Pregatirile pentru tranzactie au inceput in martie anul acesta, dar s-au intensificat abia jumatate de an mai tarziu, cand discutiile dintre MedLife si Societe Generale au intrat in linie dreapta. Prudenta excesiva si necunoasterea pietei locale au cernut sita celor interesati de cele 36,25% din MedLife.
„Planul initial al negocierilor a mers si nu a mers conform asteptarilor si asta pentru ca in contextul actual de criza toti cumparatorii doreau sa amane cat mai mult posibil orice cheltuiala, mai ales cele legate de due dilligence (audit juridic si financiar – n. red.). Initial, am primit oferte neangajante de la 50 de companii interesate, dintre care noi am selectat noua care au depus mai apoi oferte angajante. Cu cinci dintre acestea am si purtat negocieri”, spune pentru Wall-Street Ioana Filipescu (foto), managing director in cadrul Raiffeisen Investment Romania.

Oficiala Raiffeisen, cea care a asistat familia Marcu in negocierile pentru vanzarea a 36,25% din actiunile retelei de clinici medicale spune ca discutiile au durat mai mult decat de obicei, pe fondul crizei economice care i-a facut pe potentii cumparatori prea prudenti. „Acum vor sa faca due dilligence numai dupa ce s-au convins ca sunt cu adevarat interesati de acea companie si de acea piata; iar cei care nu sunt familiarizati ezita”, afirma Filipescu.

Dupa o luna si jumatate de negocieri intense, familia Marcu a vandut 29% din cele 80% din actiuni detinute, iar IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale a ramas cu o participatie de 12,75% din cele 20 de procente detinute initial. „Societe Generale a stiut mai bine decat altii compania MedLife. Interesate de MedLife au fost numai investitori financiari, pentru ca un investitor strategic nu este interesat de o participatie minoritara”, explica Ioana Filipescu.

Practic, in momentul de fata, majoritatea furnizorilor de servicii medicale private au ca actionari, cu participatii diferite, fonduri de investitii, asa cum e cazul Romar (Reconstruction Capital II), al Centrului Medical Unirea - CMU (3i, unul dintre cele mai mari grupuri de investitii din lume, care si-a anuntat recent dorinta de a-si vinde participatia din cadrul CMU) sau al Hiperdia (Bedminster Capital Management).

Tranzactia a fost parafata la sfarsitul saptamanii trecute, SGAM Eastern Europe, fondul privat de investitii al Societe Generale Asset Management virand in contul familiei Marcu si in cel al IFC peste 20 de milioane de euro. „IFC a stiut sa valorizeze foarte bine investitia in MedLife, a facut o evaluare extrem de buna”, este de parere directorul general al Raiffeisen Investment. Compania de servicii medicale a fost evaluata la circa 60 de milioane de euro.

"Cred ca pana la sfarsitul lunii acesteia vom incheia vanzarea unui pachet minoritar din MedLife, dar nu pot spune cu cine suntem in negocieri si nici despre ce procent din actiuni este vorba", declara in octombrie Mihail Marcu, presedintele Consiliului de Administratie al MedlLife si totodata fiul Mihaelei Cristescu, cea care a infiintat lantul de clinici private.

Ce efecte va avea intrarea Soc Gen in actionariatul MedLife

Ce a dat pretul corect pentru cele 36,25% din MedLife? Filipescu spune ca in primul rand a contat potentialul pietei de profil, una dintre singurele putin afectate de criza economica, dar si situatia financiara a operatorului de servicii medicale. „Piata serviciilor este cu siguranta foarte atractiva, dar au contat si performantele MedLife, in primele noua luni operatorul raportand o cifra de afaceri in crestere cu 44%”, subliniaza sefa bancii de investitii.

Explicatie validata si de Mihail Marcu, cel care, in declaratie oficiala prin care anunta tranzactia cu Societe General spunea ca „atragerea unui nou actionar de calibru in portofoliul MedLife, intr-un moment in care economia Romaniei traverseaza o perioada mai dificila ca urmare a efectelor crizei globale, reprezinta o alta dovada a punctelor forte ale business-ului si, totodata, denota potentialul companiei in aceste momente".

