14 Ianuarie 2010

Tranzactie chilipir: Un investitor imobiliar cumpara 51% din Codecs pentru 0,35 mil. euro

Un om de afaceri din Constanta, proprietarul mai multor afaceri in real-estate, va cumpara 51% din Codecs, companie aflata in topul jucatorilor de pe piata locala de training si consultanta, valoarea tranzactiei fiind estimata la circa 350.000 de euro.

Jucator de top, preluat pe maruntis

Aceasta este cea mai spectaculoasa tranzactie care are loc in sectorul local de resurse umane, dupa ce italienii de la Gi Group au cumparat 52% din compania cu activitati de recrutare si consultanta Barnett McCall Recruitment pentru 1-1,5 milioane de euro.

“Este o chestiune de zile pana la finalizarea tranzactiei. Intr-adevar, este vorba de un pachet majoritar, iar cumparatorul este o persoana care detine investitii in imobiliare si nu numai”, a declarat, pentru Wall-Street, Adrian Dan Babutan, CEO Codecs. El nu a dorit sa ofere mai multe detalii privind tranzactia sau identitatea cumparatorului.

Compania are 25 de actionari, potrivit ultimelor date comunicate la Registrul Comertului in decembrie 2009, cei mai importanti fiind Adrian Dan Babutan (17,08%), Catalin Ionescu (13,99%) si Gabor Kolumban (4,92%).

Catalin Ionescu, unul din cei mai experimentati oameni din industria serviciilor de formare profesionala, a fost presedintele Codecs pana anul trecut, cand a decis sa paraseasca afacerea pe fondul unor diferente de opinie existente intre actionari.

“Am vrut sa vand pentru ca aceasta este cea mai buna solutie. Pentru fiecare actiune voi primi o suma foarte mica, respectiv sapte euro. Cu banii pe care ii voi obtine (circa 100.000 de euro – n.red.) o sa-mi achit niste datorii personale si o sa-mi cumpar o masina. Nu ma intereseaza sa investesc in alte afaceri”, afirma Catalin Ionescu (foto).

Pe baza ofertei de preluare, valoarea Codecs se ridica la 700.000 de euro, de peste 20 de ori mai putin decat estima Ionescu in urma cu doi ani, respectiv 15-16 milioane de euro.

Deal imobiliar?

Omul de afaceri constantean va prelua, pe langa pachetul majoritar al Codecs, si un credit pe care compania l-a contractat in 2007, pentru a-si finanta constructia celui de-al doilea sediu, situat in zona Pache Protopopescu, din Capitala.

Valoarea creditului accesat s-a ridicat la circa 2,7 milioane de euro, si potrivit ultimelor informatii disponibile, actionarii Codecs mai au de rambursat 1,7 milioane de euro.

A doua cladire a furnizorului de servicii profesionale are o suprafata construita de circa 2.000 de metri patrati, iar inchirierea ei i-ar permite noului proprietar sa stranga 28.000 euro lunar doar din chirie, in conditiile in care inchirierea unui metru patrat de spatii de birouri costa, in medie, 14 euro, potrivit unor surse din piata imobiliara.

“Daca imobilul este nou, pretul de vanzare/metru patrat in zona este de circa 1.500 de euro”, afirma Ion Catutoiu, managing partner la compania de consultanta imobiliara Real Time. Astfel, valoarea estimativa a imobilului este de circa trei milioane de euro.

Codecs a fost infiintata in 1993, Ionel Chera fiind cel care a pus bazele companiei. Pe parcursul timpului, Codecs s-a transformat intr-un conglomerat educational, care detine o divizie de training, o tipografie, o fundatie, precum si un program de MBA, oferit pe piata locala prin parteneriat cu Open University School din Marea Britanie.

Serviciile oferite de Codecs i-au permis companiei sa ajunga in 2007 la o cifra de afaceri record pentru piata romaneasca, respectiv cinci milioane de euro. Totodata, anul cel mai profitabil pentru companie a fost 2006, cand Codecs inregistra un profit net de circa 680.000 de euro.

Evolutia financiara a Codecs:

An Cifra de afaceri (mil.euro) Profit net (mil.euro) Nr. mediu de angajati

2008 4,7 0,05 79
2007 5 0,6 71
2006 3,8 0,68 66
2005 3,1 0,5 59

Ionescu ramane in resurse umane

Chiar daca a parasit Codecs, Ionescu nu a renuntat la afacerile din sectorul resurselor umane.

Impreuna cu Giulio Hostina si Ioana Dragnea, care au ocupat functiile de director executiv, respectiv director de resurse umane in cadrul companiei de training, a pus bazele firmei Eurocenter Management Network (EMN), care ofera servicii de consultanta de business.

Cei trei fosti angajati ai Codecs detin participatii egale in cadrul EMN.

“Anul trecut a fost unul in care am facut foarte multa munca de teren si am participat la multe intalniri si discutii. Abia incepand de anul acesta vom incepe sa facem bani. Deja, am castigat o licitatie, in valoare de circa 650.000 de lei (160.000 euro). Proiectul, care are o durata de 10 luni, prevede sa acordam servicii de consultanta si training unei institutii de stat din Constanta”, afirma Ionescu.

Specialistul in resurse umane nu si-a propus un target de business pentru 2010, mentionand insa ca daca ar castiga inca doua contracte similare ca valoarea celui din Constanta ar fi foarte bine.

“Nu vreau sa ma imbogatesc. In plus, trebuie sa tin cont si de echipa de care dispun”, spune Ionescu.

In prezent, pe langa cei trei asociati, EMN are o retea de 15 colaboratori.

Pe langa consultanta de business, actualul antreprenor se axeaza si pe oferirea de consultanta pentru organizatii care doresc sa acceseze fonduri europene pentru dezvoltarea resurselor umane.

“Cu siguranta ca Romania nu va accesa cele 4,2 miliarde de euro pe care le acorda Uniunea Europeana pentru dezvoltarea resurselor umane, pentru ca foarte multi din cei care fac proiect nu sunt profesionisti”, subliniaza Ionescu.

El adauga ca nu a dorit sa continue in training pentru ca, in opinia sa, piata de profil este foarte aglomerata, in vreme ce in consultanta exista multiple oportunitati.

In plus, industria de training a fost lovita foarte grav de criza financiara, cei mai importanti jucatori raportand in 2009 scaderi de zeci de procente ale businessurilor.

Cele mai mari companii de pe piata locala de training sunt Ascendis, TMI, Human Invest, Interact, United Business Development (UBD) si Trend Consult.


Citeste si