Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat ca statul va achita esalonat obligatiile privind rambursarea TVA catre Steaua Romana Campina, daca justitia va da castig de cauza rafinariei, potrivit comunicatului transmis de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).
"Daca statul are obligatii catre rafinarie, acestea vor fi platite, insa atat timp cat vorbim de sume aflate in litigiu, lasam justitia sa se pronunte. Toti contribuabilii sunt egali in fata legii. Daca justitia va da castig de cauza, se va plati esalonat, pana se vor stinge toate datoriile catre rafinarie", a spus Pogea.

Ministrul finantelor publice, Gheorghe Pogea, si presedintele ANAF, Sorin Blejnar, au primit, miercuri, delegatia reprezentantilor Rafinariei Steaua Romana SA pentru a discuta cererile lor referitoare la nerambusararea taxei pe valoarea adaugata (TVA) de catre Fisc, precum si la neplata datoriilor societatilor Electrocentrale Oradea si CET Iasi catre rafinarie.

La discutie au mai participat directorul general al Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) si directorul general al Directiei Generale Juridice din cadrul ANAF, se mai arata in comunicatul citat de NewsIn.

Steaua Romana a contestat raportul de inspectie fiscala si decizia de impunere intocmite de ANAF - DGAMC, iar prin sentinta civila nr. 256/04.12.2008 pronuntata de Curtea de Apel Ploiesti acestea au fost anulate.

Curtea a mai dispus obligarea ANAF - DGAMC la restituirea a peste 12,1 milioane lei. Sentinta nu poate fi pusa in aplicare, nefiind irevocabila, iar ANAF a formulat recurs impotriva acesteia pe 12 februarie.

Cat priveste datoria celor de la CET Iasi si Electrocentrale Oradea catre Steaua Romana, ministrul de finante le-a dat garantii reprezentantilor rafinariei ca va face toate demersurile ca facturile restante ale celor doua centrale sa fie achitate.

"Avand in vedere informatiile fiscale detinute de catre ANAF, prin referatul nr. 11.194/17.01.2008, Activitatea de Inspectie Fiscala din cadrul DGAMC a incadrat societatea in categoria de risc fiscal mare si solutionarea deconturilor de TVA cu control fiscal anticipat", se mai arata in comunicatul ANAF.

Ulterior deconturile aferente perioadei august 2007 - martie 2008 au fost verificate, intocmindu-se raportul de inspectie fiscala nr 14.613/27.06.2008, prin care s-a constatat ca TVA solicitata la rambursare a fost de 18.800.357 lei, TVA aprobata la rambursare - 3.697.738 lei, TVA respinsa la rambursare - 12.102.619 lei, TVA stabilita suplimentar - 19.002.767 lei si majorari de intarziere - 5.374.404 lei.

Aceste deconturi au fost solutionate prin compensarea cu obligatiile fiscale datorate de Rafinaria Steaua Romana bugetului general consolidat, precizeaza ANAF.

Cat priveste deconturile aferente perioadei aprilie-septembrie 2008, acestea au fost verificate, intocmindu-se raportul de inspectie fiscala nr 18502/19.12.2008, prin care s-a constatat ca TVA solicitata la rambursare a fost de 19.721.428 lei, aceeasi suma fiind aprobata si la rambursare.

La data solutionarii deconturilor aferente perioadei aprilie-septembrie 2008, societatea figura cu obligatii restante la bugetul general consolidat de 20.780.045 lei, care au fost compensate pana la concurenta sumei aprobate la rambursare, respectiv 19.721.428 lei, se mai arata in comunicat.

In ceea ce priveste deconturile aferente lunilor octombrie si noiembrie 2008, prin care s-a solicitat rambursarea sumei de 5.288.297 lei, acestea sunt in curs de solutionare, care consta in compensarea integrala a TVA de recuperat cu obligatiile fiscale restante pe care le are in prezent Rafinaria Steaua Romana Campina la bugetul general consolidat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri