23 Martie 2010

Serviciile medicale private, potential de crestere urias: Peste 600 mil. euro in 2012



Sectorul romanesc de servicii medicale private va inregistra anul acesta o crestere de 13% fata de anul precedent, pana la 373 de milioane de euro, perspectivele pentru 2012 indicand o valoare de 609 milioane de euro, pe fondul ascensiunii asigurarilor private si al unei continue deteriorari a sistemului sanitar de stat, estimeaza compania poloneza de cercetari PMR.
Potrivit PMR, piata serviciilor medicale private va continua sa creasca si anul acesta, in ciuda conditiilor economice nefavorabile, jucatorii din domeniu bugetand vanzari mai mari cu 10-50%, o tendinta care se va mentine si in urmatorii ani. In condiile unei finantari de stat insuficiente, dar si a migratiei accentuate a medicilor dinspre spitale spre clinicile particulare, serviciile medicale private vor atrage din ce in cel mai multi pacienti.

“Romanii dau mita medicilor pentru a-si asigura un tratament de calitate si atentia cadrelor, iar costul total este de multe ori comparabil cu cel practicat in clinicile private”, sustin specialistii PMR.

In plus, pentru a satisface cererea in crestere, mari furnizori de servicii medicale private si-au anuntat deja intentia de a investi peste 200 de milioane de euro in dezvoltarea retelei de spitale urmatorii in doi-trei ani. “Cu toate ca sectorul privat din Romania nu este saturat, jucatorii-cheie se asteapta la o concurenta acerba a preturilor in 2010, mai ales in ceea ce priveste segmentul corporate”, se precizeaza in studiul companiei de cercetare.



Abonamentele stagneaza, retailul ia avant

Dupa o perioada de dezvoltare puternica in ultimii ani, alimentata in special de segmentul corporate, piata abonamentelor de sanatate private a ajuns sa contorizeze in 2009 un total de 380.000 de clienti, conform calculelor PMR. Anul acesta, principalii jucatori vad o stagnare a segmentului de abonamente, contrabalansata insa de retail (plata per serviciu), care-si va continua ascensiunea fulminanta inregistrata in 2009.

Ritmul de dezvoltare a pietei de asigurari medicale a fost unul redus, in absenta unui cadrul legal care sa precizeze clar pachetul de servicii medicale asigurat de stat. Pe de alta parte, sunt de parere cercetatorii polonezi, segmentul de asigurari private urmeaza sa se dezvolte intr-un ritm mai alert in urmatorii ani, oferind o paleta mai larga de servicii fata de abonamente - o piata deja saturata.

“Potrivit companiilor medicale private din Romania, piata totala de asigurari medicale are un potential de 400 de milioane de euro, dar pana in 2012 se va ajunge doar la un nivel de 12%, in cazul unui scenariu optimist”, se mai precizeaza in studiul PMR.

Afla detalii din culisele celor mai recente miscari de top din piata serviciilor medicale:

Cea mai mare tranzactie din servicii medicale: Revin deal-urile fond pe fond

Din 50 de petitori, un singur castigator: Cum au intrat francezii de la SocGen in business-ul MedLife




Citeste si