11 Octombrie 2005

Englezii prospecteaza estul Europei

La 15 ani de la revolutie, Marea Britanie s-a decis sa-si concentreze interesul asupra României si Bulgariei. Pâna acum, prioritatile au fost Polonia si Ungaria, tari care urmau sa adere la UE în 2004. In prezent, statele vizate de mediul de afaceri britanic sunt cele din valul doi al extinderii. Investitiile britanice în România însumeaza 1,2 miliarde euro, fara a lua în calcul preluarea Connex de catre Vodafone. Daca se ia în considerare si aceasta tranzactie, volumul se tripleaza, ceea ce aduce Marea Britanie pe unul dintre primele doua locuri în clasamentul investitorilor straini.

United Kingdom Trade & Investment, organizatie guvernamentala specializata în promovarea comertului exterior, a organizat, saptamâna trecuta, o misiune comerciala cu scopul declarat de a dezvolta schimburile economice dintre Marea Britanie si România, sub conducerea Lindei Smith, consultant pe probleme de comert exterior. Prilej cu care am aflat ca principala problema a României, din punctul de vedere al atractivitatii pentru investitii straine, ramâne coruptia. Una dintre explicatiile pentru nivelul redus al investitiilor britanice în România (comparativ cu Polonia si Ungaria) poate fi si slaba promovare a potentialului economic de care dispunem, în conditiile în care polonezii si-au deschis un birou la Londra, dedicat dezvoltarii schimburilor economice pe aceasta relatie.

De ce asa de târziu

„Pâna în prezent, începând cu 1998, ne-am concentrat, cu foarte mult succes, pe pietele Poloniei si Ungariei, care au fost selectate dintre tarile care urmau sa se integreze în 2004. Acum ne uitam catre viitorul grup de tari care va adera la UE, iar România reprezinta un interes particular pentru noi, atât din punctul de vedere al marimii sale, cât si al locului pe care îl va ocupa în cadrul UE“, ne-a declarat Linda Smith. Reprezentanta guvernului britanic se declara încântata de introducerea taxei unice, în conditiile în care Marea Britanie este una dintre campioanele Europei la impozite. „Ne-ar face placere sa introducem taxa unica si în Marea Britanie, iar acest subiect a fost adus în atentia presei de partidul de opozitie, care încearca sa popularizeze acest proiect. Cred ca românii, din acest punct de vedere, sunt mult mai norocosi decât noi“, spune Linda Smith. Englezii sunt multumiti si de nivelul de pregatire a fortei de munca, precum si de posibilitatea de a folosi România ca un cap de pod spre pietele Ucrainei sau Rusiei. „Am folosit astfel de relatii în Scandinavia, unde state precum Finlanda au fost si sunt o poarta foarte importanta pentru tarile baltice, dar si cu Rusia“, explica Linda Smith.

Eterna coruptie

Când vine vorba despre punctele negative ale Româ-niei, sunt invocate aceleasi pietre de moara care ne stau atârnate de gât de 15 ani: coruptia, birocratia, instabilitatea legislativa. „Coruptia este cea mai mare problema, dar nu este una insurmontabila si nu e specifica doar României sau centrului Europei. Ea descurajeaza investitorii straini sa vina în Româ-nia, iar rezolvarea coruptiei este o problema-cheie“, afirma reprezentanta guvernului britanic. A doua mare problema, în opinia Lindei Smith, este birocratia, care si ea are nevoie de o solutie grabnica.

Excedent comercial cu Marea Britanie

Principalele domenii de interes pentru investitorii britanici sunt legate de tehnologiile pentru protectia mediului, agricultura si industrie alimentara, telecomunicatii, IT, sistemul sanitar, dar si lucrarile de infrastructura. Desi recunoaste ca unul dintre scopurile vizitei este echilibrarea balantei comerciale, în conditiile în care România înregistreaza un excedent de circa 400 milioane euro pe relatia cu Marea Britanie, Linda Smith sustine ca prin dezvoltarea afacerilor bilaterale vor câstiga ambele state: firmele insulare pot gasi aici o piata importanta de desfacere, cu o forta de munca înalt calificata, iar cele românesti au oportunitatea de a folosi experienta Marii Britanii, ca tara care a inventat capitalismul.



Citeste si