Oficialul a adaugat ca toate cele cinci segmente de activitate ale MedLife (ambulatoriu, spital, laborator, imagistica si servicii corporate) continua sa inregistreze o crestere puternica si sa sustina dezvoltarea companiei. "Prin urmare, obiectivul nostru si al tuturor actionarilor, ramane sa consolidam pozitia de lider pe piata serviciilor medicale private din Romania”, a mai declarat Mihail Marcu.

Astfel, operatorul de servicii medicale isi va extinde reteaua de hiperclinici prin deschiderea a patru unitati noi in Bucuresti si in Cluj, in prima parte a anului 2010. Cele patru hiperclinici vor depasi suprafata de 8.000 de metri patrati, existand posibilitatea ca incepand cu anul 2011 sa aiba fiecare in componenta unitati spitalicesti.

Ce va face in continuare IFC, acum ca a ramas cu doar 12,75% din actiuni? Filipescu spune ca daca divizia de investitii a Bancii Mondiale si-ar fi dorit un exit total din business-ul fondat de familia Marcu, atunci negocierile cu Societe Generale ar fi fost prilejul oportun. „IFC nu este interesat sa detina controlul niciunei companii, ci doar sa sprijine greenfield-urile si mai apoi sa-si valorizeze investitia facuta”, comenteaza Ioana Filipescu.

Centrul Medical Unirea, urmatorul pe lista vanzarilor?

Cat despre alte posibile tranzactii in domeniul serviciilor medicale, unul dintre singurele care a „miscat” pe timp de criza, sefa Raiffeisen Investment crede ca este putin probabil ca si altele sa fie anuntate pana la sfarsitul anului. „Nu exclud aceasta posibilitate, insa pana la finele anului mai este putin timp, iar procesul de due dilligence consuma timp”, conchide oficiala bancii de investitii.

Daca o alta tranzactie in domeniu s-ar mai finaliza in perioada imediat urmatoare, cel mai probabil ar fi vorba despre Centrul Medical Unirea (CMU). Fondul de investitii 3i, care detine actiuni in cadrul CMU, analizeaza in perioada aceasta posibilitatea de a-si vinde participatia, potrivit declaratiilor recente ale lui Sergiu Negut, director executiv al lantului de clinici medicale private. "3i contempla posibilitatea de a-si vinde actiunile. Inca nu s-a luat o decizie, dar daca va fi cazul de o vanzare, atunci tranzactia s-ar putea finaliza pana la sfarsitul anului acesta", declara luna trecut Negut.

In Capitala, segmentul serviciilor medicale private este bine reprezentat de principalii jucatori din piata, care opereaza aici mai multe clinici. Bucurestiul concentreaza mai mult de jumatate din piata, iar restul se imparte intre miile de cabinete individuale, clinici sau policlinici de provincie. In aceste conditii, o vedere de ansamblu asupra domeniului arata o piata foarte fragmentata, cifrata la circa 400 de milioane de euro anul acesta.

Piata locala a serviciilor medicale private ar putea ajunge la sfarsitul acestui an la o valoare de peste 430 milioane euro, cu aproximativ 35% mai mult comparativ cu 2008, estimeaza oficialii MedLife. Pe piata serviciilor medicale private principalii jucatori sunt Medicover, MedLife, Euromedic, Centrul Medical Unirea, Medcenter, Gral Medical, Sanador, Centrul Medical Romar, Medsana si Hiperdia.

Cu ce i-a atras MedLife pe francezii de la Societe Generale?
  • Cresteri-record ale cifrei de afaceri: in primele noua luni ale anului, compania a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 79 de milioane de lei (18,5 milioane de euro), in crestere cu aproximativ 44% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pentru intregul an, MedLife vizeaza afaceri de 26 de milioane de euro.
  • Cea mai extinsa retea de clinici la nivel national: la ora actuala, lantul de clinici este compus din patru hiperclinici, cinci laboratoare proprii si 28 de centre medicale, MedLife avand un parteneriat de colaborare cu peste 100 de clinici din toata tara.
  • Cel mai mare spital privat din Romania: operatorul de servicii medicale MedLife, controlat de familia Marcu si IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, a investit in ultimii doi ani 17 milioane de euro in constructia si extinderea spitalului Life Memorial.
  • Potential de crestere: piata serviciilor medicale ar urma sa creasca in continuare intr-un ritm de 20-30%, fondurile de investitii "pompand" bani in dezvoltarea unui sector care se simte bine si pe timp de criza.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri