil ca rezultatele financiare ale companiei sa nu justifice preturi ridicate in situatia de crestere a bursei. Exista si cazuri cand emitentul obtine rezultate exceptionale, dar interesul scazut al investitorilor mentine un pret scazut, care nu se justifica.

Pentru rezolvarea dilemei referitoare la pretul potrivit al unei actiuni la Bursa, este necesar sa urmarim corelatia dintre profitul obtinut de companie si curs. Un indicator important este PER (Price Earning Ratio), care are ca interpretare teoretica numarul de ani in care pretul platit este recuperat pe seama profiturilor nete. Procentul obtinut prin inversarea PER capata semnificatia randamentului obtinut in primul an prin profitul net pe actiune obtinut de societate. Mentionam insa ca utilizarea indicatorului PER este utila pentru diferentierea emitentilor din acelasi sector de activitate, intrucat aplicarea acestuia pentru companii din sectoare de activitate diferite se loveste de specificul sectorului, care influenteaza rezultatele.

Utila este si compararea valorilor indicatorilor PER pentru companii din acelasi sector, dar listate la Burse diferite, ceea ce ar scoate in evidenta sub sau supraevaluarea titlurilor romanesti in contextul regiunii sau al pietelor dezvoltate. Un dezavantaj al utilizarii acestui criteriu de evaluare este faptul ca analistii nu recomanda o valoare „normala“ a indicatorului PER, dar se urmaresc companii pentru care nivelul este cat mai scazut. Se cauta totusi actiuni pentru care valoarea indicatorului PER sa fie mai mica decat media generala a pietei.
NOTA: Material realizat in colaborare cu www.vanguard.ro



Citeste si