9 Iulie 2010

J. Otto, expert in fiscalitate miniera: Romania nu exista pe harta globala a mineritului



James Otto, expert international in materie de fiscalitate miniera, spune ca in ciuda bogatiei de resurse minerale de care dispune, Romania nu se afla pe harta industriei mineritului la nivel mondial, motiv pentru care autoritatile ar trebui sa incurajeze relansarea sectorului minier.
"Acum cativa ani piata era inchisa, era foarte greu pentru investitorii straini sa vina in tari ca Romania si sa demareze proiecte", a declarat James Otto (foto) in cadrul unei conferinte organizate de Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

Expertul a subliniat ca pentru ca sectorul mineritului sa se dezvolte, este nevoie ca Romania sa-si deschida portile investitorilor straini.

Intr-o analiza comparativa privind sistemul fiscal romanesc si impactul sau asupra proiectului de la Rosia Montana, Otto a concluzionat ca, pe baza datelor din 2009, nivelul impozitului pe venit este cel mai mare avantaj de catre beneficiaza investitorii straini.

Potrivit acestei analize, statului roman ii vor reveni venituri care se incadreaza intre 44% si 48% din fluxul de lichiditati ale proiectului (excluzand cheltuielile cu programe sociale) si intre 51% si 55% (daca se includ cheltuielile cu programele sociale).

"Regimul fiscal aplicabil sectorului minier din Romania este deosebit de ridicat, de 72,8%", a subliniat expertul.

Tarile care au beneficiat de investitii ridicate in sectorul minier si recunoscute pentru ca obtin o "cota justa" din veniturile fiscale derivate de obicei din minele de aur "au o rata de impunere efectiva totala fara discount cuprinsa intre 40% si 70% - pe baza supozitiilor de preturi si costuri aflate sub nivelurile aproape record din 2009", a mai adaugat James Otto.

"Este in interesul ambelor parti (al populatiei din Rosia Montana si al Gabriel Resources, compania care detine 80% din proiect - n. red.) ca acest proiect sa fie de succes", a punctat expertul in fiscalitate.



Citeste si