12 Mai 2010

Circa 200 de laminoristi din combinatul ArcelorMittal Galati intra in concediu fortat



Circa 200 de muncitori din Laminorul de Tabla Groasa al combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati vor fi trimisi in concediu de odihna fortat in a doua jumatate a lunii mai, au anuntat liderii sindicali de pe platforma.
"Am fost convocati la o sedinta cu administratia combinatului, sedinta in cadrul careia s-a convenit ca aproximativ 200 de salariati de la Laminorul de Tabla Groasa nr. 2 sa intre cate patru zile in concediu de odihna, prin rotatie, in perioada 19 mai - 1 iunie", a declarat liderul sindicatului Solidaritatea din combinat, Gheorghe Tiber, potrivit NewsIn.

Potrivit aceleiasi surse, compania a fost nevoita sa ia aceasta decizie din cauza lipsei de comenzi de tabla groasa. Din acelasi motiv, administratia studiaza posibilitatea opririi temporare a unor laminoare, intre care Laminorul de Tabla Groasa (LTG) si Laminorul de Benzi la Rece (LBR).

Cele doua laminoare, LTG si LBR, au fost afectate de plecari temporare, de cinci sau zece zile, si in perioada martie-aprilie, dar si in luna ianuarie a acestui an. Masuri similare s-au luat si in cursul anului 2009.

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati a incheiat anul 2009 cu o productie de 1,7 milioane de tone de otel, de doua ori mai mica decat in 2008, si cu o schema de personal restransa la 9.300 de oameni. Estimarile pentru 2010 arata ca unitatea va produce 2,2-2,5 milioane de tone, urmand sa-si dubleze capacitatea de productie la 4 milioane de tone in 2011, cand va reporni cel mai mare furnal de pe platforma, Furnalul 5, aflat acum in reparatie capitala si modernizare.

La inceputul anului 2009, cand comenzile de otel s-au prabusit, productia combinatului galatean a coborat la minus 60% din volumul inregistrat in 2008. De atunci, ea a urcat treptat, stabilizandu-se acum la minus 35% din productia pe 2008.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand operatiuni in peste 60 de tari. In Romania, compania controleaza combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, operatorul portuar Romportmet Galati si filiala locala a companiei de constructii ArcelorMittal Construction.



Citeste si